TORNAR

Finalitzen el rescat de l'espeleòleg igualadí accidentat ahir a la cova d'En Cuberes

L’home va caure dissabte d’una alçada d’uns 6 metres quan es trobava a la zona coneguda com el Pou Rodó

societat
Diumenge, 21 juny 2015. 20:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest vespre els Bombers de la Generalitat han finalitzat les tasques d'extracció de l'espeleòleg igualadí atrapat a la cova d'En Cuberes, al Pallars Jussà. L'home de 45 anys, que estava situat a tres hores de l'entrada de la cova, va caure dissabte d'una alçada d'uns 6 metres quan es trobava a la zona coneguda com el Pou Rodó. Quan la dotació de bombers l'han pogut rescatar ha estat traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. 

Imatge del rescat. Fotografia: Bombers de la Generalitat de Catalunya

Avui al voltant de 2/4 de 7 de la tarda, els Bombers de la Generalitat han pogut finalitzar les tasques d’extracció de l’espeleòleg que es va accidentar ahir a la tarda a l’interior de la cova d’En Cuberes, al Pallars Jussà, al terme municipal de la Conca de Dalt. El ferit, un home de 45 anys i veí d’Igualada, es trobava en una zona a tres hores de l’entrada de la cova. L'home de 45 anys, que estava situat a tres hores de l'entrada de la cova, va caure dissabte d'una alçada d'uns 6 metres quan es trobava a la zona coneguda com el Pou Rodó. Els quatre companys que anaven amb ell van avisar els serveis d'emergència que van iniciar de seguida el rescat. Un centenar de persones, una quarantena dels quals a l'interior de la cova, han intervingut en l'operació, entre ells, un metge que ha atès  l'espeleòleg. Actualment es troba conscient i té diversos cops a les costelles. Un cop a l’exterior, l’helicòpter de rescat dels Bombers ha fet l’extracció del ferit i posteriorment se l’ha traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova, a Lleida.

Les maniobres d’extracció han estat molt complicades i lentes en tractar-se d’una cova que, tot i no tenir molt desnivell, sí que presenta moltes zones de gateres amb passos molt estrets, zones d’escalada i un trajecte d’uns 3 quilòmetres fins a la sortida. En aquest sentit, ha estat necessari ampliar els passos més estrets amb l’ajuda de martells i percutors i muntar instal·lacions per facilitar el pas del dispositiu de rescat. Els efectius han estat gairebé 20 hores traslladant la llitera amb el ferit, que ha estat en tot moment acompanyat i atès per un efectiu del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) dels Bombers i per la resta dels efectius de rescat.

Des de les 8 del vespre de dissabte, quan van arribar els primers efectius dels Bombers a la cova traslladats per l’helicòpter de rescat, l’accés a la cova s’ha fet en grups que s’han anat rellevant. Cal recordar, que el dispositiu de rescat a l’interior de la cova ha estat format per efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) i del GEM dels Bombers de la Generalitat, per voluntaris de la Federació Catalana d’Espeleologia, i per efectius de les Unitats de Muntanya i de Subsòl dels Mossos d’Esquadra.

A més a més, a l’exterior, i durant tota la nit i el dia d’avui, diversos efectius dels Bombers de la Generalitat, així com personal del GEM amb l’ambulància, també han estat donant suport logístic i operatiu a les tasques de rescat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.