TORNAR

Trànsit de Venus aquest dimecres a primera hora

Fa 8 anys de la darrera vegada que va passar i no es repetirà fins el 2117

societat
Dimarts, 5 juny 2012. 18:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dimecres, 6 de juny, es produirà el trànsit de Venus, un fenomen poc freqüent. I és que la darrera vegada que va passar aquest fenomen era el 2004 i la propera no serà fins a l’any 2117. Albert Borràs, director de l’Observatori de Pujalt ens explica què és aquest fenomen, què veurem i a quina hora.

Trànsit de Venus del 8 de juny de 2004 captada per David Regordosa soci fundador d’AstroAnoia

Què és un trànsit?

Un trànsit succeeix quan un planeta es posa entre el Sol i la Terra i cobreix, doncs, una petita part del disc solar observat des de la Terra. Aquest fenomen sols es pot produir amb els planetes Venus i Mercuri ja que són els únics que les seves òrbites són inferiors a les de la Terra.

A diferència de l’eclipsi, el trànsit de Venus no projecta cap ombra sobre la Terra, però sí que es pot veure una petita taca a dins del disc solar.

Cada quan té lloc el trànsit de Venus?

Aquest fenomen es poc freqüent ja que les distàncies dins del Sistema Solar són enormes i la probabilitat que la Terra, Venus o Mercuri, i el Sol es posin alineats és molt baixa. De fet el 2004 va ser la darrera vegada que es va poder veure aquest fenomen, i la propera no serà fins a l’any 2117.

Quan es podrà veure?

El fenomen començarà aquest dimecres a la matinada. Començarà a les 0:10h hora oficial a Catalunya i acabarà a les 6:49h del matí. Donat que el Sol sortirà al voltant de les 6:20h i no hi haurà gaire temps per poder observar-lo, amb el permís dels núvols, a casa nostra.

Per entendre aquest fet va molt bé fer un Sistema Solar a escala. Si la distància entre el Sol i la Terra la reduíssim a 1000m el diàmetre del Sol seria d’uns 9,2m. En aquest Sistema Solar a escala ens trobaríem a 380m del Sol el planeta Mercuri amb un diàmetre de 3,2cm tan sols. A 720m ens trobaríem el planeta Venus amb 8cm de diàmetre i a 1000m ens trobaríem la Terra de 8,5cm. Per tal que es produeixi el trànsit de Venus cal doncs que el Sol, Venus i la Terra estiguin en una mateixa línia, fet que passarà aquest dimecres.

Com ho podem veure?

Cal mirar-ho, com en el cas dels eclipsis solars, amb filtres, mai a ull nu perquè ens podria fer mal. Tampoc amb ulleres de sol.

Es pot seguir el trànsit des de la pàgina web: Solar Dynamics Observatory. Des de les 0:10h de la matinada s’anirà observant una petita taca que recorre el Sol, Venus. Cal dir que en aquesta imatge del Sol es poden observar també les taques solars.

Es podrà seguir des de l'Observatori de Pujalt?

No es veurà gaire bé degut a les condicions meteorològiques. Hi haurà millor visibilitat al castell de Montjuïc, per això aquesta nit ens traslladarem fins aquest punt de Barcelona. Allà ens unirem a l’observació que portarà a terme l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, l’agrupació astronòmica més antiga de l’estat espanyol i que va ser fundada entre d’altres pel mateix Ernest Guille, fundador de l’Observatori de Pujalt.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.