Dimarts, 11/7/2017
3099 lectures

És rellent

Aquests dies, ja sigui a primera hora del matí per la rosada de la nit, ja sigui a causa d’un ruixat de tarda, no podem fer la nostra feina. No es pot segar si és rellent.

És una expressió habitual en el nostre dia a dia, però estic segur que molts dels que ho llegiu no l’heu sentida mai.

Així com els esquimals tenen moltes paraules per diferenciar el color blanc, els pagesos anomenem de diferent manera el grau d’humitat de les plantes (moll, humit, rellent, sec…) i del sòl (moll, fresc, acarat, saó…).

Un cop el cereal ha arribat al final del seu cicle (ha madurat i s’ha assecat) procedim a la seva recol·lecció. El que n’anomenem segar és en realitat dues feines ben diferenciades: segar i batre. De fet, la màquina que ho fa, la collitadora, en francès s’anomena segadora-batedora.

Segar és el fet de tallar arran de terra la planta sencera, palla i gra.

Batre és destriar el gra, de la palla i el boll (la pellofa que envolta el gra).

Les plantes herbàcies tenen la capacitat d’absorbir o deixar anar humitat segons les condicions del medi que les envolta. Varien la seva humitat interna  en funció del grau d’humitat ambiental. No és una humitat perceptible a la vista, no hi ha gotes d’aigua com si fos rosada. La rellentor és un grau d’humitat perceptible al tacte.

Si és rellent la serra no pot segar la planta; s’enfardissa, i no talla.

Al mateix temps, si és rellent no es pot batre; l’espiga no es desgrana, el gra queda brut de boll o bé se’n va barrejat amb la palla.

És per això que aquesta feina no es fa quan es vol sinó quan es pot. El millor moment  és amb temperatura alta i humitat baixa. De vegades aquestes condicions ambientals òptimes per segar també son les de major risc d’incendi; per això prenem un seguit de mesures de seguretat, però ens cal anar per feina.

La pressa en segar ve donada pel risc que qualsevol fenomen meteorològic (pedregada o ventada), o bé un incendi, ens arrabassi la collita que fa un any que treballem. I que el juliol acostuma a ser un més amb un temps estable, i cap a l’agost ja hi ha més humitats i tempestes. Encara que aquest any acabem el juny amb molta feina avançada ... qui no bat al juliol, no bat quan vol.

3 Comentaris

M

M. Carme Berndó Subirà

Igualada

13 de juliol 2017.10:51h

Respondre

Gràcies Joan pels teus articles que, de manera tan pedagògica, ens acosten la natura i les feines del camp.
A Santorens (un petit petit poble de la Ribagorça) es fa servir ”relenc” per... Llegir més ”rellent” Paraules entranyables que moriran si no les ensenyem i fem servir.

M

Montserrat Tarrats

Sant Martí de Tous

13 de juliol 2017.00:43h

Respondre

Saviesa popular, paraules arrelades a la terra i al clima!! En fas una bona combinació i ens transmet l’essència del que som.

I

Irena

Igualada

11 de juliol 2017.08:29h

Respondre

M’encanta llegir els teus articles. S’aprenen coses d’una forma de vida que sembla més llunyana del que és (potser).

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.