Amb dir “menjar bé”, no n'hi ha prou

Té colesterol, mengi bé. Té obesitat o sobrepès, mengi bé. Té dolor, mengi bé.

Quantes vegades ens han donat aquesta resposta davant la nostra situació de salut? Realment la nostra salut depèn de què mengem?

El paradigma actual relacionat amb el pes i la nostra salut assenyala els nostres actes relacionats amb els hàbits en la nostra voluntat, és a dir, si vull canviar el meu pes o la meva salut, he de posar-me a dieta.

Adelina, estudiant del doble grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia a Igualada comenta:

La nutrició juga un paper fonamental en la salut i el benestar de les persones, i un servei integral, abastant les dues professions, tant de fisioteràpia com de nutrició, pot donar un resultat amb grandíssims beneficis que es reportaran cap als nostres futurs pacients.

Hi ha unes claus crucials que avalen aquesta estreta relació. En primer lloc, una mala nutrició per culpa d’una mala alimentació, faria que el nostre cos no rebés els nutrients necessaris per a un bon funcionament i aquest fet ens pot originar molts problemes, també de caràcter musculoesquelètic.

En segon lloc, trobem l’altra cara de la moneda, ja que la bona nutrició gràcies a una bona alimentació (equilibrada, variada, de proximitat, adaptada i flexible) pot ajudar a corregir i prevenir molts problemes de salut.

A més, sabem per l’evidència epidemiològica que els hàbits de vida, de moviment i dietètics tenen una influència directa en la qualitat i expectativa de vida, ja que és un pilar bàsic per a la prevenció de les malalties cròniques i degeneratives més predominants i ens influeixen directament en la qualitat i longevitat de vida.

Des d’aquest doble grau que s’imparteix al Campus Universitari d’Igualada-UdL s'impulsa l'atenció al pacient en diferents eixos, amb una atenció no només centrada en l'autocura del pacient, sinó en tots els altres actors. Els i les nutricionistes i fisioterapeutes assegurem:

- Promoure l'alimentació saludable des de la personalització, la flexibilitat i el respecte als nostres gustos, costums i les nostres malalties.

- Evitar pautes dietètiques (conegudes com a règims) rígides, inflexibles i no sostenibles en el temps que generen el conegut efecte io-io.

- Respectar i no estigmatitzar els diferents tipus de cossos, escoltem al pacient, què ha passat, quina és la seva història, és aleshores quan trobem la solució.

- Participar, donar suport i promoure polítiques que incloguin l'atenció del pacient des d'un enfocament integral per millorar la salut (mental, cultural, econòmica, espiritual i ambiental), evitant centrar-nos només en el seu pes i allò que menja.

- Fomentar un moviment actiu, des de gaudir i adaptant el consell perquè totes les persones (amb malalties, amb obesitat, primes o amb dificultats de mobilitat) puguin fer-ho.

- Promoure a tots els agents sanitaris que la salut no es pot reconèixer només veient o pesant a una persona, s'ha de tenir en compte la seva salut mental, l'estrès i els altres valors biomètrics per valorar el seu estat.

- Denunciar i posar de manifest l'intrusisme en nutrició i fisioteràpia: aquestes dues esferes de la salut requereixen un avançat coneixement i formen part vital del canvi i millora de la salut del pacient. Actualment, sabem que el 95% de les persones que fan un règim recuperen el pes perdut.

- Les persones que tenen mals hàbits alimentaris, de moviment o d'exercici s'han de responsabilitzar dels seus canvis, per això necessiten un acompanyament, un coneixement i facilitadors que aconsegueixin mantenir aquest canvi. L'autocura forma part del nostre aprenentatge.

I ara, creus que dir “menjar bé” és suficient? 

 

Dr. Cristian Didier Hernández

Nutricionista-Dietista

Coordinador de la doble titulació de grau en Nutrició Humana y Dietètica i grau en Fisioteràpia, impartit al Campus Universitari Igualada-UdL

Docent i investigador, Departament de Medicina de la Universitat de Lleida.

Director de Disanta Nutrición

   

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.