Divendres, 29/12/2017
3924 lectures

Val la pena analitzar els resultats del 21D a Montbui i a Vilanova. En faig un resum:

Montbui

- Respecte al 2015, el nombre de votants ha pujat de 5.326 a 5.844, 518 votants "nous"

- C's ha obtingut 930 vots més (ha passat de 1.297 a 2.227) i el PSC 130 vots menys (de 1.235 a 1.105)

- Les tres llistes independentistes en conjunt han obtingut 189 vots més

- La pujada de C's surt de 329 votants "nous", de 130 votants del PSC, de 313 votants del PP, de 88 votants de Podem i de 117 votants d'altres partits (especialment d'Unió, que el 2015 es va presentar i ara no s'ha presentat). [Per quadrar els números, cal dir que els vots en blanc i nuls han augmentat de 47].

Vilanova

- Respecte al 2015, el nombre de votants ha pujat de 6.983 a 7.596, 613 votants "nous"

- C's ha obtingut 1.006 vots més (ha passat de 1.932 a 2.938) i el PSC 83 vots menys (de 1.460 a 1.377)

- Les tres llistes independentistes en conjunt han obtingut 292 vots més

- La pujada de C's surt de 321 votants "nous", de 83 votants del PSC, de 348 votants del PP, de 90 votants de Podem i de 150 votants d'altres partits (Unió). [Els vots en blanc i nuls han disminuït de 14].

Algunes conclusions:

- L'increment de la participació s'ha traduït en votants "nous", tant per a l'unionisme com per a l'independentisme. A Montbui els votants "nous" independentistes han suposat el 36% i a Vilanova el 47%. En aquests dos municipis també s'ha desmuntat la teoria que l'increment de participació només afavoreix l'unionisme

- L'increment de C's prové fonamentalment de votants "nous", de votants del PP i de votants d'Unió; i, en menor mesura, de votants del PSC i de votants de Podem. També s'ha desmuntat la idea que C's ha crescut en aquests dos municipis en detriment del PSC.

Algunes reflexions:

- L'independentisme s'ho ha de fer mirar. Només atrau un 28% dels votants d'aquestes poblacions. Si volem construir la República, no s'hi val a pensar que "no cal anar-hi [a aquests barris] perquè no hi ha res a fer". Un punt de partida pot ser l'entrevista, que s'ha fet viral a les xarxes socials, que el periodista de Crític Sergi Picazo va fer a la periodista i activista de l'Hospitalet de Llobregat Montse Santolino. La podem llegir mentre som al racó de pensar...

- En aquestes eleccions s'ha votat en clau independentisme-unionisme. Només així s'entén que en dos municipis de classe treballadora un 38% dels votants hagi optat per un partit liberal en economia

- El vot útil unionista s'ha concentrat en C's, en detriment fonalmentalment del PP i, en menor mesura, del PSC

- A diferència del PSC, C's no té implantació ni a Montbui ni a Vilanova. A Montbui el PSC governa amb majoria absoluta i a Vilanova té l'alcaldia. No obstant, l'hegemonia socialista en aquests municipis no ha estat suficient per atraure el vot no-independentista. A Montbui el PSC no ha pogut captar els votants "nous" no-independentistes (321), ni els que ha perdut el PP (313), ni els d'Unió (116). Tampoc no ha pogut retenir 130 dels seus votants "anteriors". Estem parlant de 888 vots que s'haguessin pogut comptar a la llista d'Iceta! En el cas de Vilanova parlem de 914 vots!

Dins del bloc del 155, no són el mateix el PP i C's que el PSC. El PP està governant Espanya gràcies a la catalanofòbia. C's va néixer per combatre la immersió lingüística. En canvi, el PSC de Marta Mata va defensar l'escola catalana inequívocament. Només per això em sap greu que el núvol vermell de Montbui i Vilanova s'hagi tornat taronja. Aquestes eleccions també han desmuntat el mite que els dirigents socialistes de Montbui i Vilanova tenen un gran ascendent sobre els ciutadans d'aquests municipis. Els resultats demostren el contrari, que no dominen les respectives places. Si les dominessin, haguessin aconseguit capitalitzar el sentiment no-independentista i atraure cap al PSC els votants partidaris de la Constitució i l'Estatut.

Serà interessant veure què passarà a les municipals del 2019, amb C's a l'alça però amb escassa implantació a Montbui i Vilanova en dirigents i votants fidels i amb un PSC que té càrrecs electes però ara mateix una marca incapaç de retenir els seus votants i d'atraure'n tant de "nous" com d'altres partits. Si jo fos de C's tiraria la canya a algun dirigent socialista...

3 Comentaris

P

Pep

Anoia-Catalunya

2 de gener 2018.11:26h

Respondre

L’Iceta, entre ball i ball, fa visites al Constitucional de la mà de l’Arrimadas i l’Albiol, encapçala manifestacions unionistes, fa possible el 155 i com que no en té prou fa escarni d’en... Llegir més Junqueras. En Borrell ens vol desinfectar (potser amb calç viva?). L’Àngel Ros pacta amb Ciudadanos i es carrega tota la política lingüística de l’Ajuntament de Lleida. I per posar un exemple més proper, la Trucharte empaita ciutadans i els multa amb 500 euros per posar cartells a favor de la democràcia i els drets humans. Ens pots aclarir què carai té a veure tot això amb el PSC de la Marta Mata? A veure si farem bo l’actual PSOE a Catalunya vivint del passat? Per cert, un PSOE que fa anys també defensava el dret a l’autodeterminació i que ara s’hi pixa a sobre.

F

FT

Igualada

29 de desembre 2017.15:32h

Respondre

M’agradaria fer algunes puntualitzacions a l’allau de xifres de l’article. El 21D ha estat un món a part de qualsevol altra convocatòria electoral per les raons que tothom coneix i poques... Llegir més conclusions comparatives se’n poden treure més enllà del triomf sobiranista i la polarització creixent -si cap- amb l’unionisme. Igualment, una part important de la població adulta no es casa amb ningú i vota cada vegada el que li dóna la gana segons les circumstàncies respectant però l’eix sobiranisme / unionisme. Els ”a por ellos” d’avui poden perfectament tornar a votar socialista o Comuns demà en unes eleccions municipals. Tampoc cal oblidar que el PSC de Marta Mata ja fa anys llargs que es va volatilitzar i que avui competeix exclusivament en el camp de l’espanyolisme. Les desinfeccions d’en Borrell o l’”Osito Junqueras” d’en Iceta són plenament compatibles amb qualsevol ideòleg d’extrema dreta. Finalment, el cas de Montbui és poc comparable amb Vilanova pel que fa al risc de que Ciudadanos fitxi socialistes. L’alcalde Romero, serà millor o pitjor segons gustos, però arrasa en coneixement del terreny i ascendent, tot el contrari de l’alcaldessa de Vilanova.

p

paio

Igualada

29 de desembre 2017.10:01h

Respondre

Molt interessant. Però sobretot, el link amb l’entrevista a ”Crític”, que ès molt reveladora. Gràcies per destapar-la (al menys per mi).

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.