TORNAR

Els secrets de la millor cervesa, de Bèlgica a l’Anoia

Bernat Dàmaso explica els detalls del seu viatge al país de la cervesa

societat
Divendres, 2 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Bernat Dàmaso, assessor cerveser anoienc, acaba de tornar d’un viatge a Flandes i Bèlgica on, juntament amb un grup d’experts en cervesa de la Catalunya central, ha fet una expedició a la fira de cervesa més important del món i a fàbriques de marques tan reconegudes com la Duvel, Chimay o Liefmans per conèixer els detalls de l’elaboració d’algunes de les cerveses més cotitzades i per fer contactes amb cervesers artesans. No cal anar tant lluny, però, per trobar una elaboració de cervesa artesana, ben a prop de la comarca se’n fa.

El monestir de Chimay

Gant va ser la capital de la cervesa la setmana passada; una fira especialitzada en productes alimentaris que destina un gran pavelló a cervesers artesans va ser el destí de Dàmaso i la resta de l’expedició catalana. L’objectiu: conèixer nous productes i fer contactes per poder seguir introduint a Catalunya cerveses desconegudes per la majoria.

La cultura de la cervesa arriba a Catalunya

Dàmaso afirma que actualment hi ha una onada important d’entrada de productes cervesers a Catalunya: ‘la gent cada dia està més disposada a tastar cerveses d’importació, quan una persona prova una cervesa belga o alemanya comprova que hi ha vida més enllà de l’Estrella o la San Miguel’.

Segons l’assessor cerveser anoienc, aquest canvi es podria deure al fet que el consum de vi i de cava, més propi del nostre país, ja està tocant sostre i cada vegada es fa més pedagogia de la cervesa: ‘comencem a entendre que la cervesa també marida bé amb el menjar’.

L’art de fer cervesa

Dàmaso parla amb passió del seu viatge per la terra de la cervesa per excel·lència, posa l’èmfasi en el monestir de Chimay on l’expedició catalana va poder comprovar com els pares de l’orde trapista elaboren cervesa amb uns criteris de qualitat suprems i obtenen un producte de màxima qualitat. També van visitar les instal·lacions de la Duvel a Puurs, i de la Liefmans, a Oudenaarde, on es fa, entre d'altres, una curiosa cervesa a base de cirera.

Cervesa artesana a prop de casa

La cervesa artesana té un gust més amarg que la tradicional, Dàmaso va poder conèixer moltes microcerveseres en el seu viatge al país de la cervesa però recorda que ben a prop de casa, a St Joan de Mediona, es fa la cervesa Agullons: ‘És un producte molt bo que ha estat premiat fora del país, i això demostra que hi ha gent que s’ha format aquí molt ràpidament’. Dàmaso recorda que aquesta cervesa es pot degustar al Clot del Clos.


2 Comentaris

A

Albert

Igualada

2 de desembre 2011.08:51h

Respondre

A Catalunya podeu visitar nombroses fires de cervesa artesana, en aquestes fires hi solem trobar tots els artesans catalans que es dediquen a realitzar aquesta beguda, n’hi ha de ben diferents i... Llegir més sincerament, després de tota l’explicació del procés i de comprovar el gust i aromes de cadascuna, observes que beure una Estrella, St Miguel o Moritz entre altres, és beure aigua de l’aixeta.
A l’Anoia malauradament la cervesa Kalamanda no ha pogut ésser un referent degut a tot el problema que ha aparegut a la cooperativa de Calaf, tot i així, tal com diu, es pot provar una bona cervesa artesana al Clot del Clos i també al Morrisson on podeu provar la ”tinta de pop” de Popaire, una micro de la costa brava, o les extravagants cerveses de Zulogarden, com per exemple la ”Sang de Gossa”.

u

un veí de calaf

calaf

2 de desembre 2011.08:14h

Respondre

Això no serà com el ”pelotazo del Puigpelat”... on molts veïns hem ficat diners al projecte de la cervessa Santa Kalamanda i ningú ens dona cap explicació, ni l’ajuntament, ni la... Llegir més cooperativa, ni la premsa es preocupa, i on inclòs sembla que Puigpelat tenia la col.laboració intima d’algún regidor de l’Ajuntament de... volem explicacions publiques sobre aquest tema ja.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.