TORNAR

Tensió entre govern i oposició per l’IBI

EL PSC lamenta que l’equip de govern no acceptés cap de les esmenes presentades

politica
Dijous, 20 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En el ple d’aquest dimarts, que es va tornar allargar fins la 1 de la matinada, es van aprovar les ordenances municipals. Tal com s’havia informat, les taxes van pujar el 3,2% corresponent a l’IPC i els impostos es van congelar. Una mesura que no satisfà l’oposició que afirma que, congelant l’IBI s’augmenta la pressió fiscal en un 5,6% tal com va avançar anoiadiari•cat el divendres. Durat el ple, el PSC va presentar diverses esmenes en aquest punt que van ser revocades per l’equip de govern, una decisió que Jordi Riba lamenta: ‘Vam aconseguir posar d’acord a tota l’oposició’

En l’esmena presentada pel PSC, es demanava que es rebaixés el tipus impositiu de l’IBI per equilibrar l’augment del 5,6% en el valor cadastral dels béns immobles reduint –així- la pressió fiscal sobre els igualadins. Una mesura que l’Entesa afirma haver aplicat l’any anterior, el primer des que es va fer la revisió cadastral a la ciutat. Tota l’oposició es va mostrar favorable a aquesta esmena però Jordi Segura, tinent d’Alcalde d’Hisenda i Interior afirma que ‘renunciar a l’augment cadastral seria una temeritat’. D’aquesta manera, Segura acusa l’equip socialista afirmant: ‘És molt fàcil fer-se els xulos deixant la situació econòmica que va deixar l’Entesa’.

Finalment, Jordi Segura afirma que durant els anys de l’Entesa, l’IBI va pujar per sobre del valor cadastral –que és el que demana, precisament el PCS- una sentència que Jordi Riba no comparteix.

Bonificacions en l’IAE

Una altra esmena presentada pel PSC i que també va rebre el suport de tota l’oposició va ser la d’establir bonificacions sobre les societats que han de pagar l’IAE. D’aquesta manera, el PSC va demanar que hi hagi reduccions d’un 50% per tots aquells que iniciïn una activitat, que incrementin el promig de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit o que tinguin un rendiment net de l’activitat econòmica negatiu. De la mateixa manera, també van demanar una reducció del 25% per aquelles empreses que presentin plans de transport pels seus treballadors. Cap de les esmenes va obtenir el suport de l’equip de govern ERC + CIU, malgrat aconseguir la convergència de l’oposició.

L’eix ferroviari transversal, una prioritat?

El PSC també va presentar una moció a favor de l’Eix Transversal ferroviari després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, no en fes esment quan va explicar, el passat 15 de febrer, les línies de treball del seu Departament per aquesta legislatura. Davant d’aquesta proposta, CiU va demanar que es corregís la moció i que es prioritzés el ramal Igualada- Barcelona per ‘fer viable i possible el projecte’ i perquè l’equip de govern s’hi afegís.

L’escola de música

L’Escola de música d’Igualada té un cost per l’Ajuntament d’1.300.000 euros, una quantitat molt superior a la de ciutats similars com Vic que, tal com explica Josep Miserachs, costa 300.000 euros. L’oposició de l’Ajuntament es va mostrar dura a l’hora de valorar la disminució d’ingressos que l’escola rebrà de la Generalitat –que passaran de 600 euros per plaça subvencionada a 420-. Josep Miserachs ha explicat que ‘ens hem d’anar acostumant a aquest tipus de disminucions d’ingressos per part de la Generalitat’ i ha explicat que l’important és trobar una manera de gestió més eficaç.

Figueres acusa Castells de ‘Violent’

Xavier Figueres, secretari general del PSC a Igualada, va mostrar la sorpresa pel tarannà de l’Alcalde de la ciutat, Marc Castells, i aira que es va demostrar ‘violent’. Segons Figueres, la situació econòmica actual requereix diàleg i consens entre els equips que formen part del consistori igualadí, un diàleg que, segons el socialista, Marc Castells no deixa desenvolupar.


7 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

20 d'octubre 2011.17:05h

Respondre

Penso com el ”sendo” que hi moltes coses per retallar i moltes empreses municipals per aprimar, estic segur que amb una bona contenció de la despesa s’en poden sortir, això si, amb una... Llegir més disciplina espartana, però repeteixo s’en poden sortir.

Ara, crec que hem de donar un marge de temps al nou govern, s’han trobat amb una situació realment difícil, per exemple no pot ser que a Vic l’escola de música costi uns 300.000 euros a l’ajuntament i al nostre li costi 1.300.000, però penso que estan en el bon camí, hauran d’obtimitzar despesa (que ja ho estan fent), hauran de fer canvis en la direcció tant de les empreses municipals com del personal de l’ajuntament (sinó tot continuaria igual com ara, o sigui malament) i això tenint en compte que parlem de funcionaris, porta el seu temps.

