//Plugins sense CDN ?>
Una de les joies detemporada és sense cap mena de dubte la remolatxa. Es tracta d'una planta (Beta comuna) originària del sud d'Europa, sobretot de tota la zona Mediterrània. Prové d'una varietat silvestre (Beta maritima) que s'usava tradicionalment com a medicina i que no és comestible. Existeixen nombroses varietats diferents però les més conegudes són la vermella, la que trobem al mercat, i la blanca, que és amb la que es fa el sucre.
Tant les fulles com l'arrel de la remolatxa són comestibles i contenen nombroses propietats beneficioses per a l'organisme:
-És molt rica en antioxidants, el que laconverteixen en un potent anticancerigen. Aquesta propietat és deguda al seu contingut en flavonoides, especialment la betaïna, que és la responsable del seu color vermell. El consum habitual de remolatxa crua inhibeix el creixement de tumors i evita la seva aparició. A més protegeix les cèl·lules dels efectes dels radicals lliures, així que és molt important per a evitar l'aparició de problemes cardiovasculars.
-Té alt contingut en ferroi per això està especialment recomanada durant l'embaràs així com en casos d'anèmia, leucèmia i durant la menstruació. Conté a més altres minerals importants com el potassi, el iodei el silici, així que constitueix un molt bon remineralitzant.
-És unaliment molt ric en vitamina C, que alhora que ajuda a fixar el ferro estimula el sistema immunològic, és necessària per la síntesis de colagen i preveu enfermetats degeneratives com l'Alzheimer.
-Aporta una quantitat important de vitamines del grup B, però sobretot d'àcid fòlic(vitamina B9) que facilita la digestió, ajuda al metabolisme de les proteïnes, la síntesis d'ADN i ARN i evita les alteracions en el tub neuronal i l'espina bífida en nadons al naixement, així com arterioesclerosis.
-Com que conté moltafibra, la remolatxa està molt indicada en casos de restrenyiment i dietes d'aprimament, ja que aporta molt poques calories i té un alt poder saciant. Sí a més la consumim ratllada actua com a "escombra"de toxines quan passa pel tracte digestiu.
La recepta:Crema de remolatxa amb nata de xirivia
Ingredients(per a 2 racions): 250g de remolatxa, 1 porro, 1pastanaga, 200g de xirivia, el suc de mitja llimona, el suc d’una taronja, sal natural, pebre negre, nou moscada, 1 cullereta de llavors de coriandre, oli d’oliva de primera premsada en fred, aigua
Procediment:
1. Rentaremi pelaremla remolatxa. Rentaremel porro i la pastanaga. A una olla al foc amb una cullerada d’oli sofregiremlentament el porro tallat a rodanxes. Quan sigui transparent afegiremla pastanaga picada a dauets. Cuinarem3-4 minuts i afegiremles llavors de coriandre; deixaremque es torrin un parell de minuts. Afegirem la remolatxa tallada a daus, donaremunesvoltes i abocareml’aigua suficient per tal de cobrir-les. Deixarembullir uns 15-20 minuts o fins que la remolatxasigui tendra. En aquest moment salpebraremi trituraremfins a obtenir una crema fina.Afegirem el suc de taronja i remenarem.
2. Per a fer la nata couremles xirivies rentades i trossejades al vapor durant uns 15 minuts. Les traslladaremal got de la batedora, afegiremel suc de llimona, un pessic de sal, pebre i nou moscada. Trituraremmolt bé amb un got d’aigua fins obtenir una crema fina.
3. Serviremla crema de remolatxai decoraremamb la nata de xirivies.
El seu alt contingut en sucres confereix a la remolatxa el seu sabor dolç que la fa especialment saborosa i versàtil per a tot tipus de receptes.Aquest és el moment de menjar-la, en plena temporada, quan la terra ens regala aquesta joia per a la salut.
Jo he provat la recepta. Super aconsellable! Boníssim.
Gracies Sandra per tanta informació
Igualada
15 de març 2016.10:28h
Gràcies a tu per estar sempre al peu del canó!
Igualada
15 de març 2016.10:28h
Gràcies a tu per estar sempre al peu del canó!
Sandra aquesta crema té un bona pinta. naturalment la provare.
gràcies i fins la propera recepta jeje
Igualada
13 de març 2016.12:46h
És molt bona M Dolors, espero que t’agradi. Gràcies a tu!
Sandra jo la remolatxa no tenia costum de menjar però des que vinc als teus cursos, ha estat tot un descobriment Naturalmente aquesta crema la provare.
Gràcies ...
Igualada
15 de març 2016.10:27h
Me n’alegro molt! És molt interessant anar decobrint aliments que a més de donar joc a la cuina ens aporten infinitat de beneficis. La crema... ja em diràs!
Quants colors i quinta pinta!!!
Que bé aprofitar el que ens ofereix la natura per temporades i més fent aquesta crema que té una pinta deliciosa i a més ens beneficia la salut.
Moltes gràcies... Llegir més Sandra!!!
Igualada
11 de març 2016.22:47h
Estic d’acord amb tu Sílvia... els colors!! És una cosa que tinc molt en compte a la cuina perquè cada pigment és un elixir per a la nostra salut i a més molt estimulant a l’hora de menjar.... Llegir més
Gràcies a tu pel teu comentari!
Mmmmmmmmmmmmm....m’encanten les cremes de verdures. I aquesta té una pinta espectacular.
Avui compro remolatxa, ja t’explicaré què tal.
Gràcies per les coses tan interessants que ens... Llegir més expliques i les receptes que comparteixes.
Anna
Igualada
11 de març 2016.22:49h
Gràcies Anna per les teves paraules! I no dubtis a tastar la crema, és boníssima i súper nutritiva!
Maria del Carme
torre de Claramunt
14 de març 2016.14:33h
Estic ,encantada de averta , conegut .I mica a mica anan cambian els costums de cuina .Per salud .
Moltes gracias,... Sandra..
Sandra
Igualada
15 de març 2016.10:30h
Igualment Carme. Un plaer comptar amb persones com tu, disposada sempre a aprendre coses noves. A veure si proves la recepta i ja em diras què et sembla!