TORNAR

Unes 60 persones visiten la necròpoli tardoantiga de Santa Maria de Veciana

Entre les troballes, les restes d’un home d’una trentena d’anys, amb una sivella visigòtica

cultura
Dilluns, 27 juliol 2020. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les excavacions compten amb el suport econòmic del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. El jaciment es remunta a l'època visigòtica i compta també un edifici que data ja de l'Alta Edat Mitjana.

Un subjecte de 30 anys, entre les restes trobadesEl dissabte 25, més d'una seixantena de persones van assistir a la visita guiada que el Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI) i l'Ajuntament de Veciana van organitzar a la necròpolis tardoantiga de Santa Maria de Veciana. Es tracta d'un jaciment arqueològic que s'ha excavat, amb el permís del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, durant les dues darreres setmanes sota la direcció de la Núria Cabañas,arqueòloga de l'empresa CatPatrimoni.

La necròpolis data dels segles VI-VIII i hi ha un edifici medieval del segle XIII-XIV, en què s'han localitzat i excavat diverses tombes de diferents edats que corresponen a un mausoleu o panteó on s'enterraven grups familiars. Totes les tombes estaven segellades amb un tipus de paviment romà anomenatopus signinum, algunes tenien una coberta de llosa i se n'ha trobat una altra de tipus sarcòfag. A més, a l'interior d'una de les sepultures, s'ha localitzat un esquelet que correspon, possiblement segons l'antropòloga, a un home d'uns trenta anys amb una sivella visigòtica dels segles VII-VIII com a ofrena.

El batlle de Veciana, Jordi Servitje, vol "promocionar i divulgar" la història del municipi i, per això, "davant d'aquestes troballes estarem al costat dels investigadors per tirar-ho endavant i continuar sabent què va passar aquí els segles anteriors". D'aquesta manera, es mostra disposat a continuar excavant aquest jaciment els anys que vénen. El CECI té previst excavar el jaciment en successives campanyes i ja compta amb el vistiplau de l'Antoni Caballé, arqueòleg territorial del Departament de Cultura de la Catalunya Central de la Generalitat de Catalunya.


1 Comentaris

J

JOAN MARTI CARBONELL

IGUALADA

28 de juliol 2020.21:47h

Respondre

Aquets treballs arqueologics vam omplin la nostre historia

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.