//Plugins sense CDN ?>
Us he de confessar que veure castells em fa patir. Aquest darrer cap de setmana en vaig tenir un bon exemple amb la diada de Tots Sants i la històrica actuació dels Verds. Al mateix temps, encara pateixo més explicant-los per la ràdio en el programa especial de Festa Major, a peu de pinya, i vivint la diada amb molta més intensitat. M’he esperat uns mesos per fer aquesta reflexió, i he arribat a la conclusió que no vull que els meus fills facin castells. Si ara ja pateixo, veure la Iona i el Lluc pujant i escalant per les esquenes dels membres de la colla seria insuportable. Ara és aquell moment en què molts dels moixiganguers i del món casteller em maleeixen els ossos. Digueu-me poruc, ho accepto, sóc un patidor de mena. Tinc la sensació que els castellers són d’una pasta especial, com una mena de superherois que desafien la llei de la gravetat en pro d’un objectiu comú. Estic convençut del paper de generositat, d’esforç col.lectiu, d’empatia, de col.laboració i d’integració que fan les colles castelleres. Teniu tot el meu reconeixement.
A tot això, hi ha un fet que per Festa Major em va colpir especialment. Com sabeu, els Moixiganguers d’Igualada van fer llenya en el primer castell que duien a plaça, el 3 de 8. El cap de colla va voler començar contundentment, amb un dels plats forts, assumint que si sortia malament podia condicionar tota la diada, però si sortia bé els catapultaria cap a una actuació memorable. Jordi Moreno va arriscar i va sortir malament. Qui no arrisca, no pisca. Gran Jordi Moreno, per cert. El castell va acabar fent llenya, i aquí arriba la imatge que em va colpir. Em va impressionar veure l’Oriol Solà estirat a terra amb una cara desencaixada pel dolor. No es movia. Patia per si s’havia fet mal a l’esquena. Em vaig ajupir i li vaig preguntar com estava. Ell em va dir “és la cama”. Quan es va fer espai al seu costat per atendre’l, veig un dels fills de l’Oriol amb llàgrimes als ulls, palplantat a dos metres del seu pare, immòbil. L’Oriol, queixant-se de dolor, no el veia. Quan va girar el cap i el va visualitzar, la cara de l’Oriol va canviar. La seva cara que feia unes dècimes de segon transmetia dolor i preocupació va passar, en un instant, a transmetre tranquil.litat i serenor. L’Oriol va demanar al seu fill que s’apropés, i li va dir un “estic bé”. No era la paraula el més potent d’aquella comunicació entre pare i fill, era l’expressió de protecció i serenor del rostre de l’Oriol la que comunicava amb més potència. Els qui fan castells no només desafien la llei de la gravetat, també desafien les adversitats per afrontar amb més garanties la realitat. Simplement, superherois.
Respecte l’article d’opinió
1- No comparteixo, per res, l’opinió expressada pel Pau
2- No tenia la intenció de jutjar els pares i mares que duen els seus fills i filles a fer castells. Si... Llegir més de les meves paraules es desprèn que són poc responsables, ho lamento, perquè penso tot el contrari.
3- Conec a força pares que duen els seus fills a fer castells i em semblen exemplars
4- Només volia posar sobre la taula un dels molts defectes que tinc; ser patidor de mena. Els qualifico de superherois, sabent que no ho són, per “camuflar” el meu defecte. Era aquesta la intenció.
5- Comparteixo 100% el comentari de l’Oriol
Hola Xavi,
El que ens fa patir no són els castells és la vida. La vida és perillosa, sí, però el perill més gran és que la por no et deixi viure-la.
Aquesta caiguda que expliques m’ha fet... Llegir més passar un mal “rato”, però els castells m’han donat 20 anys d’alegries, 20 anys de compartir un projecte amb gent entranyable i això vull que els meus fills ho visquin, que caiguin i s’aixequin perquè sovint aprens molt més quan caus que quan tot va bé.
Tornarem a fer castells i si podem més alts. Tornarem a caure i ens aixecarem i ho viurem tot el més intensament possible.
Gràcies per l’escrit, d’aquell moment recordo poques coses, només el mal i la cara del meu fill.
Superherois o Inconcients? No.
Sempre s ha fet aixi Integristes culturals
Incapasos de buscar millores que sense perdre cap dels valors dels castells.(unitat,força,ambicio,estetica,entre altres)... Llegir més millorin la seguretat del conjunt i no permetin anxenetss menors de 16 anys. Jo no voldria cap net meu fen d anxeneta i molts dels que diuen
que sempre s a fet igual tampoc permeten que els seus ho siguin.Si per un suposit pasesin una inspeccio de riscos laborals suspendrien d in mediat la activitat. Pero sempre s ha fet aixi. Inmovilisme es pensa en petit i camina enrera.Es integrisme cultural fet realitat.
Igualada
5 de novembre 2015.12:44h
Superherois, no; inconscients, tampoc: http://www.cccc.cat/que-fem/Prevenciolesions/jornades
Integristes culturals? Jo més aviat en diria integradors:... Llegir més http://www.cccc.cat/que-fem/TotsSomUnaColla
Oriol Càlichs Soler
Igualada
6 de novembre 2015.17:30h
Integristes culturals? No van pas amb la pistola obligant a la canalla a pujar.
Una cosa és no voler veure com els seus nets pugen a un castell i l’altre és exagerar d’aquesta manera.
Crec... Llegir més que cada pare o mare creiem que el que deixem fer als nostres fills és segur, si no, no els ho deixariem fer.
Per sert, no soc casteller i els meus fills tampoc, i no perquè no els deixi ser-ho si no perquè no volen.