TORNAR

El Ball de Sant Miquel critica l'Ajuntament pel "solapament" d'actes a la Festa Major d'Igualada

Les colles mostren el seu disgust davant un govern que ”vol marcar paquet amb els grups de música” i no amb la cultura popular

cultura
Dimecres, 10 juliol 2019. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La colla acusa a l'Ajuntament de no fer de mediador entre les entitats i de no harmonitzar les sortides per a que tots els diferents grups tinguin el seu espai. El punt crític, la coincidència del Correfoc i el 'passacalle', el divendres a la nit.

Una de les entitats de diables d'Igualada, la colla del Ball de Sant Miquel i els Diables, ha emès un comunicat crític amb l'organització de la Festa Major. Manifesten que "des de l'àrea de Cultura i Festes es dóna més importància a marcar paquet amb els grups de música que es programen dins els actes de Festa Major, que no pas marcar-lo amb els actes tradicionals de cultura popular, tret de la cercavila tradicional de dissabte, la missa de diumenge i la diada castellera de diumenge". Actualment sembla que sigui molt més important quin grup es contracta per festa major que no pas quan, com i on actuen la rica varietat d'entitats de cultura popular que hi ha a Igualada. Ataquen també "la manca de voluntat que hi ha per evitar coincidències d'horaris, així com la falta de voluntat que hi ha per la bona entesa de totes les colles que participem de la festa major i per trobar els espais i horaris on cada colla es pugui lluir dignament".

Afegeixen que "sembla que ja els estigui bé el conflicte constant entre les colles i els dos models de festa que conviuen dins el programa, l'institucional i del seguici tradicional recentment recuperat". Admeten que hi ha comentaris i actituds "inadequades" per part de persones que formen part d'entitats d'ambdues parts, però també creiem que és "irresponsable que des de el consistori facin veure que ni hi senten ni hi veuen; la no gestió del conflicte fa que la problemàtica s'eternitzi".

Una altra crítica és que "volen promoure en tots els actes la barreja d'entitats de cultura popular infantils i d'adults. Aquest aiguabarreig ni té sentit ni té cap tipus de criteri, a part de satisfer les necessitats dels pares, que utilitzen aquestes entitats infantils com a esplais dins la festa major i aparador on poder fardar de cara a la galeria. La festa major no pot ser un simple instagram o facebook". Matisen que "no critiquem l'existència d'entitats infantils, critiquem la seva participació a totes les cercaviles i al correfoc d'adults, privant a la canalla poder veure des de fora com actuem i així poder agafar exemples i referents. És important que els joves s'emmirallin en els adults per poder perpetuar un dels seguicis tradicionals més rics de la Catalunya interior".

Les coincidències i solapaments

Afirmen quee "de la Federació del Seguici Tradicional i Històric d'Igualada (FESTHI) s'ha proposat, massa tard, realitzar canvis degut a la coincidència d'actes tradicionals. Des de l'àrea de cultura s'ha anat retardant la resposta a la demanda fins que han cregut que era massa tard. Entenent que hi ha alguns actes que es consideren inamovibles per part del consistori i la FESTHI, reclamem més flexibilitat per canviar-ne d'altres de les parts en favor d'un programa amb més sentit i el gaudi de tothom. Amb la gestió del conflicte no es promourà que guanyin uns o altres, es tracta que hi guanyem tots".

En concret, coincidiran en horaris i espais, diferents actes de cultura popular: divendres, el 'passacalle' i el correfoc; i dissabte, la cercavila i la processó. Això "provocarà que es desllueixin, perdent participants i públic en tots els actes, i a l'hora, el públic no entendrà què està passant. A més, és un cop baix a les colles de diables programar un concert de gran format al Camp Central una hora més tard de l'inici del correfoc. L'any passat ja va passar amb Txarango, i torna a passar aquest any amb el concert de JOKB i Doctor Prats. És la millor manera de matar un correfoc".

