//Plugins sense CDN ?>
Una escola de Barcelona a la qual van fills de famílies benestants i de la ceba organitza un campus d’estiu per a nens i nenes en què totes les activitats, al voltant del futbol, es fan en anglès. El campus s’anuncia als diaris amb el lema que serveix de títol d’aquest article. Hi col·labora la Fundació Futbol Club Barcelona. I és una proposta guanyadora perquè combina els tres ingredients del moment. Qualsevol iniciativa que combini futbol, anglès i valors tindrà èxit.
El futbol del Barça s’ha utilitzat per exemplificar valors com l’esforç i el sacrifici, la humilitat i el respecte al rival, el treball en equip i la cooperació, l’audàcia i el joc ofensiu. I d’altres futbols s’han utilitzat per fer el mateix amb el valors contraris. En un país assetjat per tot arreu i amb una situació econòmica catastròfica el bon joc del Barça ha estat l’únic motiu d’alegria per a molta gent. I les repetides victòries contra l’etern rival han actuat de bàlsam contra la frustració fins al punt que hem pensat en els èxits del Barça com a pal·liatiu de la plenitud que no podíem atènyer políticament i institucionalment. És lògic, doncs, que per tot això el futbol i el Barça venguin.
L‘anglès també ven. I és penós que encara avui vengui. I ven perquè el nivell d’anglès dels nostres adolescents i joves és deplorable. Tenim un problema de país i no en som conscients. Potser perquè els nostres dirigents, amb algunes excepcions, també tenen un nivell d’anglès deplorable. És frustrant que els meus alumnes de vint anys tinguin menys nivell d’anglès que jo, que en tinc cinquanta.
I els valors també venen. Potser perquè la manca de valors està tan instal·lada a la nostra societat. La cobdícia, l’ambició desmesurada, la corrupció, la ganduleria... són tan presents a tot arreu, i els valors contraris tan trepitjats, que ha emergit una nova estratègia comunicativa a l’hora d’anunciar productes formatius: associar-los als valors. ‘Futbol, anglès i valors’, diu la publicitat d’aquesta escola. ‘De l’emprenedor amb valors a la gestió amb criteri’, diu la publicitat del grau ADE de la meva escola.
A veure quin dia no necessitarem el Barça de reclam ni caldrà que ensenyem anglès perquè els nostres fills ja el duran incorporat gairebé d’origen ni caldrà que eduquem en valors perquè la manca de valors ja no estarà tan instal·lada a la nostra societat... Potser aquell dia els campus d’estiu podran fer futbol al matí i ciència o humanitats a la tarda. ‘Futbol i ciència’ o ‘futbol i humanitats’. Tinc el dubte de si això vendria...