//Plugins sense CDN ?>
El temporal Glòria va afectar una part del cingle de la necròpolis de Vilallonga descobrint una nova tomba de la qual no es tenia constància. L'any passat, l'Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles va contractar els serveis de l'empresa Antequem SL, per fer els treballs d'excavació i documentació de les restes trobades a la tomba. Es tractava d'un nen d'uns vuit o nou anys, i gràcies a les proves de radiocarboni (C-14), s'ha ubicat cronològicament vers el segle VII.
Aquesta troballa "posa èmfasi sobre un possible poblament anterior, del qual s'han obtingut vàries pistes que concorden i que s'ubiquen en un temps i un espai determinats. A part de la datació de la tomba, altres troballes coincideixen amb aquest poblat anterior", assenyalen des de l'Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles, afegint que "de fet, Mn. Mirambell (1761 - 1823), mossèn de Sant Martí Sesgueioles que va elaborar un gran arxiu històric, va esmentar aquest assentament el 1798 en l'edició del seu mapa, confirmant que "al lloc del castell de Vilallonga s'hi podia veure una torre feta «a l'estil dels romans»".
Durant les excavacions del castell de Vilallonga, l'any passat, "es van poder localitzar diverses pedres reutilitzades a la torre d'alguna edificació més antiga, amb un forat de polleguera i diversos encaixos de cua d'oreneta, típicament romans per rebre grapes. Aquestes pedres, totes descontextualitzades, ja van donar informació del precedent de Vilallonga, malgrat que encara no estigui datat amb precisió. A aquesta troballa s'hi suma la d'una fíbula de bronze, de tipologia similar a les referents tardoantigues, en principi descontextualitzada, ja que es va localitzar dins del farciment d'un mur adjacent a la torre del Castell. Per aquest estiu se'n preveu una intervenció. A part d'aquestes troballes també hi podem sumar la localització d'una via empedrada que, a falta d'estudis o excavacions que s'estan treballant per aconseguir, podria pertànyer a algun moment anterior al medievalisme, ja que en època medieval s'utilitzaven altres camins ja localitzats", expliquen des de l'ajuntament.
Identificació i prospecció del jaciment del Pla de la Tomassa
En el mateix marc de la campanya de la Necròpolis Medieval de Sant Martí Sesgueioles, també s'està treballant en la identificació i prospecció del jaciment del Pla de la Tomassa, un jaciment que encara s'està estudiant i que es preveu que es pugui continuar excavant durant aquest any.
Aquesta intervenció va permetre la localització de dues estructures, absents de material, que compten amb similituds clares amb el jaciment de Vilaclara, a Castellfollit del Boix, un jaciment de característiques molt similars datat a la mateixa franja cronològica que l'esquelet trobat.
Amb totes aquestes troballes, es pot veure que les diferents troballes cada cop són més clares i que de mica en mica s'està omplint aquest buit de coneixement d'una època molt poc estudiada. Així i tot, encara falten molts estudis per fer i molts petits fragments per unir en aquesta zona de Vilallonga que cada dia ens dóna, arqueològicament parlant, més sorpreses i millors. La voluntat de l'Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles és continuar treballant a escala patrimonial, per tal de descobrir la història amagada en el territori.