TORNAR

L'Audiència Nacional confirma que la xiulada de la Copa del Rei no és delictiva

politica
Dimecres, 23 setembre 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Audiència Nacional ha confirmat que la xiulada al Rei mentre sonava l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei a Mestalla entre l'Athlètic de Bilbao i el Barça no és delictiva, tot i que retreu que no sigui 'exemple d'educació ni de civisme'. Es tracta de la desestimació del recurs d'apel·lació de la fundació d'extremadreta, Fundación para la Defensa de la Nación Española (DANAES), que al juliol es va querellar contra els suposats organitzadors de la xiulada. El jutge Pedraz en aquell moment va dir que l'acte estava emparat per la llibertat d'expressió.

Imatge gravada per un aficionat durant la xiulada

El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va decidit no admetre a tràmit una querella de l'organització d'extrema dreta Fundación para la Defensa de la Nación Española (Danaes) contra Catalunya Acció i Esait, a les que considera responsables de la xiulada al Rei Joan Carles i a l'himne espanyol el passat 13 de maig a l'estadi de Mestalla amb motiu de la celebració de la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athlètic de Bilbao. El jutge argumentava que la xiulada està emparada per la llibertat d'expressió i no es pot considerar 'difamatòria, injuriosa o calumniosa i molt menys propugnadora d'odi nacional o ultratge a la nació'.

Les magistrades Carmen Paloma González , Teresa Palacios i Angela Murillo han explicat en l'escrit fet públic aquest dimarts que la xiulada no suposa 'una conducta injuriosa' però no deixen de criticar 'el comportament més que desagradable que van haver de suportar els monarques i aquells que no compartien la xiulada'.

Denaes, de la què n'és patró d'honor l'eurodiputat Aleix Vidal Quadras, va denunciar els dirigents de Catalunya Acció i Esait per un suposat delicte d'ultratge a Espanya perquè entén que van ser ells els qui van 'impulsar i orquestrar' la xiulada.

L'Audiència Nacional no va trobar en la xiulada cap responsabilitat penal i emparava la protesta dins el marc de la llibertat d'expressió. Així en l'escrit del magistrat Santiago Pedraz s'explicava que no es pot considerar 'difamatòria, injuriosa o calumniosa i molt menys propugnadora d'odi nacional o ultratge a la nació' la xiulada. La fiscalia també havia demanat l'arxiu de la causa.

Una querella amb Rubianes

Denaes és la mateixa entitat que va denunciar a l'Audiència Nacional a Pepe Rubianes per les seves manifestacions al programa El Club de TV3. La querella finalment es va arxivar, però Rubianes va haver de desplaçar-se a l'Audiència Nacional a prestar declaració acusat d'ultratge a Espanya. Un cop l'Audiència havia arxivat la causa, Denaes encara va recórrer la decisió.

Imatges de TV3 del moment de la xiulada


5 Comentaris

J

Jaume Blanch - Maier

Igualada

24 de setembre 2009.09:30h

Respondre

Això del DANAES hasta fa por i tot... i segur que estan en contra també de la monarquia, quins pebrots !

J

Jordi

Igualada

23 de setembre 2009.22:19h

Respondre

crec en la justícia

m

marc

23 de setembre 2009.20:55h

Respondre

Visca la llibertat d’expressió, ja es veu en alguns plens municipals a Igualada ...

m

memoria

igualada

23 de setembre 2009.13:40h

Respondre

com tampoc ho seria xiular els segadors... cosa que ja es va fer un any a un partit de la seleccio catalana, clar q per altres motius

A

Anna

23 de setembre 2009.11:39h

Respondre

només faltaria......

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.