Assenyalen que "la situació és doblement desafortunada. Entre gener i febrer hem estat negociant amb l'Ajuntament i les altres colles de foc un canvi d'horaris i recorregut del correfoc, per millorar-lo i dignificar-lo. Arribant a signar un acord entre totes les colles el dia 21 de febrer i que vam presentar posteriorment a l'ajuntament". Apunten que "fruit que la 'no-gestió' per part de l'Ajuntament i el desinterès demostrat a avançar-se i trobar solucions a la coincidència d'actes semblants, a la colla hem hagut de debatre i triar a quin dels dos actes participarem: 'passacalle', (que dona sentit i força al perquè de la nostra existència) o Correfoc (acte de foc esperat que qualsevol colla de diables ens sentim nostre)".

En l'assemblea es va decidir prendre part al 'passacalle'. Lamenten no ser al Corefoc, que "s'ha pogut renovar perquè hi vam posar la banya, perquè la junta de Mal Llamp s'hi va afegir de seguida i conjuntament ho vam treballar amb les altres colles. Perquè hem aconseguit el que semblava impossible, que a demanda d'una colla de la FESTHI es pogués signar un acord amb les altres colles de foc i poder fer un canvi per millorar un acte amb horaris i recorregut inadequats. A més, hem d'anular la visita del Ball de Diables de Tarragona, colla que havíem convidat a participar en el Correfoc".

Afegeixen que "és amarg, perquè no participarem en un correfoc especial, en el qual se celebrarà el 30è aniversari de Mal Llamp, colla de diables que, tot i que executen un model de diables totalment diferent al nostre, hi tenim afinitat i han demostrat durant aquests 30 anys d'existència que tenen molt clar què van a fer i com han d'actuar. Amb tot això, volem deixar clar que no tenim cap intenció amb aquesta decisió de fer un acte de boicot al correfoc, ni trencar les bones relacions amb Mal Llamp o estripar la voluntat d'aproximació amb Diables d'Igualada per trobar solucions a les nostres aspreses. No tindria sentit després de la feina feta i el consens aconseguit esmentat abans".

Conclouen que "s'han de trobar solucions i hem de ser més flexibles i tenir més cintura, hem de trobar els espais on tots puguem lluir i a l'hora ens hi trobem còmodes. No es poden tornar a contra programar actes de gran format propers a actes tradicionals i no es poden duplicar actes tradicionals en horaris i espais com passa aquest any. Tot això no pot ser perquè és un atac a l'essència de la festa i a les seves entitats. També, tot i la proximitat de la festa, reclamem que es posi fil a l'agulla, i esperem una proposta d'última hora o, a part que els actes tradicionals no tindran el públic merescut, els ciutadans no entendran quin criteri se segueix a l'hora d'organitzar o endreçar la Festa Major d'Igualada".


14 Comentaris

i

igualadí d'igualada

igualada

17 de juliol 2019.09:17h

Respondre

Com podeu veure amb tots aquests comentaris, (notícia més comentada). A Igualada tenim un conflicte per la Festa Major i gros.
VOLEM SOLUCIONS!!!!!

A

Amadeu

Igualada

16 de juliol 2019.12:34h

Respondre

Veig molt fonamentalisme i odi sobretot en els que critiquen la festhi...

no ho entenc... tant difícil és deixar que cadascú tiri endavant les seves iniciatives...?

o potser el que ha... Llegir més passat és que de cop, ha arribat un jovent amb uns balls i comparses que han pres ”l’exclusiva” que tenien uns quants durant molts anys...???? i ara us heu sentit manllevats de la festa que us havíeu apropiat...

A

Andreu

Igualada

17 de juliol 2019.09:18h

fonamentalisme

1 m. [LC] [PO] Corrent extremista i intolerant que deriva d’algunes ideologies polítiques i confessions religioses. Fonamentalisme islàmic.
2 m. [PO]... Llegir més Conservadorisme extrem.

Aquí, si hi ha ”fonamentalistes” potser són alguns personatges de la FESTHI...

Això de recuperar balls està molot bé, han enriquit la festa major i la cultura de la ciutat, segur. El problema és que ells tenen la seva festa major, que comença quan trasladen el sant i acaba quan el tornen al Roser. La resta, els importa un bledo. Per a ells, les 5 places (per posar un exemple) no són festa major... I, sentit per un d’aquests ”fonamentalistes”, el Tonet s’hauria de cremar a la foguera...

