TORNAR

Sis mesos amb la Covid-19

L’Anoia, després de dos primers mesos duríssims, ha aconseguit esquivar rebrots durant l’estiu, malgrat la relativa proximitat de Barcelona, el Segrià o la Segarra. No s’han comptabilitzat víctimes mortals des de principis d’agost.

societat
Dimarts, 15 setembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Anoia és de les comarques on la COVID-19 ha tingut menys incidència durant l’estiu. Les dades mostren un optimisme moderat per encarar l’entrada a la tardor. El risc de rebrot se situa en 71,37, una dada que cau respecte a finals d’agost, quan aquest valor era de 179,08. El darrer índex de transmissió és de 0,7, és a dir, inferior a una nova transmissió per cada persona positiva (es partia del punt que cada positiu ho encomanava a 1,8 persones, els últims dies d’agost).

ALBERT COMPTE / FRANCESC VILAPRINYÓ

Es fan més PCR que mai, i amb tot, durant la darrera setmana els nous positius van ser 33. El batlle igualadí Marc Castells elogiava la tasca dels professionals de l’Hospital i subratllava també el bon paper dels equips d’atenció primària, una de les trinxeres per a la prevenció dels contagis i l’extensió de la pandèmia. L’Anoia té una taxa de 206 positius per cada 10.000 habitants, ara molt per dessota de comarques on el coronavirus ha tingut molta afectació aquest estiu, com el Segrià, la Segarra o Barcelona. La mortalitat s’ha frenat gairebé del tot aquest estiu, però el descomunal impacte dels dos primers mesos fa que l’Anoia encara estigui al capdavant de la ràtio de pèrdues humanes per la pandèmia. Han mort 519 persones, amb una ràtio d’unes 47 defuncions per 10.000 habitants. La comarca que més s’atansa a aquestes xifres és el Bages, amb un 27,39.

Aquell 11 de març...

L’11 de març es van notificar les primeres morts a l’Hospital d’Igualada. Tres. Amb el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, Igualada i l’entorn apareixien a les portades dels mitjans d’arreu. Les xifres avalaven aquell confinament, l’afectació dins del perímetre d’Igualada, Montbui, Òdena i Vilanova era desigual respecte la resta de Catalunya. El 26 de març, la mortalitat per 100.000 habitants a la Conca d’Òdena, amb 63,1, estava molt per sobre de fins i tot, de l’epicentre del brot italià a la Llombardia, amb una mitjana de 41,6.

El confinament perimetral finalitzava el 5 d’abril, en un moment crític de la pandèmia, però quan les xifres de l’Anoia ja no diferien de les de la resta del país. L’Estat d’Alarma continuava. AnoiaDiari recollia fa unes setmanes quina era l’empremta d’aquelles setmanes terribles que van seguir a l’11 de març. En els dos primers mesos de pandèmia, Funerària Anoia tenia registrades 414 defuncions; la mitjana dels darrers anys del mateix període era de 144 morts.

Metgesses i infermeres del SAP Anoia saluden des de les finestres el 23 d’abril, diada de Sant Jordi.

Les residències, on més s’ha aferrissat la pandèmia

Segons les dades del CatSalut, les residències anoienques han estat el punt on la pandèmia s’ha aferrissat més.  En les setmanes nefastes que van seguir a l’11 de març, els casos van proliferar a residències com la Consorts Guasch de Capellades, AMMA de Vilanova, l’Asil del Sant Crist o Pare Vilaseca d’Igualada. A l’Anoia Sud, en canvi, l’impacte va ser menor. En el global de la comarca, gairebé dos centenars de persones usuàries de residències van morir. D’aquestes, 155, van morir al mateix centre, mentre que la resta van traspassar ja ingressats als Hospitals.

De fet, el 8 d’abril l’organigrama per a l’atenció a la població canviava i feia que el Departament de Salut de la Generalitat es fes càrrec de l’atenció a les persones majors d’edat usuàries de residències i que fins aquell moment havien estat ateses pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquell dia es registraven 201 decessos a les residències de tot Catalunya. D’altra banda, el 15 d’abril, en la primera actualització del nombre de defuncions comptabilitzant el registre de les funeràries, segons dades de la Generalitat, es superava els 7.000 decessos. Després d’aquests canvis i amb les darreres dades de Salut, la situació al territori ha estat de cap defunció a les residències des del 12 de juliol.

Bombers, policies i voluntaris de Creu Roja aplaudeixen els professionals de l’Hospital d’Igualada i donen ànims als pacients ingressats al centre. (Foto: Santi Vidal)

L’Hospital, de focus a bastió contra la Covid-19

El brot a l’Hospital d’Igualada va forçar que un terç dels seus professionals, que van ser la primera línia de defensa contra el coronavirus, haguessin d’estar confinats durant les setmanes inicials. Setmanes molt i molt dures, en les que –en paral·lel al confinament perimetral– es va haver d’augmentar la plantilla i derivar molts casos de coronavirus a l’Hospital de Catalunya. La recuperació de la capacitat del centre que gestiona el Consorci Sanitari de l’Anoia ha estat difícil, però molt satisfactòria. Els quatre darrers mesos, s’han hagut de lamentar 12 morts per COVID-19, mentre que els dos primers (fins al 20 de maig) van ser 114. La xifra de professionals confinats s’ha reduït també setmana a setmana i ara és gairebé irrellevant. Els protocols també s’han reforçat i ara el centre té força llits disponibles per si s’ha d’atendre un rebrot a l’Anoia o a una altra zona.

El risc de rebrot es manté a l’Anoia

Entre la segona i tercera setmana de juliol es reculava lleugerament a l’Àrea de Gestió Assistencial (AGA) Anoia: es perdia el Risc de rebrot baix i la Velocitat de reproducció de la malaltia es situava per sobre de l’1. Tot i que a finals d’agost va escalar fins a 1,46, les darreres setmanes s’ha tornat a moderar. L’Hospital d’Igualada mostrava a finals d’agost una dinàmica de clara disminució pel que fa a nous casos detectats. Des de la segona setmana de juliol, amb 11 positius durant aquells set dies, es va reduir el nombre de positius detectats per PCR al centre hospitalari, fins a mantenir-se per sota dels 10 setmanals des del 3 d’agost.

Des del 12 de juliol i fins al 7 de setembre es van fer a l’AGA Anoia 6.802 PCR, dels quals 277 van donar positiu. Durant el mateix període es van comptabilitzar 19 ingressos de pacients Covid-19, dels quals cinc estaven encara ingressats.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.