Dimecres, 23/11/2022
3472 lectures

Mosaic (incomplet) en democràcia plena

Cada país té el seu mosaic per mostrar al món. Alguns reflecteixen, més que la modernitat i la grandesa, la seva misèria humana i poc democràtica. També la seva brutícia.

Però les rajoles d'un mosaic perduren en el temps, sovint de manera visible encara que alguns les voldrien sempre amagades. Hi ha llocs que tenen enrajolades fins i tot les clavegueres i amb un cartell a l'entrada que diu, pomposament, democràcia plena.

Per moltes rajoles que se sàpiguen i es diguin, sempre serà un mosaic incomplet. Sempre hi faltarà alguna rajola oblidada o alguna altra que per llei han fet intocable. Hi ha prou interessos perquè moltes quedin esborrades.

Per això, qualsevol llista és sempre incompleta i oberta. També les que són fetes des de la memòria més desordenada. Podria ser una mena de joc -ben mirat, més aviat trist i patètic- en el qual tothom pot participar i afegir rajoles que hi falten. Perquè hi ha més rajoles. Seguríssim.

Aquestes són només per començar el joc ...

Banco Popular. Bankia. Redondela's. Camp's. Mata's. Millet's. Undargarin's. Rita's. Roldán's. RumasaMatesaGurtelKitchen. Púnica. Peonadas. Villarejo's. Bárcena's. Guerra's. Busto's. Pino'sFelipe's. Senyor's X. Petits Nicola's. "Operación Cataluña". Piolin's. Gal's. Tejero'sCamacho'sWert's. Fernàndez's. Portes giratòries. Teba's. Targetes Black. Guerres brutes. Pressupostos aprovats que no s'executen. Pressupostos que s'executen amb urgència superant de llarg els límits. Perejil's. Terres Mítiques. Fabra's. Pokemon's. Sofico'sNaseiro's. Tres per cent, deu per cent i el que calgui per cent. Zaplana's. Master's de regal. Casado'sCifuente's. Castor's. Banca Catalana. Canal Isabel II. Colza's. Fidecaya's. Mariano's. Filesa's. Forum's Filatèlics. Conde's. Banesto'sERE's i ERO's. Sa Nostra. Adif's. Partits polítics convertits en menjadores i que fan d'una democràcia una partitocràcia d'interessos. Xantatges. Nepotisme i amiguisme. Amnisties fiscals per segons qui. Condonació de deutes fiscals per segons qui. Penes de telenotícies. Policies patriòtiques. Informes falsos. Comissions emèrites i no emèrites. Discursos reials que semblen declaracions de guerra. 23 F no aclarit. 17 A no aclarit, ni tan sols investigat. ITV's. Llei de secrets oficials a 50 anys per tapar vergonyes. Entramats d'empreses elèctriques, petrolieres, d'aigua i de gas. Les preferents i d'altres enganys d'entitats bancàries. Publicitats institucionals. Publicitats de l'Ibex. Persecucions polítiques. Yak 42. Espionatges sistemàtics. Pegasus. Judicis sense vídeos per no haver de contrastar falsedats. Judicis que no són judicis. Atemptats amb connexions no aclarides. Jutges i jutgesses i fiscalies que afinen i desafinen ...

És el seu torn. Facin joc. No tinguin por. Posin més noms. Aquells que vostès saben i no hi són escrits. Es tracta només d'un mosaic. D'un mosaic incomplet. Mai sabrem les rajoles que també hi són i no es veuen. I potser no veurem mai.
País corrupte, diuen uns. Podrit, asseguren d'altres. Corcat, afegeixen molts. País de pandereta amb fràgil i interessada desmemòria. Però, sobretot, no ho oblidin, amb democràcia plena i molta, molta brutícia també.Altres articles de Carles Maria Balsells

3 Comentaris

C

Carles Domènec

Igualada

13 de desembre 2022.12:18h

Respondre

Com sempre, molt encertat, Carles.

S

Salvador Balcells

Igualada

23 de novembre 2022.13:33h

Respondre

Felicitats! Quan ho veus escrit amb destresa t’adones en quin país estem.

I

Isabel Cubi Montfort

Igualada

23 de novembre 2022.12:47h

Respondre

Es un verdader plaer els escrics de Carles Maria

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.