TORNAR

'Les dones no només hem de valdre, ho hem de demostrar el doble'

Les alcaldesses i diputades anoienques

politica
Dijous, 24 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Bellprat homenatjava aquest cap de setmana la primera alcaldessa de l'estat. Del 1975 fins avui, moltes dones han passat a ocupar alts càrrecs en política, alcaldesses, diputades, i també com a directius d'empreses. Són quatre les alcaldesses de l'Anoia, i dues les diputades, i totes coincideixen en què la conciliació de la vida familiar i la laboral és encara una batalla pendent. Així mateix són conscients que les dones aporten a la política una altra manera de fer que està canviant alguns dels esquemes i els funcionaments dels partits i els ajuntaments.

Anna Mª Sànchez, alcaldessa de Capellades

Mª Antònia Trullàs, alcaldessa de Calaf

Montserrat Noguera, alcaldessa de Sant Pere Sallavinera

Mª Josep Aubarell, alcaldessa del Bruc

Marina Llansana, diputada al Parlament

Teresa Estruch, diputada al Parlament

Alcaldesses, diputades, directores, gerents, representants, presidentes,... A nivell polític i a nivell empresarial les dones a Catalunya i també a l'Anoia van guanyant terreny.

Encara és considerable la diferència entre alts càrrecs homes i dones, però les que són al capdavant consideren que poc a poc s'està obrint camí, però que cal que més dones siguin valentes i acceptin càrrecs de més responsabilitat, perquè estan capacitades per fer-ho.

La conciliació laboral-familiar

La feina, l’alcaldia i la família, una triple jornada laboral que fan cada dia les alcaldesses anoienques. Són càrrecs no alliberats i per tant han de compaginar horaris, responsabilitats i obligacions amb les conseqüències que comporta’.

Totes coincideixen que la difícil conciliació és un dels motius que fa que moltes dones no accedeixen a aquests càrrecs. ‘Estic esperant una criatura – explica la Mª Josep Aubarell, alcaldessa del Bruc, - i la gent es pregunta si me’n podré sortir. Podrà fer-ho tot? Et miren com si no en poguessis ser capaç’.

L’alcaldessa de Calaf, Mª Antònia Trullàs afegeix que cada dia és un repte, ‘mires de compatibilitzar-ho, i si pots ho compenses el cap de setmana’.

Una manera diferent de fer política

‘Les dones tenim una manera diferent de fer política, tenim un sisè sentit’ afirma Anna Mª Sanchez, alcaldessa de Capellades, ‘els homes funcionen més a cop calent, nosaltres tenim nua manera més dialogant, de mediació, potser en algunes coses és més fàcil convèncer-nos però també tenim més capacitat de persuasió’.

La diputada Teresa Estruch hi coincideix afegint que ‘els homes manen i les dones governem, intentem conscienciar, negociar... tot i que sempre hi ha excepcions, i ara, de mica en mica, els homes van canviant aquesta manera de treballar’.

Les crítiques

L’alcaldessa de St Pere Sallavinera, Montserrat Noguera, considera que pel poble no ha representat cap diferència que ara l’alcalde sigui una dona, ‘fa uns anys deuria ser molt complicat i segurament en aquella època – fent referència a l’acte de Bellprat – no estava gaire ben vist. Ara no, crec que la manera de fer no és massa diferent, i als pobles petits la gent és molt oberta’.

Per la seva banda l’alcaldessa del Bruc es troba amb la situació contrària. Aubarell explica que ‘la política sempre ha estat cosa d’homes, i el poble és molt petit i tradicional i ha costat una mica veure’m com la nova alcaldessa, dona i jove’, i ha afegit ‘crec que en totes les feines amb responsabilitats, les dones ens hem de ratificar molt més i demostrar-ho el doble’, i és que recorda que hi ha homes que 'encara pensen que ho farien millor només pel fet de ser homes’.

La diputada Marina Llansana afegeix que la por a les crítiques és també un dels elements en contra a què les dones agafin aquests càrrecs, ‘la primera crítica que et fan és que ets on ets perquè ets dona, no perquè ho valguis, però hem de ser valentes, no podem dubtar de si serem capaces o no perquè estem preparades per assumir aquests reptes’.

Canvis en el funcionament dels partits

Les dues diputades anoienques coincideixen en la importància i la necessitat que les dones, des de dins la política han de facilitar el camí perquè s’impliquin més dones. Com?

Un primer pas, coincideixen, ‘ha de ser modificant els horaris de l’activitat política, les reunions de partit, sempre m,assa tard, reduir les activitats polítiques dels caps de setmana, valorar la necessitat de guarderies....’.

Falten dones

Estruch considera que les dones mai busquen el poder, ‘ens el trobem, no planifiquem els llocs de responsabilitat, sinó que per la nostra trajectòria ens els anem trobant’.

Coincideixen, amb Llansana, que és des de dins de la política que s’ha d’estirar la mà a les altres dones, i explica que un dels objectius que s’havia marcat era obrir camí, ‘per les meves filles, per la seva generació, perquè no hagin de tornar a passar tot el què la meva generació ha hagut de lluitar tant’.

_________________________________________________

Vegeu el reportatge que emetia aquesta setmana el programa 30 minuts 'Quan manen les dones'


1 Comentaris

C

Carles

Vilanova del camí

25 de setembre 2009.01:00h

Respondre

Realment els carrecs de poder alliberen a les dones? La societat en general hauria de començar a questionarse segons quins rols de poder , si aquest en comptes d’alliberar a les dones , giren la... Llegir més truita , i nomes serveixen per perpetuar el sistema capitalista , i conseqüentment el patriarcal...
O és que no hi han dones que són capaçes d’enviar a desallotjar i jutjar a les estudiants en lluita?
O és que no hi han dones que són capaçes votar en contra de l’avortament lliure i gratuit?
O és que totes les dones poden accedir a aquests rols de poder ?, aquets van estretament lligats la condició economica i social , i a l’acces que han tingut a l’educació(que oh! casualment també va lligat estretament a la condició economica...)...
no em serveix una falsa paritat i el famos empoderament de les dones , quan aquestes al final acabaran fent el mateix que els homes...
I és que no volem ser com les dones del poder...El poder és el poder!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.