TORNAR

La xerrada sobre el voluntariat de Càritas reuneix una quarantena de persones

Jaume Casassas va explicar els diferents perfils de voluntaris

societat
Divendres, 17 febrer 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La setmana passada Càritas Anoia-Segarra va organitzar una xerrada taller de formació i reflexió sobre el voluntariat, oberta a totes les persones interessades pel tema. El formador va detallar les tipologies de voluntariat

El formador Jaume Casassas, responsable de l'Escola de formació del Voluntariat de Càritas Diocesana de Barcelona, va fer una xerrada sobre el voluntariat que va comptar amb la presència d'una quarantena de persones. En primer lloc el ponent va aclarir als assistents a l'acte que va tenir lloc a l'Espai Cívic Centre que "hi ha diferents tipus de voluntariat: internacional, cultural, mediambiental, comunitari, i social". Casassas va explicitar les característiques de l'acció voluntària, acció lliure i desinteressada, de col·laboració amb altres, i que es fa en el marc d'una entitat o organització.

La xerrada, en una de les sales de l'Espai Cívic CentreEn segon lloc, el formador va plantejar quines poden ser les motivacions diverses per fer voluntariat: afectives, professionals, relacionals, d'activisme, ideològiques, solidàries, etc., com també del perfil de les persones voluntàries- Seguint la definició de competència feta per Jacques Delors en el seu informe 'Educació: hi ha un tresor amagat a dins'. va identificar quatre tipus de sabers: els coneixements, el saber fer, saber ser i saber conviure. I en referència al voluntariat, Casassas va destacar que qui fa de voluntari ha de tenir "els coneixements sobre la tasca que se l'hi encomana, ha de saber fer-la, s'ha de sentir bé, ha de ser responsable, ha de saber situar-se davant els altres, ha de tenir empatia, i saber treballar en equip".

Casassas va afegir un altre component, "que en podríem dir les creences o el que dóna sentit a l'acció del voluntariat; es tracta de la confiança que el canvi és possible, creure en els companys i en el projecte. En definitiva, és el que ens mou al compromís com a voluntariat d'una entitat". Per acabar es va tractar de l'especificitat del voluntariat social, el voluntariat que aposta per treballar al costat d'altres persones. Aquest voluntariat "transforma al qui el fa, no el deixa indiferent. Cal ser conscient que acompanyem a les persones i que en moltes ocasions no podem solucionar el problema. Cal saber gestionar les emocions". 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.