TORNAR

La Secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras, coneix de primera mà les línies d’actuació d’Àuria

La Fundació Privada Àuria reivindica el seu model d’actuació basat en la desinstitucionalització i l’organització dels serveis a les persones basats en plans personalitzats d’itineraris vitals

societat
Dilluns, 8 novembre 2021. 16:44. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Divendres passat, 5 de novembre, la Secretària d’Afer Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras, va visitar les instal·lacions de la Fundació Privada Àuria, a Igualada, per conèixer de prop, de mà dels directius i professionals de la institució, el seu model d’actuació basat en la desinstitucionalització i l’organització dels serveis a les persones basats en plans personalitzats d’itineraris vitals.

Des de la Fundació Privada Àuria han assenyalat que un dels principals aspectes que han traslladat a la secretària d’Afer Socials i Famílies és “la determinació d’Àuria Fundació per organitzar el sistema de suports i serveis organitzats per itineraris; una organització basada en les necessitats de les persones, però que sobrepassa els marcs dels programes tal com els determina l’administració.”

Itineraris

La Fundació Privada Àuria s’organitza a partir de diferents itineraris: l’Itinerari de benestar personal; l’itinerari de vida a la comunitat; l’itinerari d’envelliment actiu; l’itinerari de vida independent i, finalment, l’itinerari sociolaboral.

L’Itinerari de benestar personal “recull els programes de centre de dia, servei de teràpia ocupacional, llar d’assistència 24 h / 365 d i servei residencial, que cobreix les persones amb més necessitat d’assistència i suport de professionals, però s’estructura per donar suport en tots els aspectes de la seva vida.

L’itinerari de vida a la comunitat “inclou el servei de teràpia ocupacional i les llars de Sor Rita, que fomenta l’autonomia i la participació directa amb l’entorn”.

L'itinerari d'envelliment actiu, afegeixen, "inclou un altre servei de teràpia ocupacional, les llars d'Andorra, on viuen persones amb discapacitat d'avançada edat, el Centre de Dia de Masquefa i el Centre de Dia de Calaf, dos centres atenen persones grans. D'aquesta manera, l'itinerari de vellesa dóna resposta a una evidència: les persones, a mesura que es fan grans, tenen necessitats diverses i és el sistema que s'ha de poder adaptar, més que no pas adaptar les persones als programes. Per això, aquests últims anys, la Fundació també s'ha encaminat a prestar aquesta expertesa a l'atenció de les persones grans en municipis propers, com Masquefa o Calaf, precisament per traslladar aquesta manera de fer basada en un tracta proper, empàtic i respectuós per a cadascuna de les persones ateses."

L’itinerari de vida independent, “inclou la llar de Galícia, on viuen les persones més joves ateses per la Fundació, i els Programes d’Autonomia a la Pròpia Llar, que presten suport puntual a persones que viuen de manera independent a casa seva.”

Finalment, l’itinerari sociolaboral, assenyalen, “inclou el servei de teràpia ocupacional de Sesoliveres, adreçat a persones més joves, la Formació Laboral, que recull els programes de SOI-Servei d’Orientació i Inserció i Servei de PreLaboral”. L’objectiu d’aquesta línia d’actuació “és que les persones amb discapacitat més joves passin per un programa d’empoderament i formació d’un període limitat de temps per ajudar-les a inserir en el mercat laboral en un termini limitat”.

Anna Graells, Directora de Projecte Vital a Àuria Fundació, ha assenyalat que “l’objectiu últim d’aquesta reorganització, que ens ha comportat un canvi de model organitzatiu important i trencar molts esquemes, ens permet desenvolupar una metodologia pròpia que tingui sempre la persona al centre, podent prendre les seves pròpies decisions i acompanyant-la per fer el màxim de flexibles i eficients els suports i serveis que li anem oferint al llarg de la seva vida i que, òbviament, va canviant a mesura que es fan grans.”

Adaptar els serveis a les persones

La reorganització a la qual feia referència Anna graells, respon a la voluntat d’adaptar els serveis als drets de les persones, com va reconèixer la Secretària d’Afer Socials i Famílies, “superant la definició estricta dels serveis”, posant la feina d’Àuria Fundació en aquest sentit com a exemple. D’aquesta manera,”290 persones prenent part del seu projecte vital, fixant objectius i decidint com volen que sigui la seva vida; un treball que implica molta pedagogia, empoderament, respecte i foment de l’autonomia i autodeterminació.” Al costat d’aquestes 290 persones hi ha 33 professionals de la Fundació com a avaluadors i facilitadors del projecte vital de cada persona.

“Desinstitucionalitzar l’atenció a les persones”

Marta Mateu, directora de la Fundació Àurira, ha assenyalat que Àuria ha fet un esforç ingent els últims anys, que es va començar a implantar 2l 2014, amb el convenciment que “calia desinstitucionalitzar l’atenció a les persones, una consideració ètica que s’ha traslladat a la presa de decisions, amb l’aposta per fomentar models d’assistència com microllars residències, motivar perquè les persones vulguin viure soles amb programes de suport i aquest model sigui extrapolable a les persones grans, que també tenen necessitats de suport.”

“La transformació de la societat passa per la participació directa en l’entorn”

Aquestes línies d’actuació es basen en el convenciment, des d’Àuria Fundació, que “la transformació de la societat passa per la participació directa en l’entorn”. En aquest sentit es desenvolupen diferents programes, com el voluntariat, que “és una acció bidireccional que té molt valor perquè canvia els rols i la mirada”, ha remarcat Alícia Marina Guerrero, Directora de Transformació de l’Entorn d’Àuria Fundació. Els programes de voluntariat són en dues direccions: persones de fora d’Àuria dediquen temps a l’entitat i persones amb discapacitat prenen part com a voluntaris en altres projectes i entitats de la comarca, com el Banc d’aliments. Des d’Àuria Fundació posen d'exemple, com un dels “projectes estrella”, l’Aprenentatge i Servei, dins el qual, per exemple, un grup de joves de la Fundació Àuria ensenyen a escolars com fer un hort. És una acció molt significativa perquè aporta autoestima, confiança i un canvi de papers de les persones amb discapacitat, que es desenvolupen entre iguals”, han explicat.

Un altre exemple és el de la col·laboració amb la Jornada d’Aviació Adaptada. Exemples com aquests serveixen per donar a conèixer un dels millors centres  SIRIUS, el Centre Josep Orgué per a l’Accessibilitat Universal, que funciona com un banc d’ajudes tècniques. A través d’un assessorament tècnic específic per a cada cas, s’assessora els usuaris sobre quines són les millors eines de suport per a l’accessibilitat, que cobreix l’Anoia i altres comarques del voltant.

Projecte pilot per a l'Atenció Domiciliària

Les directores de la Fundació també han avançat les línies del projecte pilot d'Atenció Domiciliària que, fa pocs dies, Àuria Fundació, conjuntament amb el Consell Comarcal de l'Anoia, va presentar a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que estudia la implementació d'un model d'atenció basat a oferir una resposta integrada, de salut i social, de proximitat i basada en l'activació comunitària. Aquest programa pilot que vol donar el màxim servei a les persones perquè puguin viure a casa seva amb la màxima qualitat de vida, amb el suport de professionals especialitzats, garantint aspectes d'accessibilitat, respecte per al projecte vital i suport de recursos tecnològics. La secretària d'Afer Socials ha visitat tots els serveis de la Fundació i ha conegut de primera mà el funcionament diari dels equips de treball i els grups segons els itineraris.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.