TORNAR

El sector paperer de l'Anoia estudia com innovar davant un futur amb menys disponibilitat d'aigua

Els experts reclamen que no es pensi sols ”en solucions a curt termini”

societat
Dimarts, 22 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Unió Empresarial va organitzar una trobada per estudiar un escenari que es fa cada cop més present: les dificultats del sector paperer davant l'"estrès hídric". Ponents de diferents empreses i entitats van explicar experiències sobre la gestió d'aquests recursos.

La patronal celebrava la setmana passada una jornada per posar sobre la taula la innovació que hi ha al sector del paper, un dels més tradicionals i representatius de la comarca, i que va comptar amb la presència de diverses empreses fabricants de paper de l'Anoia i de tot Catalunya. En aquest sentit, durant la jornada, es va tractar el rol que juga la innovació en els àmbits de l'aigua, els residus, i l'energia. Els ponents van posar el focus en què "la demanda d'aigua en el sector paperer pot veure's afectada per les problemàtiques que en un futur presentarà l'escassetat d'aigua".

Van participar a la jornada Xavier Amores i Lucía Gusmaroli, del Catalan Water Partnership; Néstor Requesens, director d'operacions i logística de l'empresa CGM (Centre de Gestió Mediambiental); Pilar López, representant de l'empresa Ciments Molins; i Jordi Morera, de l'empresa EPS Enginyeria. Durant la seva intervenció, els representants del clúster de l'aigua van detallar els diversos casos d'èxit en la gestió de l'aigua. 

Segons Xavier Amores també hi ha un augment de l'estrès hídric en els pròxims anys i "les empreses hauran de fer un treball molt més competitiu per reduir el seu consum d'aigua o valorar opcions de reaprofitament". Al seu torn, Pilar López va explicar com des de l'aposta inicial de Ciments Molins per l'economia circular el 2008, han anat incrementant projectes i solucions fins a encetar un projecte d'innovació i recerca de la mà de diverses empreses del sector paperer per poder incorporar el llot de depuradora paperera com a matèria primera en la fabricació de ciment. La complexitat del procés, per humitats i diversitat d'aquest residu convertit en recurs fa pionera la iniciativa de la cimentera que està en fase de desenvolupament.

Per la seva part, Jordi Morera va exposar diverses accions i projectes pel que fa a la instal·lació d'energia fotovoltaica. A més, també va explicar els diferents àmbits de l'eficiència energètica que poden afectar a les empreses i què poden fer aquestes per millorar, com per exemple l'estalvi elèctric, de vapor o l'energia verda. L'expert també va concloure afegint que les solucions immediates no són les més adients, sinó que s'hauria de pensar a llarg termini.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.