TORNAR

Vint anys de la tragèdia del Balandrau, on va morir la muntanyenca de Copons Mònica Gudayol

societat
Dijous, 31 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

De cop i volta, un dia assolellat d'hivern va deixar pas a les pitjors condicions meterològiques mai registrades en les darreres dècades al Pirineu. Fa vint anys, va tenir lloc la tragèdia del Balandrau, on va morir la jove anoienca Mònica Gudayol.

Un fragment del documentalFa vint anys, nou excursionistes de diferents punts de Catalunya van morir al Ripollès, en l'anomenada tragèdia del Balandrau. Un grup de persones tenia previst fer esquí de muntanya en aquesta zona, a l'est de la Vall de Núria, el dia 30 de desembre. El temps va canviar de sobte, sense que se'n tingués cap previsió (s'apuntava un empitjorament de les temperatures molt més tard) i ja al migdia, l'episodi de torb, el vent pirinenc que aixeca la neu del terreny, va  desorientar aquells joves. Entre les víctimes mortals, hi havia Mònica Gudayol, de 27 anys, de Copons. Van ser uns dies angoixants, que narra un documental que ha produït TV3, 'Balandrau, infern gelat' i que es podrà veure en breu al 'Sense ficció'.

El documental parteix d'un llibre de fa dos anys del meteoròleg Jordi Cruz, '3 nits de torb i 1 Cap d'Any'Josep Maria Vilà va ser una de les persones que va sobreviure i era parella de la jove anoienca, i és també qui aporta el testimoni en aquest documental, on parla del moment que va començar el torb -"trossos de gel ens impactaven contra tot el cos"- com l'angoixa de la recerca de supervivents i per recuperar els cossos dels muntanyencs. El documental l'ha dirigit Guille Cascante i l'han coproduït Goroka i Lastor Media amb TVC.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.