TORNAR
PUBLICITAT

Els veïns de Capellades denuncien l'afectació a les seves cases de les voladures d'una pedrera a Vallbona

Els testimonis expliquen que ”és una vivència molt similar a la d’un terratrèmol”

societat
Dilluns, 1 març 2021. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Es tracta d'una situació que es produeix des de fa més d'un any, segons els veïns i veïnes. De fet, en alguns edificis s'ha observat l'aparició d'esquerdes que podrien ser provocades per les barrinades.

PUBLICITAT

Un centenar de veïns de Capellades han denunciat les repetides tremolors que hi ha a les seves llars "cada vegada que la Pedrera de les Llangònies fa explosions controlades. Les barrinades afecten especialment els habitatges de la Ronda del Capelló i carrers adjacents". Provoquen "tremolors, caigudes d'objectes i moviments de làmpares. Els veïns descriuen la vivència de manera molt similar a la d'un terratrèmol".

 

Un dels ensorraments, a la zona del CapellóLa pedrera està a Vallbona, però només 200 metres separen la Pedrera de les Llagònies de les cases dels veïns del peu de la riera de Capellades, i uns 450 metres del centenar de cases de la zona del Capelló. Una cinquantena de famílies s'han mobilitzat i han encarregat un informe tècnic que confirma l'afectació de l'activitat de la pedrera damunt la vila. Tant l'Ajuntament de Capellades com el de Vallbona fan costat als veïns i han participat en les diverses reunions que s'han fet amb la Generalitat de Catalunya –tant amb la subdirecció general de Mines com amb la direcció general de Medi Ambient- però no s'ha aconseguit que el Govern adoptés mesures per aturar l'activitat.

Segons els veïns, "les barrinades afecten no només les cases sinó tota la Cinglera tavernítica del Capelló, patrimoni natural del municipi, i en especial el Parc Prehistòric de Capellades on té lloc l'excavació de l'assentament de neandertals de l'Abric Romaní" dirigida per l'arqueòleg Eudald Carbonell i reconeguda a nivell internacional. Els darrers mesos s'han registrat diversos despreniments que, tant a parer dels veïns com de l'Ajuntament de Capellades, suposen una pèrdua irreparable del patrimoni geològic i arquitectònic del municipi. Precisament per protegir el Parc Prehistòric, l'Ajuntament ja va prohibir el pas de camions d'alt tonatge per la ronda a fi d'evitar vibracions damunt de la cinglera.

Aquesta pedrera és de propietat de l'empresa privada Obres i Excavacions Escala SL i està situada a la vessant est de la muntanya de la Serra de Miramar, a la Ctra. B-224 de Capellades a Martorell, al límit municipal entre Vallbona d'Anoia i Capellades. Va iniciar la seva activitat extractiva l'any 1989. La Generalitat al·lega que el propietari té els permisos corresponents, però els veïns expliquen que la maquinària i les tècniques utilitzades per l'explotació que fan servir ara no tenen res a veure amb les que s'utilitzaven quan va rebre l'autorització fa trenta anys; la llicència antiga preveu l'extracció amb màquina i no té en compte l'ús de barrinades.

A més, "les distàncies entre la pedrera i Capellades que figuren al document de la llicència són molt superiors a les reals, i ni tan sols es fa referència a l'existència del Capelló ni del Parc Prehistòric". Així doncs, demanen una revisió immediata de l'avaluació de l'impacte ambiental de l'activitat i que se suspenguin immediatament les explosions. Si el Govern de la Generalitat no resol el problema, les famílies afectades no descarten engegar accions judicials. D'entrada, els veïns i l'Ajuntament de Capellades ja han avançat que presentaran al·legacions durant el procés de tramitació de la llicència d'ampliació de la pedrera que demana el propietari.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.