Dijous, 7/4/2016
2831 lectures

Igualada està bruta

La ciutat d’Igualada té un problema de brutícia en el seus carrers. Aquesta afirmació, que subscric, l’he sentit un munt de vegades en els darrers mesos. La situació és tan evident que fins i tot el govern municipal i el seu alcalde admeten públicament que Igualada té un problema important amb la neteja dels seus carrers. Fa pena veure els carrers de la ciutat, en algunes zones més evident que en d’altres, plens de papers, envasos o vidres trencats. Un problema que s’agreuja encara més els diumenges al matí o l’endemà de dies festius en parcs i places de la ciutat. Almenys, això és el que he pogut comprovar a l’entorn de les Comes. Els parcs infantils apareixen l’endemà de festius o els diumenges al matí en un estat lamentable, però el més preocupant és que comença a ser habitual trobar-se ampolles de vidre trencades en zones de jocs infantils. Pel que fa els envasos i papers, a l’entorn d’aquest barri que us parlo, tenen un logotip concret d’una multinacional de menjar ràpid. Només és un exemple del que pateix la ciutat en aquest tema.

Com a igualadí em sap greu veure la ciutat d’aquesta manera. També reconec que la crítica més fàcil, habitual i la majoritària és contra l’administració local, vaja, l’Ajuntament. És evident que l’Ajuntament d’Igualada té un grau de responsabilitat en aquesta situació. De tota manera, em consta que preocupa i ocupa aquest tema a l’administració local. Crec que hem de demanar a l’Ajuntament respostes a aquesta situació, però també cal analitzar més a fons el problema. No pot ser que l’empresa que gestiona el servei de neteja a la ciutat presenti una enquesta de satisfacció amb una nota que supera el 6. És una presa de pèl. No pot ser que l’Ajuntament hagi de perdre temps i recursos a fer, pel seu compte, una enquesta de satisfacció del servei de neteja en no refiar-se dels resultats presentats per l’empresa. Sabeu quina nota va recollir l’enquesta feta per l’administració local? Doncs un suspens total. L’empresa que s’encarrega de la neteja a la ciutat és mixta; el 33% és de l’Ajuntament, però la resta, el percentatge majoritari, és capital privat (Fomento de Construcciones i Contratas). Per tant, la responsabilitat de la situació no només és de l’Ajuntament. El servei no funciona, és evident, i aquí cal demanar a l’empresa concessionària que compleixi amb allò que està escrit. I si no es compleix cal aplicar sancions o pensar a rescindir el contracte si no es compleix amb el plec de condicions.

I per acabar. Tampoc podem, com a ciutadans, espolsar-nos la responsabilitat de sobre com si això no anés amb nosaltres. Queda clar que cal demanar respostes, però també cal plantejar-nos si la ciutat té un problema d’incivisme. Està clar que són pocs els que embruten, i que per pocs que siguin, la sensació que tenim és que la ciutat està bruta. Amb això intento dir que com a ciutadans també hem de vetllar perquè Igualada estigui neta. És còmode pensar en “jo pago perquè netegin”. Paguem per aquest servei, evident, però potser pagaríem menys si tots hi ajudéssim. També és veritat que hi ha gent que els han engegat “a pastar fang!” quan han vist com es tiraven papers o closques de pipes a terra davant el seus morros, i han decidit retreure aquesta acció a l’infractor. Capítol a part tenen les defecacions de gossos o els cartells enganxats en qualsevol lloc, etc.Amb tot això, el que intento transmetre, és que el problema té moltes branques, i que ens queda feina per fer, a tots.   

Altres articles de Xavi Dàvila Solé

8 Comentaris

M

Maria

Igualada

8 d'abril 2016.21:13h

Respondre

Educació senyors i senyores! És el principal problema. Sense educació no anem enlloc.

I

ITV

Igualada

8 d'abril 2016.20:10h

Respondre

Visc al centre de la ciutat i no hi ha dia que no em trobi davant de casa papers, embolcalls de paquets de tabac, burilles apagades, envoltoris de menjar, sobres de sucre, pots de cafè o porqueries... Llegir més vàries que algú per pura deixadesa ha decidit que era més fàcil tirar al terra que no pas llençar al contenidor o paperera més propera. Sobretot coses de menjar per emportar, deixalles del tabac i de cafè.

I cada dia al matí els de la neteja passen, escombren i ho deixen tot impecable. No fallen mai. I és ben igual: a la tarda la canalla berena i per falta de modos tiren la merda al terra sense cap problema. Els veïns que fumen tiren les burilles al terra, i ei! cap problema tampoc, per ells és ben normal. Què ha de fer l’administració amb això?? posar papereres a cada metre? videovigilar, identificar els porcs i sancionar? fer que els de la neteja passin quatre cops al dia? És que no els veu ningú ara, ja? És que aquests malparits no tenen amics amb més valors que ells mateixos o amb un nivell d’alcohol inferior en sang que els fotin una hòstia ben donada al tirar la porqueria al mig del carrer o al deixar que el seu gos es cagui al mig del Passeig?

