//Plugins sense CDN ?>
La Setmana Santa renova la devoció de la comunitat envers els seus símbols cristians. I a Igualada en concret, el Sant Crist, amb gairebé 420 anys de llegenda, és una tradició més que arrelada, que novament treurà centenars de persones al carrer el proper dimarts 23.
Des del passat diumenge, Diumenge de Rams, a l'Anoia es desenvolupen les diferents celebracions de Setmana Santa, en record a la mort i resurrecció de Jesús de Natzaret. Aquest 18 d'abril, Dijous Sant, hi ha oficis previstos a les 5 de la tarda, al Santuari de la Mare de Déu de la Pietat, a l'Asil del Sant Crist i a N.S. de Fàtima. A les 6 de la tarda, a la Mare de Déu de la Soledat. A 2/4 de 8 de la tarda, a les Carmelites, els PP. Caputxins i a N.S. de Montserrat. A les 8 de la tarda, a Santa Maria i a la Sagrada Família.
El Divendres Sant, diada que es commemora la Passió i Mort del Senyor, hi haurà celebracions a les 12 del migdia, a la Mare de Déu de la Soledat; a 2/4 de 5 de la tarda, a l'Asil del Sant Crist i a les Carmelites; a les 5 de la tarda, al Santuari de la Mare de Déu de la Pietat i a N.S. de Fàtima; a les 6 de la tarda, als Caputxins; a les 2/4 de 7 de la tarda, Santa Maria; a 2/4 de 8 de la tarda, a N.S. de Montserrat; i, a les 8 de la tarda, a la Sagrada Família.
El 20 d'abril, Dissabte Sant, hi ha els Sants Oficis de Missa de Resurrecció i Vetlla Pasqual. A les 6 de la tarda, a la residència Pare Vilaseca; a les 8 del vespre, a N.S. de Fàtima; a 2/4 de 9 del vespre, a l'Asil del Sant Crist; a 2/4 de 10 del vespre, a Santa Maria; a les 10 del vespre, a la Sagrada Família, PP. Caputxins i Carmelites. Les Misses de Resurrecció, el diumenge, seran a les següents hores i temples: a 2/4 de 10 del matí a la Sagrada Família i a les Carmelites; a les 10 del matí a l'Asil del Sant Crist; a les 11 del matí, a la Soledat, N.S. de Montserrat i N.S. de Fàtima; a 2/4 de 12, als PP. Caputxins; a les 12 del migdia, a la Sagrada Família i Santuari de N.S. de la Pietat; 2/4 d'1 del migdia, a Santa Maria; a les 7 de la tarda, Soledat; a les 8 de la tarda, Sagrada Família.
Processons a Fàtima
D'altra banda, aquest dijous comencen les processons a la Parròquia de Fàtima, amb la Cofradia de Jesús Nazareno, María Santísima de los Dolores i Santo Entierro ja tenen a punt els actes de Setmana Santa al barri igualadí. A les 9 del vespre, solemne processió pels carrers del barri amb les imatges de Jesús Nazareno i Maria Santísima de los Dolores. Ja divendres Sant, 19 d'abril, a les 9 del vespre, solemne processó pels carrers del barri amb les imatges del Santo Entierro i María Santísima de los Dolores. Finalment, diumenge de Pasqua, 21 d'abril, a les 12 del migdia, processó de Jesús Ressuscitat.
Un dels moments més significatius de la vida de Fàtima és la Setmana Santa i les processons que s'hi duen a terme. Per aquest motiu, el Centre Cívic de Fàtima i la Confraria de Fàtima, organitzen el concurs Ritus de Passió, del qual enguany ja és la 20a edició.
Celebracions a la comarca
Pel que fa a la comarca, aquest dijous, les celebracions són a les 5 de la tarda, a Piera (Ca n'Aguilera), a la Pobla de Claramunt i a Aguilar de Segarra; a les 6 de la tarda, a Òdena, Maians, Masquefa, Sant Pere Sallavinera, Vilanova d'Espoia, la Torre de Claramunt i al Bedorc; a2/4 de 7 de la tarda, Montbui (Sant Maure), El Bruc i a Sant Martí de Sesgueioles; a les 7 de la tarda, a Sant Martí de Tous i a Jorba; a 2/4 de 8 de la tarda, a Carme, Capellades, Piera (parròquia) i a Vilanova del Camí; a les 8 de la tarda, a Montbui (poble), Prats de Rei, Copons i Calaf; a les 9 del vespre, a Bellprat, Hostalets de Pierola, Vallbona d'Anoia i la Llacuna.
Per Divendres Sant, a les 11, Piera (Sant Bonifaci); a 2/4 de 12 del migdia, a Vilanova del Camí, Calaf i a Pujalt; a les 12 del migdia, a El Bruc; a 2/4 d'1 del migdia, a Hostalets de Pierola; a la 1, el Bedorc; a 2/4 de 5 de la tarda, a Sant Martí de Sesgueioles i Piera (Ca n'Aguilera); ales 5 de la tarda, a Jorba, Copons, Aguilar de Segarra, Vallbona d'Anoia, la Torre de Claramunt i Masquefa; a2/4 de 6 de la tarda, Castellolí i Prats de Rei; a les 6 de la tarda, Maians, Piera (parròquia), Bellprat i Sant Martí de Tous; a 2/4 de 7 de la tarda, a Montbui (Sant Maure), Conill, Vilanova d'Espoia i La Llacuna; a les 7 de la tarda, a Òdena, la Pobla de Claramunt, i Sant Pere Sallavinera; a les 8 del vespre, a Montbui (poble), Carme i Capellades.
