//Plugins sense CDN ?>
L’Agència Catalana de l’Aigua va declarar fa uns mesos la situació d’alerta en l’àmbit de l’aqüífer de Carme Capellades després de patir un “descens lent i continuat del seu nivell”. Les poques pluges i les altes temperatures han fet que aquesta situació no millori i amenacen d'estendre l’alerta per sequera a tot el territori català.
El cap de departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Enrique Velasco, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que, si aquest fet no canvia, la situació d’alerta i les restriccions s’estendran a la resta del territori. Actualment, aquestes limitacions afecten 15 municipis catalans, 14 dels quals de la comarca de l’Anoia: Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades i Cabrera d’Anoia.
Pel que fa a usos urbans, les restriccions limiten el reg de jardins i zones verdes i l’ompliment de piscines i prohibeixen omplir fonts ornamentals i la neteja de carrers. A més a més, posen un límit de consum global d’aigua per abastament a 250 litres per habitant i per dia. La resta d’usos hauran de reduir el consum d’aigua en funció del tipus. La reducció serà d’un 25% en el reg agrícola, un 10% en usos ramaders, un 5% en ús industrial, un 30% en usos recreatius que impliquin reg i un 5% en altres usos recreatius.
Enrique Velasco ha explicat que aquest any hi ha hagut tres factors que determinants que han provocat aquesta situació: la manca de pluja, la falta de neu que ha fet que les fonts del Pirineu hagin carregat poc i se n’hagin ressentit els cabals dels rius que arriben als embassaments i la calor, que enguany, s’ha avançat molt i ha fet que durant el mes de maig el consum d’aigua fos propi del mes de juliol.
Tot i aquesta alerta, Velasco veu “poc probable” que es repeteixi una situació com la de la gran sequera que es va viure entre el 2007 i el 2008. Al·lega que “passa poques vegades” que una primavera sense pluja vingui seguida d’una tardor també seca. Reconeix, però, que si es dona aquesta situació l’estiu vinent pot ser “delicat”.
El cap de departament ha fet una crida a l’estalvi d’aigua. “El ciutadà pot fer molt, que és tancar l’aixeta”. Recomana, entre altres mesures, no regar jardins de gespa o no omplir piscines privades, si no ho estan