Dilluns, 20/6/2022
4246 lectures

Per a qui són les voreres?

De ciclista a ciclista. De col·lega a col·lega. De bon rotllo, com sembla que s'ha de dir ara.

Les voreres no estan fetes ni són per anar en bicicleta. Les voreres són pels vianants, siguin infants, adolescents, adults o gent gran. La vorera és un espai públic que demana convivència i un mínim de tranquil·litat i seguretat i on cadascú ha de tenir els seus drets i també els seus deures. I si del civisme n'hem de fer, entre tots, alguna cosa que tingui a veure amb el respecte als altres, convé recordar que els vianants són tan respectables com vosaltres, ciclistes i usuaris del patinet, també.

De ciclista a ciclista. No s'hi val a esquivar, amb sort, la velleta que surt per la porta de qualsevol casa de qualsevol carrer. No s'hi val que els pares hagin de cridar als seus menuts, no us mogueu que ve una bicicleta!... No s'hi val, encara que us ho permetin, a anar contra direcció per la calçada dels carrers i tampoc a insultar, com s'ha vist més d'una vegada, a qui us avisa, educadament, de la vostra infracció de les normes. Tampoc s'hi val a obligar a frenar a algun conductor que circula de manera correcta i us fa senyal de la vostra imprudència, a la que alguns de vosaltres contesteu aixecant la mà, tot fent amb els dits el gest universal que diu el que diu, mentre us en rieu.

De ciclista a ciclista. Alguns sou joves malabaristes, ho sabem. La bicicleta és una eina que amb vosaltres sembla que tot sigui possible. No hi ha obstacles i, si n'hi ha, us els salteu de manera alegre i també perillosa moltes vegades amb un equilibri i domini admirables. Però ni la vorera ni el carrer són llocs per a les vostres acrobàcies.

De ciclista a ciclista. No s'hi val, com una majoria feu, saltar-vos el semàfor quan és de color vermell. Heu de saber que porteu les de perdre, si el vehicle que té el verd, sense voler, us enganxa. Tothom sap que si això passa, direu que s'havia posat verd i que era l'altre el que badava o anava de pressa. Davant d'agents i, jutges si cal, fareu, una vegada més trampes. I complicareu la vida d'alguna persona.

Els passos de zebra tampoc són perquè passeu anant en bicicleta, ni dalt del patinet, tot i que ho feu quasi sempre de manera impune i arriscada. Els passos de zebra són pels que van a peu. I cal travessar-los a peu si aneu en bicicleta o patinet.

Pedaleu quan vulgueu i tant com vulgueu. És bo, sa i recomanable. I hi ha iniciatives -com la del bus ciclista escolar, per exemple- que mereixen aplaudiments i que són una escola també d'aprenentatge.

La bicicleta és una eina de transport que cal reivindicar més que mai com fan des de fa temps països més avançats. I ho és també per a un esport que permet viure sensacions de llibertat i gaudir contents per l'esforç que demana. Deixeu, però, als vianants el seu espai de les voreres, que caminin tranquils, que passegin. I que les àvies i els avis no tinguin ensurts en sortir de casa, ni que els petits no hagin d'amagar-se. Respecteu les regles de les direccions dels carrers. No costa gaire. La convivència és possible. Val també pels usuaris del patinet, alguns de perillosos i desafiants que es creuen els amos del món i del carrer i de les places.

Potser no tota la culpa és vostra. Us ho han deixat fer i us ho deixen fer cada dia, encara. La impunitat no té voreres, sembla. Carles Ma. Balsells 17.6.22

15 Comentaris

R

Ramon Vergés Vidal

IGUALADA

12 de juliol 2022.12:51h

Respondre

Carles. com sempre fas en els teus escrits molt ben explicat, aquest escrit crec que es tindria que enviar a qui correspongui perquè obressin amb
consecuencia i per descomptat als conductors de... Llegir més bicicletas i patinets carnet i assegurança obligatoria i algun curset de educació viaria.

J

Josep

Igualada

28 de juny 2022.10:46h

Respondre

Josep has tocat i moll ben explicat sobre les boreras , per qui son , pro es picar a ferro fred , ho explico , la circulacio de vehicles ha cambiat molt , els carrers son els mateixos de segles ,... Llegir més exepte els barris nous , els vehicles han aumentat un mil per cent , aqui ja hi entraria els alcaldes que pensesin una circulacio del segla XXI una policia que tenim enclada amb molts anys anteriors , falta policia de peu i inclus policias d’ incognit i multas , es la unica manera que es podria anar per las voreras , lo que has explicat ,es molt maco , pro es fer volar coloms ,

M

Martí

Igualada

28 de juny 2022.08:32h

Respondre

Tota la raó Carles M. Molt ben explicat.

