A Igualada, de les olives en fem pells!

A casa meva, al món rural, des de petita he crescut entre camps, animals i arbres, entre ells, les oliveres, que es van començar a cultivar ja fa més de cinc mil anys. Vaig descobrir les pells, fetes servir des de la prehistòria, i l’adoberia, l’art de transformar i reciclar la pell, al cursar l’Enginyeria Tècnica en Química Industrial i el Màster en Enginyeria del Cuir al Campus Universitari d’Igualada-UdL, la nostra universitat des de fa més de 65 anys.

Tota la meva vida he estudiat i treballat la pell, i la combinació de dues de les meves grans passions, la pell i l’agricultura, m’ha permès elaborar la Tesi Doctoral:  Revalorització d’un residu de l’olivera per l’aplicació en el sector de l’adoberia, projectes REWOP i OLIPO, cofinançats pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Sumar valor a aquests dos sectors per crear un món més sostenible és el sentit de tot l’esforç.

L’estudi l’hem realitzat al Grup de Recerca A3 Leather Innovation Center, al Campus Universitari d’Igualada-UdL, on des de fa més de cinquanta anys treballem per millorar la competitivitat, la sostenibilitat i la innovació de les activitats relacionades amb la indústria del cuir i annexos.

En tot el món es produeixen 15 MT d’olives, d’on s’obtenen 3MT d’oli d’oliva i 12 MT de residu, un substrat molt humit anomenat remolta. Aquest residu presenta un important problema mediambiental, ja que conté una elevada càrrega contaminant. Alhora, conté valuosos recursos, com una gran proporció de matèria orgànica i una àmplia gamma de nutrients, que es poden reciclar. I aquí és com vam començar a pensar en la seva reutilització!

Adobant la pell és com transformem un residu de la indústria alimentària en un producte de consum. Si a més reutilitzem la remolta de l’oliva per adobar, contribuïm a un millor ús de les matèries primeres en el nostre sector. La remolta podrà proporcionar una nova font de polifenols per adobar la pell davant els agents químics adobants procedents de fonts fòssils i dels tanins comercials vegetals actuals que s'aconsegueixen principalment d’arbres, espècies americanes i africanes.

A més, aquest nou polifenol biotecnològic, vegetal, natural, sostenible i reciclat, per les seves propietats tànniques, antioxidants, antibacterianes i conservants, l’adreçarem també al sector de fertilitzants, la indústria alimentària, la cosmètica i la farmacèutica, ja que necessiten utilitzar components naturals en les seves formulacions.

Aquesta recerca és un exemple de com treballem la sostenibilitat i l’economia circular en els estudis del Grau en Enginyeria Química que impartim al Campus Universitari d’Igualada de la UdL. Sempre hi he gaudit de forma molt propera, estudiant, investigant i ara també compartint els meus coneixements i aprenent dia a dia com a docent del Grau en Enginyeria Química i del Màster en Enginyeria del Cuir. Us animo que ens conegueu i tant de bo ens hi trobem per contribuir en el nostre món cada cop millor!

 

 

Dra. Maria Mercè Solé Ferrer

Professora Associada del Departament d'Enginyeria Industrial i Edificació de la Universitat de Lleida al Campus Universitari Igualada-UdL.

Investigadora del Grup de Recerca A3 Leather Innovation Center-UdL.

Perfil a Linkedin

 

2 Comentaris

J

Josep Solé

Igualada

13 d'abril 2023.13:47h

Respondre

Molt bon article i molt bon treball: A Igualada, de les olives en fem pells!
Combinació perfecte d´innovació i producte de la terra per aconseguir substituir els agents químics en el procés... Llegir més d´adobar les pells.
I a la vegada serveix per aconseguir aprofitar el residu de la ”Remolta” obtingut en moldre les olives.
La meva felicitació a tot el grup de recerca del Campus Universitari Igualada-Udl pel seu treball i exemple de sostenibilitat.

M

Maria Mercè Solé Ferrer

Santa Maria de Miralles i La LLacuna

19 d'abril 2023.11:11h

Moltes gràcies!
Els recursos naturals ens proporcionen una gran font per estudiar, aprofitar i reciclar.
Tots els productes que puguin tenir un cicle de vida òptim i ser... Llegir més biodegradables són el camí a seguir!
A seguir investigant amb passió per obtenir-ne cada dia més i millor.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.