Divendres, 27/7/2018
2058 lectures

Del Saló a Claret de Cavallers

Ens traslladem al centre del nucli rural de Salo, on s’arriba a través de la BV-3002, que comença al km 50 de la C-55. Procedents de Súria i circulant per aquesta C-55 en direcció nord (Cardona), trobarem una sortida a l’esquerra, per on continuarem, i que ens dirigirà a la petita localitat de Valls de Torruella. Al cap d'uns 100-200 metres tornarem a trobar una altra sortida a l’esquerra per on seguirem i ens trobarem llavors circulant per la carretera BV-3002. Posteriorment a la dreta hi ha el mas de les Feixes de Coaner i al km 8,700 a la dreta hi ha el carrer on està ubicada l’església, el cementiri i el Casal Social de Saló on aparquem. És un poble que pertany al municipi de Sant Mateu de Bages. Té un centenar d’habitants, amb una majoria de poblament disseminat en masies. El nucli del poble, unes cases agrupades vora l'església de Sant Pere i Sant Feliu, es troba a 620 metres d'altitud.

Pugem de valent per l’obaga de Salo seguint el GR, per un territori que compta amb un patrimoni forestal important, el més dens i destacat de la comarca, tot i quedar afectat pels incendis del 1994, 1998 i 2005 fins a Claret dels Cavallers.

És un nucli d'edificacions molt curiós i interessant, ja que s'hi pot observar l'estructura característica dels pocs agrupaments rurals de cases de la zona, d'hàbitat essencialment dispers. El seu origen medieval es fa ben palès. Les cases conformen un arreplec de disposició essencialment defensiva. Del castell que apareix documentat des del segle X actualment sols se'n distingeixen alguns murs. Segons una llegenda, la gent del castell i uns quants cavallers que defensaven l’indret derrotaren un poderós estols de sarraïns que els assetjaven de nit, La proesa fou possible perquè, inesperadament, la lluna en una negra nit va il·luminar a contrada i va permetre que els cavallers descobrissin les intencions dels moros, els quals van fugir cames ajudeu-ne. L’església de Sant Pere de Claret dels Cavallers situada sota el turó del castell (avui enrunat). és dels segles XIII i XVIII. Presenta una nau rectangular sense absis, amb campanar d’espadanya doble per a dues campanes. Actualment el seu accés és una mica complicat; en un carrer que ocupa una estreta franja entre dues fileres de cases, petitó i amb un desnivell d’entrada, i que no té sortida, al final -a mà dreta- hi ha una espècie de porxo amb una porta amb forrellat, que dona accés a l’espai, pati o placeta amb uns bancs on hi esmorzem i on per unes escales es puja a la capella de Sant Pere i l’antic fossar ara abandonat. 

 

Distància recorregud: 10,4 km.

Ascens acumulat: 387 m 

Temps net esmerçat aproximadament: 3 hores 

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.