//Plugins sense CDN ?>
Independentment de les intencions que pot haver-hi en el fet de treure el bust de l’ex rei Juan Carlos I de la sala de plens de l’ajuntament de Barcelona, el bust ja no hi és.
Pel que sembla, alguna llei diu que ha d’haver-hi una imatge del cap d’estat, ara per ara el rei. Però Juan Carlos ja ha passat la seva etapa de rei i ja ha tingut el seu lloc en la sala de plens. No sé si fins i tot podria considerar-se il·legal mantenir aquell bust. L’actual rei d’Espanya és Don Felipe i cal que sigui la seva imatge la que presideixi els plens.
Recordo un professor que entre les seves frases mítiques hi havia aquella que deia “No pensin. Copiïn. Deixin que pensin els intel·ligents”. No es referia als exàmens. Hi ha coses que estan inventades i que funcionen. Per exemple, hi ha una llegenda popular que explica que en la carrera espacial entre els EUA i URSS, es va plantejar la necessitat que els astronautes poguessin escriure en ingravidesa. Els EUA van dissenyar un bolígraf que era una autèntica virgueria tecnològica, tot i que el preu era segurament excessiu: uns 129 $ d’aquella època. Car, però efectiu. Els astronautes de la URSS van utilitzar llapis de greix.
No tot està inventat, però moltes coses sí. No sé si recordareu el tema de la bandera espanyola a la façana de l’ajuntament de Gallifa, poble del Vallès Occidental, que davant el requeriment que onegés l’esmentada insígnia en un lloc preferent de la façana de l’ajuntament, va tenir la idea de posar-hi una bandera que no fa ni un pam, sota el mateix rètol on diu “casa de la vila”. Podeu veure-ho, per exemple aquí.
Diuen que en van comprar tres, a dos euros cada una d’elles, en un quiosc de les rambles de Barcelona. Sense cap mena de dubte, la bandera ocupava un lloc preferent , però de ben segur que va produir més taquicàrdies que si s’hagués optat per no penjar cap bandera espanyola.
La senyora María de los Llanos de Luna, amiga dels seus amics, s’ha afanyat a recordar a l’ajuntament de Barcelona que cal col·locar l'efígie o retrat de SM el Rei en un lloc preferent del saló de sessions de l'ajuntament i que no fer-ho, suposa un incompliment de l'article 85.2 del Reial Decret 2568/1986... doncs de moment no s’ha substituït la figura del rei Juan Carlos per la del seu successor. Aquesta senyora requereix a l’ajuntament que certifiqui documentalment i gràfica, en el període d’un mes, que s’han pres les mesures per complir amb el decret.
Seguint els consells del professor al qual em referia abans, si a la sala de plens de l’ajuntament ha d’haver-hi la imatge del cap d’estat, aplicant l’exemple del municipi de Gallifa, s’hi podria penjar una foto carnet de l’actual monarca. Marc segurament no en faria falta, tot i que caldria buscar, això sí, un lloc preferent i amb una xinxeta o “celo” de dues cares, clavar-la.
Tots sabem també que les coses poden canviar amb el temps. Sempre podria haver-hi la possibilitat de canviar la foto, augmentant-la si l’individu que hi apareix s’ho guanya o disminuint-la si l’únic mèrit és el de ser fill d’ex rei. O potser també les lleis fixen quina mida ha de tenir el retrat?
Jaume Travesset
La Panadella
31 d'agost 2015.19:10h
Quan es té astúcia no fa falta gaire força. A veure si encara crearem una ”utopia catalana” seguint formant part de l’Estat Espanyol.