Nutrició i Fisioteràpia en el tractament i prevenció dels trastorns de conducta alimentària

El passat 11 de maig, la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL i la Facultat de Medicina de la UdL, juntament amb el Campus Universitari Igualada-UdL, van celebrar la “Jornada Interdisciplinària de Trastorns de la conducta alimentària. Tractament global de la nutrició i fisioteràpia”. L'objectiu principal va ser donar a conèixer una visió holística i global de la important funció de la nutrició i la fisioteràpia en la prevenció, el cribratge i el tractament dels trastorns de conducta alimentària.

Actualment, els trastorns mentals han augmentat entre els adolescents, essent les noies les més afectades. Emocions com la tristesa o la desesperança es manifesten amb major prevalença (Harries et al., 2013). Els trastorns de conducta alimentària (TCA) es presenten com un dels trastorns psiquiàtrics més freqüents entre els joves. Conèixer i atendre les conductes que ens posen en risc per a tenir una mala relació amb el nostre cos i la nostra alimentació són la clau per a una correcta prevenció.

Estudiants del doble grau en Fisioteràpia i Nutrició van fer una actualització en els TCA, què són, quins són els tractaments actuals, com podem atendre'ls i a qui s'ha d'acudir si detectem una conducta de risc. En aquest sentit, ens va acompanyar la doctora Gina Badia, coordinadora de la Unitat Funcional de TCA de l'Hospital Universitari de Sta. Maria de Lleida. Badia ens va explicar com es treballa des de les unitats i quines són les línies d'actuació.

A continuació, el professor i psicòleg Toni Font va realitzar una entrevista a una pacient que ha viscut amb un TCA, on es va reflexionar sobre els motius, les seves anècdotes i els recursos utilitzats per a superar el trastorn.

A la següent taula es va presentar el projecte "Ocell de foc", on van explicar com identificar els indicadors de malestar emocional. A més, des de la Facultat de Medicina i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) es van recordar les conductes de risc de l'alimentació, eines fonamentals per a la prevenció de patologies mentals més severes, entre elles els TCA.

Per a finalitzar, la Dra. Cristina Bravo i el Dr. Emilio Miñano, experts en salut mental i fisioteràpia, ens van actualitzar en la teràpia física a través del moviment i la consciència com a eina de benestar i recuperació. La fisioteràpia s'obre camí en el tractament i prevenció de la salut mental.

Finalment, en aquesta Jornada es va presentar el nou grup de recerca en Fisioteràpia i Nutrició Salut&Genesis, ubicat en el Campus Universitari Igualada-UdL, Edifici de Ciències de la Salut. L'enfocament del grup es basa en el concepte de la salutogènesi, que és l'estudi dels factors que mantenen la salut mitjançant canvis d'estil de vida que promouen el benestar global de la persona. Aquest enfocament multidisciplinari i transversal aporta un gran valor per al nostre doble grau i per a la investigació en salut a Igualada.

  

 

Dr. Cristian Didier Hernández    

Nutricionista-Dietista

Coordinador de la doble titulació de grau en Nutrició Humana y Dietètica i grau en Fisioteràpia, impartit al Campus Universitari Igualada-UdL

Docent i investigador, Departament de Medicina de la Universitat de Lleida.

Director de Disanta Nutrición

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.