Un diumenge i amb Ucraïna al cor sempre.

Viuen aquí des de fa uns quants anys, de molt abans de la tragèdia de la guerra. Sofreixen pel seu país, Ucraïna, i ajuden en tot el que poden els compatriotes que van arribar sense gairebé res.

Treballen en el que sigui, per tirar endavant la família. I s’esforcen també des dels primers temps a aprendre i parlar la llengua del país d’acollida. Ens diuen que és per una senzilla qüestió d’agraïment, d’integració i de respecte: Aquí hem trobat camins de vida i la nostra filla adolescent, de fet, ja és catalana. Porten, però, l’angoixa a sobre, d'ençà que va començar la guerra, en cada notícia que veuen i escolten i en cada trucada que fan i que reben.

Tracten també de conèixer els costums d’aquesta terra i segueixen sempre que poden qualsevol manifestació o festa, si cau a la vora i se n’assabenten. L’altre dia, expliquen amb visible alegria, vàrem ser a Montmaneu. A la festa de la Caldera. Quina meravella de festa!, exclamen. Quanta gent i quin esperit de companyonia vàrem viure aquell matí de diumenge, en cap moment ens sentirem estranys a la placeta. No portàvem plat perquè no ho sabíem, però vàrem improvisar un recipient per poder tastar la caldereta que va ser un plaer que no s’oblida.

El diumenge era d’hivern però amb temps de primavera. Un sol preciós acaronava la gent que voltava per tot arreu i vam entrar a l'esglèsia, perquè som creients, a donar gràcies per la descoberta d’aquell poble i aquella festa que enamora, ens digueren.

A la tarda, continuen explicant-nos, sortirem a passejar pels carrers antics d’Igualada. Sense presses pels vells carrers, els passatges, les voltes, la muralla, les placetes i la plaça, carrer del Roser on escoltarem aplaudiments que sortien de l’església. Hi entrarem amb respecte i ens vam asseure en l’últim banc. Dues corals -La Mixta d’Igualada i Fòrum Coral de Barcelona- oferien un concert i ens vam deixar transportar per aquella música dels cants que trobàvem excelsos.

Allò que no podien esperar el regal d’una cançó ucraïnesa. I el reberen emocionats. Una cançó popular de la seva terra “Shchedryk”, considerada nadalenca i que es podria traduir com a “Vespre abundant”. Escoltar-la aquí i en la seva llengua va ser per a ells una mena de miracle o de prodigi, impossible d’imaginar feia unes hores. L’escoltàrem entre llàgrimes, amb el cor encongit de nostàlgia, no ens fa vergonya dir-ho, confessen. I amb el pensament en la seva Ucraïna que pateix els estralls de la guerra i on la mort de tanta gent ha esgotat el plor i el somriure. I on, diuen, tants lluiten nit i dia per defensar una terra deixant-hi la vida. Ens sentim d’aquí, però Ucraïna la portem al cor sempre.

Van fer de cada llàgrima, mentre escoltaven la cançó ucraïnesa, una pregària perquè s’acabi el terror d’una guerra que ho ensorra tot, fins i tot les ànimes. Ploraren la Natalia i el Andry i la Lidia en silenci i deixant que rodolessin les llàgrimes.

Era fosc quan tornaren al seu raconet de món, aquí, entre nosaltres, on viuen amb esperança. Profundament emocionats, asseguren, pels regals inesperats d’aquell diumenge.

La nostra filla ja és d’aquí, repeteixen, i també ens sentim d’aquí nosaltres amb Ucraïna al cor sempre.

4 Comentaris

E

Elvira

Igualada

15 de març 2023.13:09h

Respondre

Gràcies Carles, pels teus articles. Molt emocionant i ple de sensibilitat.

J

Joan Carulla

Igualada

14 de març 2023.09:25h

Respondre

Benvolgut Carles Maria,
Emocionant i emotiu, el teu escrit. Com gairebé sempre.
Les teves paraules, aparentment senzilles, sempre sinceres i plenes de sentiment, ens fan pensar. I si reflexionem,... Llegir més també apropem els nostres sentiments als dels altres. Sobretot als dels que no ho tenen gens fàcil, als que no no ho tenen pas tot, als que a vegades no tienen res.
Gràcies per les lliçons que podem extreure llegint-te.
Una abraçada

A

Antoni Morros Castelltort

Igualada

5 de març 2023.11:45h

Respondre

No sé com t’ho fas però, quan toques segons quins temes, sempre aconsegueixes emocionar-me.
I és molt bon emocionar-se de tant en tant.
La poca o molta sensibilitat que es tingui, s’ha de... Llegir més ”cultivar”.

E

Eduard Ruiz

Igualada

13 de març 2023.07:54h

Antoni, Carles, estic completament d’acord

I és que , com va manifestar John Rutter compositor i director de cor anglès:

“La música coral no és un dels luxes... Llegir més de la vida.
És una cosa que es dirigeix al cor mateix de la nostra humanitat,
al nostre sentit de comunitat, i a les nostres ànimes”.

i és del tot comprensible que aquest ucraïnesos, lluny de la terra immersa en un greu conflicte, s’emocionessin

Des de aquí els invito a unir-se (també a russos, xinesos, senegalesos, equatorians o persones de qualsevol nacionalitat) a un de los nombrosos cors de la nostra ciutat (mixtes, d’homes, de dones, juvenils, infantils”, per compartit sentiments i emocions, en diverses llengües.

I no em resisteixo a continuar amb les manifestacions de John Rutter:

“Tu expresses, quan cantes, la teva ànima en cant.
I quan ets en un grup amb altres cantants, conformen més que la suma de les parts.

Totes aquestes persones estan obrint els seus cors i les seves ànimes en perfecta harmonia,
la qual cosa és un veritable emblema del que necessitem en aquest món,
quan gran part del món està en conflicte amb si mateix,
només per expressar, en termes simbòlics, com és quan els éssers humans estan en harmonia.

Aquesta és la lliçó per al nostre temps i per a tots els temps. Crec en això profundament.

I l’excel·lència musical és, per suposat, essencial, però fins i tot si un cor no és el millor
del món, el fet que es reuneixin té un valor social, té un valor comunitari.

I sempre dic que una església o un col·legi sense un cor és com un cos sense una ànima.

Hem de tenir una ànima en les nostres vides
i tots els qui han cantat en un cor em diuen que se senten millor per fer-ho.

Que sense importar les preocupacions del dia, si es reuneixen tal vegada després d’un llarg dia de col·legi o de treball, d’alguna manera deixes els teus problemes a l’entrada, i quan estàs allà assegut, fent música per un parell d’hores, en acabar el dia, això és l’únic que importa, en aquell moment i et vas reconfortat. Et vas renovat i aquest és un valor que va més enllà de la música mateixa

Per suposat, com a músic ho atribueixo essencialment a la música, però tots aquests valors annexos simplement s’alcen com un far.

Crec que els nostres polítics han de prendre nota. Déu ¿ alguna vegada ho fan ¿?

i els nostres educadors, aquells que decideixen els pressupostos d’educació”,

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.