Carregar els neulers a l’administració és molt fàcil però si traslladem la responsabilitat que hauria de ser de cadascú a l’estat acabarem en un gran germà de puta mare. Ja veureu quina gràcia, llavors. La falta de valors i de les conseqüències de les pròpies accions sobre els altres és una tendència cultural que no sé si arreglarem, perquè em sembla que va a pitjor, i que a més es reforça sobre ella mateixa al creure precisament que l’administració i els polítics ho han d’arreglar tot. Si tots els que llegiu això APALLISSÉSSIU SENSE PIETAT a tots els fills de mala mare que embruten el carrer i els obliguéssiu a recollir de genollons la merda que han llençat fins que la portessin al contenidor més proper, i els tiréssiu a ells i a la seva merda dins (i acompanyéssiu l’acció amb una petita empenta al contenidor i opcionalment hi caléssiu foc), el problema s’acaba d’avui per demà. Ens costaria una pasta en contenidors, però com que reduiríem la població més porca i depravada, doncs ja no faria falta d’instal·lar-ne de nous, tampoc. Igualada seria una ciutat ecosostenible on l’única manera de sobreviure seria fent el propi compost i reciclant la totalitat de les deixalles. L’alternativa és traslladar aquesta funció, diguem-ne, apallissadora a l’administració. I si alguna cosa tenen els estats i la funció pública quan es posen amb aquests temes d’engaltar la violència com l’única manera de fer que els més justets de la societat es posin a to és la seva falta absoluta de miraments a l’hora d’entrenar geníssers executors. Franctiradors de guàrdia acotxats en llocs estratègics com el capdamunt de la Torre de Rigat, el campanar de Santa Maria, el bàcul del McDonalds i la terrassa del Punto Blanco que us rebentaran el cap amb una precisa bala de punta buida pocs mil·lisegons després que l’envoltori de Phoskitos o la burilla de tabac caigui de la vostra mà.

Divago.

La responsabilitat comença i acaba amb un mateix. No és un afegitó tal i com diu el Xavi. És el puto principi i el final del problema. L’alternativa és molt pitjor.

M

Monica

Igualada

7 d'abril 2016.21:01h

Respondre

Això també rs un tema educacional, si vas a comprar menjar ràpid i te’l menges al parc desprès ho tires a les escombraries i llestos.
Sense anar més lluny aquesta setmana vaig rondinar un... Llegir més company d’escola del meu fill per tirar papers dels cromos a terra a la p

B

Bea

Igualada

7 d'abril 2016.20:13h

Respondre

És tan obvi, que em com a ciutadana d’Igualada em fa vergonya. I així porta mooolt de temps. Però pel que fa a la responsabilitat nostre, com a ciutadans, on queda? i els serveis de... Llegir més restauració?
Un exemple: A Les comes mateix, al passeig, els restaurants deixen tots els cartrons allà mateix al passeig, just davant de les seves pròpies terrasses. A part de que personalment ho trobo molt lleig, que dónen una imatge horrorosa, no entenc com els propis restaurants no ho veuen això. Amb les ventades que hi ha hagut més d’un dia, aquests cartrons han anat a parar als parcs, i han volat quedant desperdigats pel barri.
I de la gent que permet als seus gossos pixar-se als parcs infantils? També n’he vist uns quants.
I de tota la herba que creix als arbres? Hi ha alguns llocs que són selves! Això també dóna imatge de deixadesa.
I així, una llista interminable.
Això si, el centre d’Igualada, ben net.

P

Pere

Igualada

7 d'abril 2016.11:09h

Respondre

L’únic estament que té capacitat per a donar-li la volta a la situació de brutícia i deixadesa (en el sentit més ampli de la paraula) de la ciutat és l’Administració Local. Per diversos... Llegir més motius: és l’únic que pot obligal l’empresa a complir el seu contracte, és l’únic que pot sancionar els comportaments incívics i és únic que pot donar la impatge de que a Igualada ”la neteja (en un sentit ampli) compta”, per exemple fent complir coses tan bàsiques com que a les zones peatonals no hi poden circular vehicles, perseguint els autors de pintades, mantenint els parcs en un estat de mínima decència, controlant els sorolls, assegurant una mínima presència policial als carrers... Està bé demanar als ciutadans que siguin exigents amb els comportaments incívics que veuen al carrer, peró de poc servirà si la pròpia administració ”passa olímpicament” del tema.

M

Maria

Igualada

8 d'abril 2016.21:11h

No es pot posar un policia a sobre de cada igualadí. Fins que molts pares no entenguin que educar comença a casa no se solucionarà res ni a curt ni a llarg termini.

M

Marià

Igualada

7 d'abril 2016.08:45h

Respondre

Estic totalment d’acord amb al Xavi, pro no cal arribar al cap de setmana només tens que passar pel carrer del Estadi Atlètic i diàriament els alumnes del les escoles de la zona que surten al... Llegir més carrer en les hores de descans deixen les voreres plenes de les restes dels entrepans, begudes, papers, etc., malgrat que no falten papereres.
Que fan els responsables del departament del ajuntament i els municipals, posar multes al vehicles, dons també poden sancionar el incivisme o al propi col·legit
Quin tipus de educació i comportament es dona en aquest col·legits “poder es culpa del sistema LODE” o com se sol dir la culpa també es de “Madrid”
Sr. Marc, menys sortir als mitjans i figurar fora d’Igualada i mes voltar pels carrers de la seva ciutat.

M

Maria

Igualada

8 d'abril 2016.21:08h

Home Marià! Penso que l’incivisme greu que pateix Igualada no és pas culpa del Sr. Castells. El principal problema comença a casa de cadascú de nosaltres. El problema és d’educació. I en... Llegir més manca molta a casa de moltíssima gent.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.