La recerca al Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia al Campus Universitari Igualada-UdL

Les professions sanitàries sempre han sigut necessàries i rellevants en les societats avançades però, recentment,  en el context de pandèmia i emergència sanitària global que estem vivint, la recerca s’ha evidenciat com un valor indispensable i imprescindible per l’avenç i bon desenvolupament de les societats. Professions com la fisioteràpia, que fins a l’arribada del Pla de Bolonya no s’havien plantejat fer recerca ni estar a l’alçada de projectes competitius nacionals e internacionals, cada vegada estan destacant més en aquest camp.

Des del Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia estem treballant en diferents projectes vinculats a la innovació en docència i recerca experimental i ciències bàsiques. Pocs pensarien fa 5 anys, quan aquesta doble titulació es va començar a implantar al Campus d’Igualada, que des d’aquest Campus es liderarien projectes docents i de recerca competitius a nivell nacional. En aquest sentit, de la inquietud dels professionals del Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia han sorgit diversos projectes de recerca col·laboratius, entre els quals destaca el projecte presentat per la Fundació Sanitària d’Igualada i el grup de cures en salut del IRBLleida (del qual formen part diferents professors del doble grau) a la convocatòria competitiva de La Marató 2020 per la lluita contra la Covid-19. En aquest projecte es proposa una intervenció fisioterapèutica per al tractament de la síndrome de Covid persistent mitjançant la Basic Body Awareness Therapy en modalitat online. Actualment es troba en fase d’avaluació externa per l’Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitàries pendent de resolució.

Per altra banda, i dins del marc de la telemedicina aplicada a les noves tecnologies, el grup de recerca de cures en salut està elaborant un projecte conjunt amb professors del Grau en Tècniques d’Interacció Digital i de Computació, impartit també al Campus d’Igualada de la UdL, per fer ús de l’anàlisi del moviment humà mitjançant la intel·ligència artificial i tècniques d’interacció computacional. Aquest projecte va quedar finalista en la darrera reunió per l’elaboració de casos d’ús del 5G de l’àrea del Penedès i permetrà poder diagnosticar i tractar pacients amb problemes musculoesquelètics a distància.

Moixiganguers d'Igualada (Pau Corcelles)

En relació a la recerca que es porta a terme per professors del Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia i vinculat a la colla castellera dels Moixiganguers d’Igualada, s’ha presentat als premis de recerca Ciutat d’Igualada Joan Mercader 2020 una proposta d’estudi observacional per avaluar els efectes de les actuacions castelleres en la fisiologia muscular dels participants. Aquest projecte que actualment no es pot portar a terme per les mesures de prevenció de la Covid-19 queda posposat a l’espera de que es puguin dur a terme noves temporades castelleres.

Des del Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia impartit al Campus d’Igualada s’aposta per imbricar-se en el teixit de la ciutat aprofitant els recursos que ens ofereix dintre del món de l’esport o les noves tecnologies. Així doncs, fins a l’inici de la pandèmia podíeu veure alumnes fent pràctiques a curses populars de la nostra ciutat o ara els podem trobar fent simulacions clíniques al 4DH, on tot és real menys el pacient. La simulació ha sigut un component clau en la satisfacció dels alumnes mostrant un 95% de l’alumnat molt satisfet o satisfet amb aquesta pràctica docent.

Així doncs, esperem que en els propers anys es puguin concretar i tirar endavant molts més projectes que reverteixin positivament en el nostre territori per tal de millorar la qualitat de vida de les persones i poder fer més accessibles les nostres intervencions.

 

Cristina Bravo Navarro

Coordinadora del Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i en Fisioteràpia

Perfil de l'autora a Linkedin

 

 

 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.