Jo soc optimista i el sol fet de que els que manaven fins ara i els que els ajudaven a fer-ho estiguin en contra del que es fa, ens indica que anem pel bon camí

s

sendo

IGD

20 d'octubre 2011.15:14h

Respondre

Castells abans d’apujar impostos hauríeu de retallar més les coses prescindibles (Conca TV per exemple).

De Riba i el PSC res a dir, són patètits... No es pot tenir més cara després de... Llegir més deixar el deute que van deixar.

M

Maria Ll.

Igualada

20 d'octubre 2011.12:13h

Respondre

Després de llegir aquest article em venen al cap tres coses.

1er.- Si ara el PSC (Sr. Riba) volen fer tantes rebaixes fiscals, perquè no les feien quan manaven?, es que potser si les haguessin fet... Llegir més no els haguessin quadrat els números?. Es igual tampoc els hi van quadrar ja que van deixar un remanen negatiu de tresoreria entenguis dèficit de 1.800.000 euros i no se quantes factures mes per pagar.

2on.- Segons he llegit, l’augment del 5,6% de l’IBI es conseqüència de la revisió cadastral que es va aprovar l’any 2009. Em sembla de barruts, que saben el que van deixar i com ho van deixar demanin ara als que han de solucionar el problema que facin rebaixes sobre alló que ells mateixos van aprovar fa dos anys, ah! i tota l’oposició d’acord clar, com que no tenen cap responsabilitat dons apa vinga ”ball de rams”
Si agüessin deixat les comptes sanejades ara si que moralment tindrien tot el dret a demanar-ho, però tal com o van deixar el que haurien de fer seria callar

3er.- El Sr. Figueres diu que la situació econòmica requereix diàleg i consens i que l’alcalde Marc castells no deixa que i sigui. Dons a mi hem sembla que l’alcalde obra santament ja que es millor no tornar a deixar posar les mans en aquest tema a aquells que justament son els que el van provocar amb els seus deliris de grandesa i sense adonar-se que els temps que venien eren molt dolents (pont de Fàtima, projecte del Wr Trade Center, aparcament no fet però si pagat a la plaça de les tortugues, places renovades sense cap necessitat, projecte d’un POUM que es va tenir de retirar etc.etc.)

T

Terry

Igualada

20 d'octubre 2011.12:12h

Respondre

Crec que molt malament ha d’estar l’ajuntament perquè un govern de centre dreta apreti tant en el tema dels impostos. Governar vol dir prioritzar. L’ajuntament d’Igualada a aquest pas haurà... Llegir més de fer un ERO, perquè el problema no són els serveis per als ciutadans. El problema és que els sous -escandalosament alts comparativament- de molts funcionaris deixen a l’ajuntament incapacitat per prestar serveis. Hem de saber què volem: una mamella que doni de menjar a bastant gent -el que tenim- o un ens eficaç i que gestioni serveis per als ciutadans. L’Estat del Benestar és això, repartir la riquesa, no pas donar de menjar molt a uns pocs i deixar a la resta passant gana i sense serveis.

G

Gerard

Igualada

20 d'octubre 2011.10:57h

Respondre

Ciu i erc pugen l’impost de l’IBI per sobre l’ipc???

Vergonya. Castells tothom va llegir les teves declaracions negant que pujarieu els impostos i ara ho feu? Torneu-me el vot. Aquells que vam... Llegir més confiar en vosaltres estem decebuts, els incompliments són flagrants., Igualada no es mereix aquets govern,.

M

Miquelet

Igualada

20 d'octubre 2011.10:28h

Respondre

Ull amb aquests convergents que apujen els impostos més de d’un 5 per cent a la capital de comarca més pobra de la Catalunya Interior ! Però com se us acut fer això, no veieu que esteu fent... Llegir més política d’esquerres ? Increible que l’equip de govern no retalli per altres llocs. L’ajuntament té serveis totalment prescindibles i deficitaris a més no poder. Cal retallar la despesa senyor Castells, els pocs ingressos que hi entren s’han de cuidar. Es vergonyós intentar escanyar els ciutadans d’aquesta ciutat empobrida mentre teniu empreses municipals amb números vermells i un munt de gent vivint de la sopa boba. Parlem de tele Conca i els seus números senyor Castells ?

R

Ricard

Igualada

20 d'octubre 2011.06:13h

Respondre

Què passa que només tenim el PSC a l’ oposició aquí? Se us veu el plumero!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.