Divendres, 21/9/2018
1529 lectures

Volta pel terme d'Òdena

  

Sortim des de Can Sabater d’Òdena, on hem aparcat els cotxes. És un mas de procedència medieval que es troba orientat cap al migdia i la seva estructura ha viscut canvis i reformes al llarg dels segles XVII i XVIII. El 1647 tenia un baluard que envoltava tota l’edificació, al seu interior hi havia el corral dels ramats de cabres i ovelles. L'Anoia i concretament. Cal Sabater, fou el 2015 escenari de la pel·lícula "The Gunman", amb Sean Penn i Javier Bardem. La pel·lícula es rodà també en diversos indrets anoiencs com el polígon Pla de Rigat a Vilanova del Camí.

Caminem des de la bifurcació amb un indicador a Sant Pere de les Botges, que seguim. De seguida a la nostra esquerra queda el mas de Can Vives. El camí es va endinsant en aquesta estreta vall que forma el torrent de Puigbufer. Pugem per sota de l’atalaia del mas Puigbufer tot recorrent la vall fins anar guanyant alçada. Aquest tram del recorregut passa força encaixonat i ben a prop del torrent. Ens anem acostant al nostre destí. A dalt a l'esquerra i al davant, veiem les siluetes dels molins del Parc Eòlic de la Serra de Rubió.

La localització geogràfica del Mas Puigbufer és en un punt alt i amb bona vista. Tenia una funció originària de torre de defensa (els documents parlen de Torre Vella o Puigbufer), torre que va ser modificada al llarg dels anys, afegint diversos cossos per a convertir-la en una masia. És un edifici del segle XV, un dels masos més antics d’Òdena, documentat des del 1403. Està situat en un indret estratègic i amb una vista excepcional. Destaquen els arcs de mig punt a les portes de les façanes principals. En el de la porta d’entrada i en una finestra de la façana principal, hi ha la data de 1631. Té diversos elements afegits posteriorment. Hi fem una bona aturada.

Al proper encreuament de camins, tenim a l’esquerra el que seguirem per anar a Sant Pere de les Botges, enfront per allà on en tornarem i a la dreta el que retorna a Can Sabater. Com que hi ha una de les escasses ombres del recorregut, hi esmorzem.

Ara, pujada sostinguda i contínua fins al Pla del Caire on es troba l’ermita de sant Pere de les Botges o Botxes. Envaït per la vegetació és quelcom complicat aconseguir trobar fàcilment l’accés a les restes de l’ermita. Situada prop del mas de cal Caire, i coneguda també com a Sant Pere de les Cadenes, la descripció tècnica ens diu que són les poques restes d’una ermita en ruïnes situades en descampat i s’ha de travessar un camp per arribar-hi. Era un edifici d'una sola nau amb absis llis orientat a sol ixent. Mesurava 9,30 metres de llarg per 4,40 metres d'ample. Porta a la façana de migdia i finestra a l'absis. Murs de pedra seca amb carreus d’arenós més o menys escairats, hi manca la coberta i l'absis i el mur de migdia estan molt deteriorats. En una anterior visita hi apreciarem un forat a terra fet per gent incontrolada on  s’endevinava el fonament del peu de l'altar.

Baixada per corriol fins a l’encreuament ja mencionat i retorn pel camí que segueix el torrent de Puigfufer fins a Can Sabater.

 

Distància recorreguda: 10,6 km.

Temps net esmerçat aproximadament: 2 h. 50 m. 

 

Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.