És el mateix ser administrador que apoderat?

Aquesta pregunta me la feia el Joan quan estava signant l’escriptura de constitució de la seva societat la setmana passada a la notària. Se l’havia nomenat administrador a ell, i a la seva sòcia, la Roser, li va atorgar la societat un poder molt ampli sobre les activitats de la societat. Li vaig explicar les diferències:

1) Cotització en la Seguretat social: l’administrador obligatòriament ha de cotitzar, bé sigui en el règim d’autònoms o en el règim general, segons com sigui la seva participació en l’empresa i si el càrrec és retribuït en els estatuts. L’apoderat no té perquè cotitzar encara que habitualment ho faci en cas de treballar a l’empresa.

2) Qui els nomena i qui pot cessar-los: l’administrador és nomenat per la Junta General de socis igual que només la Junta pot cessar-lo. L’apoderat el nomena directament l’administrador i només pot revocar el seu poder l’administrador, no la Junta.

3) Facultats de cadascun: l’administrador exerceix totes les funcions pròpies del gir o tràfic de l’empresa (bancàries, laborals, comercials, etc.) excepte aquelles que siguin competència estricta de la Junta (ampliacions i reduccions de capital, dissolució..). L’apoderat solament pot realitzar les que tingui expressament conferides en l’escriptura de poder.

4) Poden limitar-se les facultats de l’administrador? No poden limitar-se les facultats de l’administrador en el tràfic ordinari enfront de tercers, i si està inscrit el seu nomenament en el Registre Mercantil obliga a la societat encara que després els socis li poden demanar responsabilitat de manera interna.

5) Poden limitar-se les facultats de l’apoderat? Sí, es poden limitar tant per quantia (per exemple fins a 20.000 euros) com obligant al fet que es realitzin conjuntament amb un altre apoderat algunes concretes (venda d’immobles per exemple) o simplement prohibint o no facultant-lo (per exemple prendre diners a préstec).

6) Què no pot fer l’administrador i en canvi sí pot fer l’apoderat? Encara tenint el poder més ampli possible l’apoderat mai podrà convocar Junta General ni signar els comptes anuals, entre altres funcions exclusives de l’administrador.

7) Quina responsabilitat tenen l’administrador i l’apoderat? L’administrador té responsabilitat total, enfront dels socis (que poden exigir-li el compliment correcte de la seva funció i enfront de tercers (incloent Hisenda, Seguretat Social) mitjançant l’exercici de les accions socials i individuals de responsabilitat. L’apoderat només respon davant l’administrador encara que, en determinades ocasions sí se li podrien reclamar els deutes socials en cas de concurs culpable, o en cas de considerar-se administrador de fet.

8) Cal inscriure el nomenament de l’apoderat?

És obligatori en cas de ser un poder general, però en cas de ser un poder especial i limitat (per exemple un poder per a operacions bancàries fins a 10.000 euros) no serà necessari fer-ho.

CARLOS JIMÉNEZ FUEYO

Notari d’Igualada

carlosjimenez@notariado.org

Carlos Calatayud Chollet, a l'esquerra, i Carlos Jiménez Pueyo, Notaris d'Igualada

 

 

 

Altres articles de Notaria Igualada Rambla Jiménez Calatayud

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.