Contenidors intel.ligents a Igualada?

Les dades de la recollida selectiva a Igualada no són per tirar coets. Fa unes setmanes, quan s'anunciava l'acord de pressupost entre govern i socialistes, es va posar sobre la taula com a proposta dels segons, els contenidors intel·ligents. Confesso que quan vaig sentir, per primera vegada, aquest concepte no vaig poder evitar riure. Fins i tot vaig fer bromes... també ho confesso. Quan aprofundeixes amb el tema però, i busques informació, el punt de vista inicial va canviant. Per tant, us puc dir que hi estic a favor. Totalment. Almenys s'ha de fer la prova pilot per veure com funcionaran. A grans trets, la idea és que el ciutadà disposi d'una targeta identificativa que li permetrà obrir el contenidor "intel·ligent" i amb bosses, també identificades, dipositar la selectiva en el seu espai corresponent. En aquesta prova pilot, aquells ciutadans que s'hi acullin podran ser premiats amb entrades pel cinema, teatre o d'altres conceptes. Repeteixo, aquesta és la idea inicial, amb l'objectiu de complementar a tota la ciutat aquesta mesura. Sens dubte que, en aquest cas, es prioritza la fidelització a la sensibilització, i segurament no hauria de ser així. Però també tinc clar, i les xifres ho diuen, almenys a Igualada, que les campanyes a l'estil de les tres toies cantant "encara que siguiiiis de plàstiiiiic" no funciona. En la recollida selectiva, en seguretat viària, en el civisme... moltes vegades la sensibilització no funciona. És trist, però cert.

En definitiva, que la implementació d'aquest sistema de contenidors a tota la ciutat ha de servir, a la llarga, per millorar les dades de recollida selectiva, i per tal que aquells que facin de manera correcta la separació de residus puguin gaudir d'una bonificació de la taxa. Molt millor que rebre entrades per anar al cinema.

Sabeu que aquells que feu de manera correcta la separació de residus esteu pagant la mateixa taxa d'aquells que no la fan? O dit d'una altra manera; aquells que feu la separació de la brossa pagueu més del que us correspondria, i aquells que no la fan paguen menys del que els tocaria. M'he trobat un munt de persones que em diuen que no reciclen. Un munt, de veritat. Doncs és injust que aquests paguin el mateix que aquells que reciclen. Potser les coses canviarien si aquells que fan la separació paguin 20 o 30 euros menys de taxa, i aquells que no la fan paguin els 20 o 30 euros de més. Sabeu que com més es recicli, la ciutat en té un retorn econòmic? I sabeu que com menys reciclem la ciutat ha de pagar més per dur les deixalles a l'abocador?

Espero que la prova pilot es faci, que funcioni, i que aquest model es traslladi a tota la ciutat. També espero que la concessionària del servei, FCC, no hi posi bastons a les rodes. No m'agradaria pensar que FCC ja li va bé que les dades de la recollida selectiva siguin dolentes, i així les tones de rebuig siguin més altes, i per tant, l'abocador amb molts lligams amb l'empresa concessionària ingressi més per les nostres deixalles. Espero que no sigui així. Fem-ho!

2 Comentaris

R

RO

22 de febrer 2017.10:39h

Respondre

I tant que ho sé que els que fem sectiva paguem pels que no en fan! Jo a casa tinc un minimoble amb 4 contenidonerts petits: un per al plàstics i envasos (que és el que més s’omple), un per al... Llegir més paper, un per al vidre i un per al rbuig, i un cinquè a sota l’aigüera per a l’orgànica. Sembla qui sap què, però és petit i em fa prou servei per a separar. A més, fent-ho així, gairebé no hi ha rebuig i ni tan sols l’has de baixar cada dia.
Contenidors intel.ligents? Doncs sí que me’enfada perquè valen una morterada que també hauré de pagar encara que no em facin falta.
Fa molt molt de temps que no es fan campanyes ni hiha agents civics ni s’informa bé dels punts on es fa recollida d’estris petits. En aquesta matèria l’ajuntament gairebé hauria d’estar en campanya permanent, controlar més qui, quines i a quines hores es deixa porqieria a fora, donar facilitats i SANCIONAR als incívics. També és cert que al seu dia el contracte amb FCC va anar molt a la baixa i això ha de sortir per un cantó o altre. Ara mateix, no està ben dimensionat, i com que els ciutadanas tampoc no ajudem, així van les coses.
Un camió de recollida poeta un conductor que treu les pales quan arriba a l’alçada del contenidor, els carrega, el buida, el deixa a terra i se’va. Tot allò que no s’hagi dipositat dins, doncs, queda al carrer. L’endemà passarà una altre camionets per fer una segona recollida d’allò que no es va poder endur el de la nit abans i aquest ”SI que es paga a part”.
Concloent: posem tants contenidors intel.ligents com volguem, que si la gent no ho és i els seveis d’inspecció no fan la seva ceina, continuarem igual però encara més car.

J

J.Sala

Igualada

21 de febrer 2017.06:43h

Respondre

Tot per aconseguir que cada vegada més ciutadans es mentalitzen.

Jo m’apunto! Ja!

Visc a Les Comes.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.