Divendres, 13/10/2017
1685 lectures

Al voltant de Freixenet

“És aquesta terra austera / d’horitzons esbalandrats, / de rostolls i guaretades / i poblets de murs torrats, / de coscolls i farigola / d’aspra fulla i ressecats / de camins esmunyedissos / plens de pols i pedregam....” .

Això és la Segarra, amb panorames d’una certa grandesa i una soledat molt pacífica, i tantes vegades com calgui sempre hi tornem.

 

Freixenet de Segarra és una entitat de població del municipi de Sant Guim de Freixenet però de temps immemorial i fins al 1936 era un municipi independent que comprenia Altadill, Amorós, el Castell de Santa Maria, Palamós, la Rabassa, Sant Domí (Sendomí), Sant Guim de la Rabassa i la Tallada. És un poble costerut formant carrers que van baixant des del cim cap a la carretera, descrivint un sinuós recorregut d'escales i carrerons, amb molt passos coberts. Estava tancat i delimitat per un espai clos centrat per la plaça Major.

Se surt en direcció a l’era del Perejoan i la Costa de Sant Salvador, per arribar a l’ermita de Sant Salvador d’Altadill. Gairebé al mateix lloc hi hagué una primitiva capella romànica, de la qual només en resten algunes pedres amuntegades, que ja existia abans de 1332. L'actual ermita va ser construïda l'any 1894, data que es veu incisa a la porta. És un edifici de nau única i capçalera recta, feta amb petits carreus de pedra del país. Al capdamunt del frontis hi ha una petita espadanya de maons.

A quasi dos quilòmetres de Freixenet es troba Altadill (775 m), també del municipi de Sant Guim de Freixenet. El llogarret i antiga quadra el forma una casa que duu el mateix nom i diverses masies disseminades en direcció a la vall de Gàver. Actualment sembla que no hi consta cap habitant empadronat.

Per arribar a Gàver, del municipi d'Estaràs, es passa per la Cabana del Sastre i Cal Majà. El poble se situa enfilat a un turó i coronat per les restes d'un antic castell i l'església romànica de Santa Maria de Gàver. El riu Sió, de cabal magre, neix prop d'aquest lloc, en l’anomenada Font de Gàver, on parteix la séquia del Sió. Hi ha una espaiosa zona de pícnic i és molt bon lloc per esmorzar-hi.

Es retorna a Freixenet passant ran del Bosc del Senyor en direcció a Melió, o les Masies de Melió, un nucli de població en un altiplà entre Altadill, Freixenet de Segarra i Sant Guim. L'origen de les Masies probablement és molt similar al d'altres petits agrupaments de masos del territori, estretament vinculat al desenvolupament del cultiu de la vinya, que durant el segle XVIII en va viure una gran expansió però que avui ja ha desaparegut d'aquesta zona. Es pot arrodonir la matinal amb una interessant visita a les noves instal·lacions de última tecnologia de “El Pastoret” que amb els seus productes làctics processa 35.000 litres de llet diaris i exporta yoghourts a Suïssa, Àustria, Dinamarca, Suècia, Finlàndia....

Distància: Uns 10 km escassos

Temps net de camí: 2 hores i mitja.

 
Veterans del Club Excursionista UECANOIA
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.