Divendres, 1/6/2018
1681 lectures

De Sant Pau d'Ordal a Sant Sebastià dels Gorgs

Us proposem una ruta penedesenca, concretament de la plana penedesenca. Clar, que plana, plana, no és. Pujadetes i baixadetes a petita escala tot el temps. Molta zona amb roca calcària i rases produïdes pels torrents de la zona. Excursió sense majors dificultats per fer sense pressa, un bon indret per estirar les cames tot gaudint de les vinyes i dels presseguers, per tant, molt canviant al llarg de l’any. Però també de clapes de pinedes i de zones amb vege-tació de ribera amb pollancres i on no hi falta algun bon exemplar de roure. Som tota l’estona dins de dos municipis, Subirats i Avinyonet del Penedès, ambdós bons exemples de municipis ben disseminats amb múltiples nuclis de població (com a curiositat, cap d’ells amb el mateix nom que el del municipi).

Amb sortida i arribada a Sant Pau d’Ordal (Subirats), que té la singularitat del Museu de l’Esperanto, l’itinerari ens porta fins a l’antic cenobi i priorat benedictí de Sant Sebastià dels Gorgs (finals del segle X), un dels petits tresors d’aquesta terra, extraordinària mostra d’arquitectura romànica amb restes recuperats i restaurats d’un claustre romànic d’arcades amb capitells bellament esculpits i un superb campanar llombard. 

D’anada passem per Can Mata del Racó, masia que té els seus orígens al segle XII, on trobem restes de construccions troglodítiques, tan habituals a la zona, i per la propera Cova de Miserachs o de Can Mata del Racó, on es van fer troballes arqueològiques. Val a dir que els seus voltants són molt interessants, paga la pena donar-hi un tomb.

Cova de Miserachs Priorat benedictí de Sant Sebastià dels Gorgs

Esmorzem dalt del cimall on hi ha la Torre de la Guàrdia. A banda d’un vèrtex geodèsic hi trobem la sorprenent base d’una torre alt-medieval i d’una cisterna o bassa al costat. Sense els pins, la seva vista hauria estat sense cap mena de dubte magnífica, de 360 graus.

L'entorn enjardinat de Can Milà de la Roca, una masia del segle XVI avui convertida en casa de turisme rural, ens ha agradat molt. Arrecerada al bosc i encarada a la plana de vinyes, prop dels préssecs de secà de l’Ordal. El nom ve motivat perquè en aquest indret hi ha una zona de roca llisa força singular de més de 300 m de llargada.

 

Distància recorreguda 10’7 km.

Desnivell acumulat 231 m.

Temps net esmerçat aprox. 3 h. 

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.