Teràpia de confinament: Quiche de blets, ortigues i formatge blau

Seguim amb les herbes silvestres. Avui proposo que feu una quiche de blets i ortigues; si no teniu manera de trobar-ne, els podeu substituir tranquil·lament per espinacs.

Aquesta recepta us l'escriuré en dues fases: primer la massa i després el farciment. En total, comptant la cuita, trigareu unes dues, hores més o menys.

La recepta de la massa l'he treta del llibre "Coques" del Xavier Barriga, de l'editorial Grijalbo. Si us agrada aquest món, us el recomano, hi ha una gran varietat de receptes, tan tradicionals com més actuals i estan molt ben explicades. Aprofiteu ara que teniu temps per cuinar i que les llibreries han tornat a obrir per encarregar-lo.

Per la pasta trencada salada us farà falta:
400 gr. de farina fluixa
200 gr. de mantega pomada
90 ml d'aigua
1 ou
2 rovells
10 gr. de sal
½ kg de cigrons crus

Escalfeu el forn a 180 graus. Barregeu la farina, la mantega i la sal amb els dits fins que aconseguiu una massa homogènia. Com que hi falten líquids, us quedarà una mica sorrenca. Afegiu-hi l'aigua, l'ou i els 2 rovells i ho treballeu fins que s'integrin tots els ingredients. No s'ha de treballar massa estona perquè la massa no agafi nervi.

Un cop feta guardeu-la a la nevera tapada amb paper de film, durant una hora aproximadament.

Passada aquesta estona, enfarineu la superfície de treball i estireu la massa amb l'ajuda d'un corró buscant la forma del motlle on la coureu. Més o menys ha de tenir 1 cm de gruix.

Unteu la superfície i les parets del motlle amb mantega fosa o oli d'oliva i cobriu-lo amb la massa estirada. Intenteu que no quedin bosses d'aire entre la base i les parets del motlle i la massa. Si us sobreïx massa del motlle, talleu-la passant el corró o un ganivet per les vores.

Cobriu la massa amb paper de forn i escampeu-hi els cigrons crus. Així evitareu que la massa pugi durant la primera cocció.

Poseu la massa al forn i coeu-la durant uns 20-25 minuts o fins que la base s'hagi daurat lleugerament.

Un cop cuita deixeu-la refredar i retireu els cigrons. Els cigrons els podeu guardar en un pot de vidre per una altra cocció.

Mentre reposa la massa a la nevera podeu anar arreglant el farciment, i us farà falta:
150 gr. de fulles de blet netes
150 gr. de fulles d'ortiga netes
150 gr. de cansalada curada tallada a tiretes
2 calçots picats o mig porro
300 gr. de nata
100 gr. de formatge blau esmicolat
100 gr. de formatge d'ovella semicurat ratllat
150 gr. de formatge "rul·lo" de cabra, tallat a rodelles fines i a quarts.
Sal, pebre i oli

Per netejar i triar les fulles d'ortiga millor que utilitzeu uns guants de goma gruixuda, dels que s'utilitzen normalment per fer la neteja. I per estrenar, així evitem qualsevol intoxicació amb restes de productes químics de la neteja. També evitarem punxar-nos amb les ortigues i la sensació urticant que deixarien com a conseqüència.

Poseu una cassola o paella al foc i quan ja sigui calenta poseu-hi un raig d'oli, la cansalada curada laminada i a l'hora els calçots picats. Just quan comenci a daurar afegiu-hi les rodelles d'alls tendres. Quan hagin deixat el seu aroma ja hi podreu tirar les fulles de blet i d'ortiga. Just quan s'estovin ja podreu parar el foc.

A part, en un bol prou gros bateu els ous, afegiu-hi la nata, sal i pebre (no us passeu de sal que el formatge ja és salat). Afegiu-hi també els formatges, menys el de cabra i tota la cocció. Barregeu-ho bé amb l'ajuda d'una llengua o cullera.

Aboqueu tota la barreja dins de la massa precuita i esteneu-la bé. Per sobre repartiu el formatge de cabra. Poseu la quiche a coure al forn a 180 graus durant uns 20 minuts. Punxeu-la amb un ganivet per assegurar la cocció Si surt net ja serà cuita.

La quiche és un d'aquells pastissos salats que es poden menjar calents acabats de coure o, a temperatura ambient, o sigui que la podeu tenir cuita una estona abans de l'àpat. Acompanyeu-la amb una amida amb poma i encortits, que a part de netejar-vos el paladar de greixos us refrescarà la boca.

Salut i visca la teca!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.