Pel que fa a Missa de Resurrecció i Vetlla Pasqual, dissabte, a les 7 de la tarda, Piera (Sant Bonifaci) i a El Bruc; a les 8 del vespre, Masquefa i a la Pobla de Claramunt; a 2/4 de 9 del vespre, a Òdena; a les 9 del vespre, a la Torre de Claramunt, Prats de Rei, Vallbona d'Anoia, Hostalets de Pierola; a 2/4 de 10 del vespre, a Montbui (Sant Maure); a les 10 del vespre, a Vilanova del Camí, Jorba, Calaf, Sant Martí de Tous; a les 11 de la nit, Capellades, la Llacuna i Piera. El Diumenge de Pasqua, a les 9 del matí, a Sant Josep de Rofes (La Llacuna); a les 10 del matí, a la Torre de Claramunt, Aguilar de Segarra, Conill i Vilanova d'Espoia (amb caramelles); a 3/4 d'11 del matí, a Castellfollit del Boix (amb les caramelles) i a Masquefa; a les 11 del matí, a Vilanova del Camí, Òdena, Montbui (Sant Maure), Sant Martí de Tous (amb les caramelles), Rubió, Sant Pere Desvim (amb els caramellaires de Veciana) i a Piera (parròquia, amb caramelles); a 1/4 de 12, a Capellades; a 2/4 de 12, a Vallbona d'Anoia, Calaf i Hostalets de Pierola; a les 12 del migdia, a La Pobla de Claramunt (amb les caramelles), a El Bruc, Prats de Rei (amb les caramelles) i Copons; a 2/4 d'1, a Montbui (poble), Bellprat, La Llacuna, a Carme (amb les caramelles), al Bedorc i Sant Martí de Sesgueioles; a la 1 de la tarda, Montmaneu i a Sant Pere Sallavinera (amb les caramelles); a 2/4 de 2, a Pujalt.
I el Sant Crist
Aquest 2019, la festa del Sant Crist d'Igualada recorda dues efemèrides. La primera, el 75è. aniversari de la reposició de la imatge del Sant Crist: destruïda en temps de la guerra civil, es va convocar un concurs per fer-ne una reproducció. La imatge guanyadora, l'actual, va ser beneïda per l'abat de Montserrat Dom. Aureli Maria Escarré l'any 1944. També aquest 2019 es compleixen els 25 anys de la mort d'un gran devot i promotor del fervor a la imatge del Sant Crist, el recordat sacerdot igualadí Mossèn Josep Còdol i Margarit. Es tindrà present, celebrant amb el seu calze l'Ofici Solemne.
Els actes arrenquen aquest divendres, a les 11 del matí, a l'església del Roser, amb el Viacrucis en commemoració de la suor de sang. Els cants aniran a càrrec de la Coral de Santa Maria, que dirigeix Coni Torrents, amb l'acompanyament a l'orgue de Maite Torrents. El dilluns, 22 d'abril, les Vespres Solemnes, a Santa Maria, amb l'Eucaristia presidida per Mossèn Salvador Mundó, qui fou rector de la parròquia de Santa Maria i prior eclesiàstic emèrit, amb l'acompanyament en el cant del Cor de Vespres, sota la direcció musical d'Isidre Prat.
A les 11 del dimarts del Sant Crist, el Solemne Ofici concelebrat presidit per Romà Casanova, bisbe de Vic, acompanyat per sacerdots i religiosos igualadins i forans. L'Schola Cantorum, dirigida per Oriol Carceller i acompanyada a l'orgue per Josep Xaubet, tindrà cura dels cants. Després de la comunió, Oleguer Esteban oferirà la interpretació del sonet verdaguerià "A Igualada, en el centenari del Sant Crist". En acabar, benedicció solemne i cant dels Goigs al Sant Crist. A la sortida, es lliurarà a tothom un punt de llibre, dissenyat per l'artista igualadí Ramon Enrich i Jorba. En sortir de l'ofici, i a la mateixa basílica de Santa Maria, representació completa de la Moixiganga d'Igualada a càrrec de Bitrac Dansa.
Ja a la tarda, a 2/4 de 7 de la tarda, processó d'homenatge al Sant Crist que recorrerà el següent itinerari: Plaça del Bruc, carrer del Born, plaça de l'Ajuntament, carrer de l'Argent, plaça de la Creu, carrer de Garcia Fossas, rambla de St. Isidre, rambla del General Vives, carrer de St. Jordi, plaça del Rei, carrer del Roser. A l'església del Roser es cantarà el sonet, a càrrec d'Oleguer Esteban amb l'acompanyament a l'orgue de Josep Xaubet. Seguidament, a la plaça de Pius XII, actuació de Bitrac Dansa amb l'escenificació reduïda de la Moixiganga d'Igualada, després de la qual el poble i les banderes gremials i d'entitats precediran el Sant Crist en la seva entrada a la basílica de Santa Maria. Es recomana, per a la processó, proveir-se de ciri i de fanalets per tal de no embrutar el terra dels carrers de l'itinerari. Aquests fanalets poden adquirir-se a l'establiment La Casa dels Olors, al C/ Custiol 15 d'Igualada. Durant la processó farà l'acompanyament musical la Banda de Música d'Igualada. Acte seguit, a la basílica, veneració de la Imatge, on s'entregarà el mateix punt de llibre, i Eucaristia, presidida pel Mn. Joan Prat, rector de la parròquia de Sant Josep de Manresa. Els cants aniran a càrrec de la Coral de Santa Maria, dirigida per Coni Torrents, amb l'acompanyament a l'orgue de Lluís Victori.