//Plugins sense CDN ?>
El el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya TSJC) ha proposat una reorganització en matèria dels jutjats que tracten la violència de gènere. Es tracta d'una proposta duta al Consell General del Poder Judicial on aquests casos es passarien a tractar en jutjats exclusius. La Plataforma Feminista de l'Anoia ha posat el crit d'alerta i critica la manca de personal i de recursos.
Els casos de violència de gènere que es tractaven als jutjats d'Igualada poden passar a tractar-se a Manresa. Segons el TSJC, aquesta proposta és en el marc "d'una reorganització, no només dels jutjats de violència, amb la finalitat d'optimitzar al màxim els recursos i equilibrar les càrregues de treball i homogeneïtzar l'accés als recursos disponibles per tal de multiplicar l'eficàcia". L'ens judical remarca que Igualada "no disposa de jutjat exclusiu de violència. El que es faria és que el jutjat exclusiu de Manresa se n’encarregaria per tal de poder donar una millor atenció a la víctima".
Fonts del TSJC aclareixen que "l'acord afronta també modificacions en altres ordres com pot ser els jutjats de primera instància de Barcelona, els del social de Girona i Figueres o els de Reus i Tortosa. Hi ha matèries que tenen àmbit superior al del partit judicial, com són menors i contenciosos", en mans del provincial o social. Matisen que la idea és que "en cap cas penalitzi la víctima, es pugui garantir la millor gestió dels assumptes en major i millor accés als recursos i, per tant, el més escrupolós compliment de les exigències que recull l'Estatut de la Víctima".
La proposta va ser traslladada pel TSJC al CGPJ aquest estiu i ha començat a generar inquietud en diferents col·lectius de les comarques afectades per aquesta "reorganització" que addueixen a "l'escassa càrrega de treball" d'aquestes sales. I que d'aquesta manera, jutjats com els d'Igualada podran assumir més tasques de primera instància.
Crit d'alerta
La Plataforma Feminista de l'Anoia s'ha mobilitzat ja i alerta d'aquestes intencions que considera que serien contradictòries amb la Llei Orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere "on la competència territorial judicial en temes de violència de gènere- passava a ser el de la localitat del domicili de la dona que havia patit violència, per tal de buscar proximitat de les dones a la justícia, facilitar-les l'accés, i minimitzar els desplaçaments i les incomoditats".
Des de la Plataforma Feminista de l'Anoia "estem contra les retallades i la deslocalització dels jutjats de violència" i prometen que "farem sentir la nostra veu". Desmenteixen, a més, que "hi hagi escassa càrrega" quan "la major part de jutjats que assumeixen funcions VIDO pateixen un gran col·lapse per manca dels recursos humans i materials necessaris".
Entenen que "si fins ara moltes dones opten per no denunciar o per retirar la denúncia - i tots els indicadors apunten a l'augment de les retirades de denúncies- la dificultat afegida de la distància allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat". El cas simptomàtic: "si una dona d'Igualada no ha denunciat violències, es podrà separar o divorciar als jutjats de la seva localitat, però si interposa una denúncia per violència de gènere haurà d'anar al Jutjat de Violència sobre la Dona de Manresa".
Segons el Manifest contra la Supressió de determinats Jutjats de Violència sobre la Dona de Catalunya fet públic per les Dones Juristes, la proposta "és un despropòsit que vulnera la protecció institucional a les dones en situació de violència i prima altres jurisdiccions per sobre de la de violència sobre la dona, que, en el fons, sempre han considerat menor".