TORNAR

Una vilanovina engega una campanya per visibilitzar el transtorn obsessiu

Un 2% de la població pateix aquesta tipologia de transtorn

societat
Dimecres, 26 abril 2017. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Lluitar per normalitzar la vida de les persones que pateixen el transtorn obsessiu compulsiu (TOC) i donar a conèixer que és molt comú i que cal fer pinya. Aquest és l'objectiu de la vilanovina Ana Aleo, que atansa als mitjans locals la realitat de la problemàtica.

Ha nascut a les xarxes Anoia TOC. Un grup a la més cèlebre de totes, facebook. Una ciutadana de Vilanova del Camí ho ha fet per donar visibilitat a la malaltia i "agrupar persones amb la mateixa patologia i poder expressar-se en primera persona, un projecte que ja tenia pensat feia molt de temps".

Ana Aleo explicava a la ràdio vilanovina que "el TOC pot presentar-se de vàries formes, idees obsessives, pensaments, imatges o impulsos absurds i molestos. “Una acció molt bàsica i normal es pot acabar convertint en una obsessió".  Pensaments obsessius que poden tenir a veure amb el ritual de la neteja, por a produir accidents o danys a altres persones, tenir la necessitat de comprovar constantment la seguretat de la casa per por a que esdevingui una catàstrofe o la necessitat d'ordre i simetria perfecta en tots els objectes. Tot plegat "es presenta repetidament tot i l'esforç per part de la persona d'ignorar-los o oblidar-se'n d'ells".

L'Organització Mundial de la Salut la té reconeguda com a malaltia psiquiàtrica. Pot aparèixer tant en la infància com en l'adolescència i normalment el detonant està relacionat amb l'ansietat. En l'actualitat el TOC "és reconegut com un problema comú que afecta el 2% de la població". Aleo explica que "no només hi ha teràpies eficaces, sinó que també hi ha una gran activitat investigadora sobre les causes que produeixen aquesta malaltia, a banda de la recerca de nous tractaments".

El suport que les persones afectades puguin arribar a tenir de la família en aquesta malaltia mental és clau. En molts casos, però, com assenyala Ana Aleo, els pacients amb aquest trastorn no es troben recolzats, tot el contrari, "moltes vegades justifiquen o amaguen el comportament de les persones que tenen TOC per por o desconeixement". En aquesta pàgina de Facebook, la impulsora veu "un primer pas per donar visibilitat i suport a les persones afectades".

Amb tot, anuncia més iniciatives i, així, constituir una entitat. Per tirar-la endavant, Ana Aleo va fer una crida a través dels micròfons de Ràdio Nova. Actualment ja hi ha moltes persones adherides a la pàgina, no només de la comarca sinó també d'altres punts de Barcelona. Ella mateixa es mostra sorpresa per la bona acceptació que ha tingut, tenint en compte que queda descoberta la seva privacitat en referència al trastorn.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.