A

Albert

Igualada

25 de juny 2022.09:47h

Respondre

El problema és que tenim mobilitat que no està pensada per anar en bicicleta. Si per on passen cotxes les bicicletes amb nens i nenes de 10 anys poguessin passar no hi hauria problema. Un nen o... Llegir més nena de 10 anys no pot anar per on passen els cotxes.
No serveixen els carrils bici.
Una ciutat més amable amb la bicicleta seria més respirable.

A

Albert

Igualada

27 de juny 2022.06:44h

Per altra banda de persones que no respecten les normes n’hi ha de ciclistes, vianants i conductors. No per això tot el col·lectiu és incívic.

r

roger

igualada

24 de juny 2022.19:06h

Respondre

Potser si l’asfalt fos un espai més amable per als ciclistes, i hom sentís que es pot desplaçar pedalant sense sentir perillar la seva integritat física havent de compartir espai amb... Llegir més motocicletes, cotxes i camions, tal vegada disminuïria notablement la tendència a derivar a la vorera, cercant un desplaçament més segur. Al cap i a la fi, no crec que els ciclistes en la seva activitat cerquin ser causa de molèsties ni haver de rebre insults o improperis per part de vianants. Potser el que caldria és entre tots construïr una ciutat més amable i sostenible limitant l’us de vehicles contaminants i facilitant més espais per als ciclistes i la convivència amb els vianants, cosa que Igualada n’és ben mancada. És a dir, que potser si un ciclista circula per la vorera és perquè moltes vegades no ho té gaire fàcil per a fer-ho d’altra manera.

A

Albert

Igualada

27 de juny 2022.06:53h

Totalment d’acord.

J

Josep Maria Companys

Igualada

24 de juny 2022.10:02h

Respondre

Realment molt ben explicat, però jo hi afegiria que tant les bicicletes com els patinets, haurien d’anar identificats, amb assegurança i a poder ser amb llum i retrovisor obligatori, i que no... Llegir més vagin fent filigranes guiant l’enginy i manipulant mòbil

J

JOSEPM

IGUALADA

22 de juny 2022.17:11h

Respondre

De vianant a vianant, caldria respectar les vies marcades per ciclistes. Especialment les de dins el Passeig Verdaguer. Potser ens falta cultura urbana, però cada cop que passo pel carril ciclista... Llegir més del Passeig penso en la meva primera visita a Amsterdam i el munt de cops que van sonar els clàxons de les bicis per que caminava tranquil·lament pel seu vial, i algun cop el dels tramvies!

Si tots i posem seny i ens hi fixem serà més senzill.

F

Filosofica

Igualada

23 de juny 2022.11:49h

Josep, en el meu cas i suposo que parlo en nom d’uns quants, acabes caminant pel carril bici del Passeig perquè es l’únic tros que no rellisca. Al passeig es un perill amb sabates d’estiu o... Llegir més si plou o si hi ha fulles. Per descontar aquells trossos on si plou, es queda aigua a la rajola i al trapitjar et mulles o tens perill de caure pequè estan trancades o mal alineades

A

Antonio Osuna

Igualada

22 de juny 2022.10:40h

Respondre

Gràcies Carles.
Això hauria de dir-se normativa. Sembla que no pugui haver cap govern que sigui valent i no anar esquivant el problema.
Afegeixo als que pensen que les voreres són una... Llegir més continuació del bar i de la zona de fumadors, a vegades he de canviar de vorera per no fer nosa al mig del ”bar”.

j

josep

Igualada

21 de juny 2022.11:57h

Respondre

Genialment explicat. Com sempre Carles.
Per cert algú va parlar de policia patrullant a peu, o ho he somiat?

b

berto

22 de juny 2022.12:20h

Patrullan a peu, ? Am la calor que fa. !!!!!!
Un gran article , Carles, com ja ens tens acostumts......

M

Miquel

Igualada

25 de juny 2022.22:32h

A l’hivern fa fred i a l’estiu calor, millor no caminar.
Model policial fallit , només acció-reacció, la prevenció no existeix.

E

Eduard Ruiz

Igualada

21 de juny 2022.08:31h

Respondre

Sí, Carles.

I ja posats, parlant de bicicletes, i també de patinets, circulant a tota pastilla pel carril bici del passeig, sense respectar els “passos zebra” (tot estar... Llegir més senyalitzats al terra; caldria una senyalització vertical d’advertència en els 2 sentits: tant pel ciclista o patinista com pel vianant) , disminuint la velocitat per si està a punt de creuar algun vianant ...

I parlant de voreres, els cotxes que per aparcar, per exemple en la Soledat, cantó nord, entre la farmàcia i l’església, envaeixen part de la vorera (ja massa estreta per la importància de trànsit del carrer), a vegades fins la meitat i fins al punt que no pot passar un cotxet o una parella al costat

Tant debò el teu article teu serveixi per prendre consciència ala diferents actors, també per les autoritats municipals competents, en benefici de la millora de la convivència (per allò de CIUTAT AMABLE) ... i SEGURETAT PEATONAL.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.