Dimarts, 8/8/2017
1639 lectures

La religió climàtica

Qui et digui que el clima no canvia, t’està mentint. El clima ha canviat sempre i seguirà canviant. Tot i així, hi ha coses que, com a mínim, hem de posar en dubte, per no dir que són falses.

Parlem de la placa de gel que s’ha desprès a l’Antàrtida. Potser has sentit que era la més gran que s’ha desprès en tota la història. Es calcula que l’Antàrtida es va cobrir de gel fa un 15 milions d’anys. Ja em diràs si és coherent afirmar que és la més gran que s’ha desprès en tota la història.

Aquest placa de gel no s’ha trencat en una nit, ni en dues. La fractura ha durat anys. Ara, convertida en un iceberg gran, que hem de comparar també amb alguna cosa gran i que pugui impactar, la tenim flotant i poc a poc, amb el temps és de suposar que s’anirà desplaçant i fonent. Ves a saber. Ja hi ha qui prediu que la seva fusió provocarà un augment del nivell del mar. No tardarem a veure càlculs, però has de saber que si tenim gel surant en aigua, quan aquest gel es fon, el nivell de l’aigua no canvia.

L’any passat la superfície de gel marí de l’Antàrtida va ser superior a la mitjana dels anys 1981-2010. Aquest augment es va atribuir al canvi climàtic, adduint que més temperatura volia dir més precipitació en forma de neu. Nyaaam! Bon profit! El gel marí no prové de les nevades, sinó de l’aigua de mar que es congela. Aquest any, la superfície de gel marí a l’Antàrtida és inferior a la mateixa mitjana. S’ha dit que això és degut al canvi climàtic (Nyaaam una altra vegada! Anirem tips si ens ho empassem tot!), doncs com és sabut, més temperatura, més fusió del gel. En què quedem?

El canvi climàtic ho explica tot i si poses en dubte algun dels seus dogmes, seràs titllat d’irresponsable. En termes religiosos, seràs excomunicat . En altres termes, et fotran fora de la secta. Sort en tindràs.

Acabo invitant-te a llegir una notícia  apareguda a la secció de ciència (a què li diem ciència!) del País el dia 11 de juliol d’aquest 2017, en la que es donen savis consells per si vols lluitar eficientment contra el canvi climàtic. En aquest article queda clar que pots deixar-te estar de punyetes, com utilitzar bombetes de baix consum, fer-te vegetarià o rentar la roba a mà, coses que estic segur que ja fas, per contribuir a disminuir l’escalfament. Crec que després de llegir aquest article de el País, tornaràs a rentar a màquina i dormiràs amb la consciència tranquil·la. Si de debò vols evitar que s’aboqui gran quantitat de CO2 a l’atmosfera, segons el diari el País, has de tenir un fill menys. Eps! Que estem parlant de 60 tones de CO2 anuals que no s’abocaran i, per a que et facis una idea, utilitzar bombetes de baix consum suposa evitar l’abocament de (aproximadament) 0’1 tones anuals de CO2. Tingues un fill menys i podràs menjar carn, no caldrà que canviïs de cotxe per un d’híbrid i hauràs contribuït a disminuir l’escalfament global.

El que és curiós és com diuen que es calculen les 60 tones d’emissions de CO2 que emet tenir un fill. Aquesta xifra es  basa en las emissions futures que hauria provocat aquest fill, així com les dels seus fills i els fills d’aquests (no sé si en el càlcul es fa servir el fet  que aquests faran servir espelmes enlloc de bombetes de baix consum).

Si no tens previst tenir cap fill, no ho diguis així. Has de dir que no el tens per contribuir amb la lluita contra l’escalfament global. Tothom t’admirarà. Alguns potser et prendran per tòfol, però tranquil, que no t’ho diran. Són d’una altra religió.

Hem de prendre consciència de que hem de respectar l’entorn, que no podem seguir llençant porqueria ni a l’aire ni enlloc, que hem de deixar aquest món com nou als nostres descendents, però la mentida no pot ser un argument. No ho pot ser ni en el tema del canvi climàtic ni en cap altre.

1 Comentaris

J

Joan T.

IGUALADA

5 de setembre 2017.12:16h

Respondre

Efectivament, el clima te moltes variants que l’afecten i, per complicar-ho més, a vegades no és palpable l’equació causa- efecte que suposo voldria poder establir un matemàtic.
En les... Llegir més manipulacions genètiques passa quelcom semblant. No sempre són visibles lo qual no vol dir que no restin latents i es puguin manifestar en generacions.
En ambdós casos la qüestió és: podem arriscar-nos a manipular la natura?
Que l’activitat humana afecta seriosament al Planeta i al seu clima a hores d’ara ho sap fins i tot el ‘primo de Rajoy’ i només una actitud responsable per part de tots pot revertir aquesta lacra.
Però és que a més, lo que anomenes religió és cultura. La cultura de la reducció dels residus, dels embalatges, de l’aprofitament de recursos. Prefereixo d’innocència d’un nen llençant un envàs al contenidor que no la desvergonya de qui ho llença tot en el de rebuig.
No puc estar més en desacord amb tu, Lambert. Critica el mercadeig privat que fan dels residus públics, si vols. Ser un negacionista a aquestes alçades no és procedent per algú, que com tu ha gaudit de la natura.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.