Divendres, 12/5/2017
2331 lectures

Circuit segarrenc: Destí Florejacs

La Segarra, aquesta veïna comarca de l’interior de Catalunya, dóna per molts itineraris i per fer moltes visites en aquesta terra de castells. Proposem una bona caminada des de les Pallargues, capital dels onze nuclis del municipi dels Plans de Sió. El poble està situat al voltant de l’antic castell, antiga fortalesa medieval que es conserva en bon estat ja que actualment està reformat en un casal o palau, amb la coneguda i notable arcada gòtica de 13 m d’alt .

  

Més que una excursió, es tracta d'una caminada enmig dels bladars verds de la Segarra, espurnejats aquí i allà per alguns ametllers florits. Paisatge suau, d'una humanització antiga, que es fa palesa en les parets i les cabanes de pedra seca, i que pren magnitud amb les restes de les fortificacions medievals, de les quals, en aquest itinerari, se'n pogué veure amb tot detall el castell de Florejacs.

Deixant els cotxes a les Pallargues (412 m) iniciem el circuit per travessar ben aviat l’obra quasi faraònica del canal Segarra-Garrigues en direcció a les Cabanes, petites construccions al costat dels camps de conreu. Seguim ver les Pletes, concretament la pleta de Can Solà, una joia de l’arquitectura rural. És un tancat per resguardar el bestiar amb una part coberta de considerables dimensions, La façana que dona al pati formada per set arcs de pedra picada que descansen en uns petits pilars i l’espai interior per set voltes. Se segueix direcció les Deveses per apropar-se i entrar a Florejacs que s’alça sobre un petit turó (491 m)

Florejacs va estar habitat en època ibèrica i romana però l’origen del nucli urbà és el castell que es va construir al segle XI. Al seu voltant, aprofitant la primitiva muralla, es va anar construint les cases fins a conformar una vila closa que, en gran mesura, encara es conserva tal com era. Destaca especialment el terra d’alguns carrerons format per la roca viva. Sota el castell hi ha un pas cobert portal d’entrada a l’antic recinte emmurallat amb sengles arcs adovellats. El castell, en els segles següents, fou convertit en un palau renaixentista de tres plantes de caire senyorial, amb una torre emmerletada rectangular i murs atalussats a la muralla. És un monument historicoartístic privat i avui es pot visitar tot el conjunt cosa que fem gràcies a la gentilesa del nostre coordinador i ben acompanyats pel guia professional Armand Forcat i Monjos, de 86 anys, que té un pou de coneixements. A l'interior hi trobem una petita plaça amb la porta d'entrada; a mà esquerra, la porta destinada a l'entrada de cavalleries i carruatges, comunicada amb la quadra, i, al fons, el calabós. També visitarem la planta noble, ocupada principalment per saletes i salons, i la planta alta, que dóna accés a les dependències i dormitoris. Durant el recorregut podrem contemplar diferents mobles i objectes d'art procedents dels llegats familiars de totes les èpoques a partir del segle XVI.

El retorn el fem per la Ruta de l’Arquitectura, on s’aprecien bons treballs de pedra seca, travessem novament el canal per on hi ha una grandiosa bassa reguladora del caudal del canal, passem per la Masia del Gravat i entrem de bell nou a les Pallargues per la zona de l’ermita de Santa Magdalena.

Distància recorreguda: 14’5 km.

Desnivell acumulat: 240 m.

Temps net de camí: 3 h 30 m. 

 

Text: Joan Mollà
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

Altres articles de UECANOIA

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.