Cooperant a Gàmbia amb estudiants de Fisioteràpia i d'Infermeria del Campus Igualada-UdL

Durant els mesos d'estiu diversos grups d'estudiants i professors del Campus d'Igualada i de Lleida d'infermeria i fisioteràpia de la Universitat de Lleida han fet tasques de cooperació a través de l'ONG Alpicat Solidari a Gàmbia centrades en la col·laboració per l'atenció de la salut al Health Centre de la regió de BajaKunda.

Els estudiants de fisioteràpia han fet consulta de fisioteràpia al centre atenent diferents patologies neurològiques i musculoesquelètiques entre d'altres, així com consulta domiciliària al poblat de Sutukoba. Cal destacar la seva gran tasca en els pacients afectats per la Malària Cerebral.

Els estudiants d'infermeria han participat en diferents campanyes de vacunació, han pogut fer pràctiques a hospitalització, urgències, àrea de maternitat i en la consulta de control i seguiment de ferides agudes i cròniques que ha presentat una gran demanda.

El grup ha pogut gaudir d'una oportunitat plena d'aprenentatges i han sorgit diverses reflexions i pensaments sobre l'experiència al país en clau de cooperació, destaquem:

-La importància de la comunicació i el llenguatge segons cada cultura per poder oferir cures de qualitat.

-Tot i la manca de recursos materials hem après a gestionar-los de la manera òptima i sostenible pel sistema.

-El Sistema públic salut és la clau per mantenir la igualtat del dret a l'accés a la salut a totes les persones de forma lliure.

-L'impacte que genera la dualitat entre la medicina tradicional i el model biomèdic en societats on la medicina tradicional forma part de la cultura i tradicions.

-La cooperació forma un gran repte per tots nosaltres en la qual la nostra intervenció ha de ser molt prudent per tal de respectar els sistemes que ja funcionen en cada regió. El fi de la cooperació no ha de ser el nostre protagonisme sinó que sense ser-hi els mateixos sistemes funcionin.

Durant els pròxims mesos d'octubre i novembre a l'edifici de la Teneria d'Igualada acollirà una exposició de fotografies i materials que s'han recollit i preparat de tota l'experiència viscuda per donar-ne difusió a tota la població.

Grup d’estudiants i professores al Health Centre de BajaKunda

Estudiant i professora d’infermeria fent la campanya de vacunació amb els infermers referents del centre.

Estudiants de fisioteràpia millorant la funció motora i neurològica a un pacient jove afectat per Malària Cerebral.

 

 

Jordina Domènech Sorolla

Infermera. Professora del Grau d’infermeria al Campus d’Igualada i Tècnica en Simulació Clínica. Màster malalt crític i emergències (UB). Màster en anestèsia, reanimació i teràpia del dolor (USJ). Màster oficial en gestió i investigació de ferides cròniques (UCANT). Doctoranda en Salut

Instagram: jordinads

 

Carme Campoy Guerrero

Vicedegana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL en funcions de cap d’estudis del Campus d’Igualada. Presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament, de la Generalitat de Catalunya. Fisioterapeuta i Llicenciada en Antropologia Social. Doctorada en Antropologia Mèdica.

 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.