Divendres, 23/3/2018
2120 lectures

Passejada a Les Llambardes - Mas Pontons

Comencem la passejada a Les Llambardes, veïnat de cases disseminades situat a l’extrem nord-oest del terme de Torrelles de Foix, en un altiplà entre els 650 i 700 metres d’altitud a prop del límit amb el terme de La LLacuna, en el Km. 20 de la carretera de Vilafranca a La Llacuna, que compte amb uns 33 habitants.  La Llombarda era un dels llocs de la senyoria dels Peguera el 1632.

El camí que agafem en primer lloc ens porta a Cal Esquerrà que es troba en estat ruinós i seguidament ens endinsem al bosc, trobant els masos de Ca l’Escofet i Cal Trasses  i a continuació el de Dagues ja als contraforts del Puig Castellar, a prop del torrent de la Pollina, que és un dels torrents que forma la capçalera del riu Foix.

Seguidament arribem al Mas de Pontons, important mas fortificat. Aquest és un edifici de grans dimensions declarat bé cultural d’interès nacional, sota la serra d’Ancosa, sembla que el seu origen cal situar-l’ho en el Castell Vell de Pontons. Aquesta casa senyorial data dels segles XVII-XVIII. El segle XVII era propietat de la família Boixadors.  Aquest mas té planta rectangular i coberta a quatre vessants,  consta de planta baixa, entresòl, dos pisos i golfes. La porta d'accés, de brancals molt alts, és adovellada, i les finestres amb marcs i ampits de pedra són allindades. A la part superior de l'edifici apareixen un matacà i unes garites de maó.  Durant la Primera Guerra Carlina (1833-1840) va ser hospital de les tropes carlines.  El 19 de Maig de 1838 s’hi va produir un fet luctuós en ser assaltat per les forces liberals provinents de Valls que van matar tots els vint-i-nou soldats carlins que s’hi trobaven.

Davant de la masia es troba l'antiga capella de Sant Miquel, utilitzada en l'actualitat com a estable, la capella és d'una sola nau, amb contraforts i sense absis. Té coberta a dos vessants, sostinguda per un arc de diafragma i embigat de fusta, la porta és adovellada.

Reemprenem la passejada entremig de vinyes on veiem que s’hi estan realitzant treballs de manteniment i poda, fins que arriben a l’inici del Turó de l’Horta que resseguim pel seu vessant sud fins arribar al Coll de Cal General.  A partir d’aquí trobem un seguit de masos dedicats al cultiu de la vinya, Cal Soler de Secabecs, Cal Joan de l’Horta, Cal Ton Janot, cal Maginet i finalment Cal Soler Nou.

 

Distància recorreguda: 8’0 km.

Desnivell acumulat: 250 m.

Temps de camí: 2:15 h.

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.