Imposen uns actes que van movent any rere any segons caigui el dia del sant, afectant el programa i els actes que es fan, des de fa anys, aquells dies (com, per exemple, el correfoc)

l’ajuntament no hauria de jugar a la pita i la ramoneta. Hauria de prendre decisions. Per exemple: que els de la Festhi han de fer la seva (perquè és seva) Pasacalle i aquesta coincideix amb el correfoc. Doncs l’ajuntament hauria de posicionar-se. I, si aposta pel correfoc, doncs la pasacalle es fa quan acabi el correfoc. I si no ho accepten, doncs no es fa.

I si, pel contrari, aposten pel model Festhi, doncs que també siguin valents i tirin pel dret. Això sí, tindrem una festa major molt religiosa.

J

Jaume

IGUALADA

16 de juliol 2019.09:30h

Respondre

No teniu vergonya? Parleu de solapament quan sou volsatres, els de la FESTHI, els que ho provoqueu amb les vostres ”marejades” movent actes cada any segons caigui el dia de Sant Bartomeu,... Llegir més afectant altres actes i entitats. I no teniu vergonya, com a colla de diables, triar anar de ”juerga” al Passacalle de la FESTHI abans que a un...correfoc!!!!!????? Què passa, que les altres colles, com la del Mal Llamp -que coordina el correfoc pel seu 30è aniversari- no són tan ”pures” com la vostra? Fe-vos-ho mirar...

J

Josep

Igualada

16 de juliol 2019.05:11h

Respondre

Entro al diari i veig que la disputa entre colles de la Festa Major és la notícia amb més comentaris.
Aleshores recordo que molts comentaris no signifiquen gaire interés. I em tranqulitzo.

P

Pau

Igualada

12 de juliol 2019.14:53h

Respondre

Dona la mà a ”algú” , en poc temps t’agafa el braç i el cap dels anys t’abraçarà.
Aquest ”algú” et dirà com has d’anar vestit, posarà la religió com a fet central de la festa,... Llegir més et dirà no ets pur, per tant no tens lloc a la festa, dirà qui és autèntic i qui no, modificarà cada any els horaris dels actes segons li convingui.
I que fa l’ajuntament? Res.

A

Amadeu

Igualada

12 de juliol 2019.09:13h

Respondre

Responent i parafrasejant al Sr. Pandor, en el seu comentari de 10 de juliol 2019.13:02h:

Segons vosaltres.... només es pot fer la dita ”cercavila TRADICIONAL” el dissabte de Festa Major,... Llegir més inamovible i tradicionalíssima pels segles dels segles (amén)... Una cercavila reinventada-recuperada-imposada a cop de taló per uns quants polítics a costa de tots els igualadins. Doncs si coincideix amb la Diada de Sant Bartomeu, que existeix des de sempre, doncs dues pedres. I el mateix amb el dit ”correfoc TRADICIONAL”. Si s’obliga a fer-lo divendres, el que no podeu fer és obligar a la resta o bé a no sortir o bé a fer-ho (si a vosaltres us sembla bé) darrera del drac manga que traieu a passejar des de fa poc. I no us hauríeu de queixar gaire, doncs heu obligat a que l’horari bo dels dos esdeveniments se’l quedin els de sempre...

jan-manresa

Jan

Manresa

11 de juliol 2019.19:07h

Respondre

L’Ajuntament ha de fer de mediador, no només en això sino en tot el program de la Festa Major. No pots posar el cap sota l’ala com ha fet fins ara.

Igualada es mereix una festa ben... Llegir més consolidada com tenen altres capitals, el gran exemple Vilafranca. Però podem trobar altres llocs com Manresa, que ha mantingut el programa tradicional, sense fer invents con ha fet Igualada. No per fer gegants estrafolaris o vestir els gegants de la ciutat amb draps serem més moderns!

La FESTHI proposa uns actes, amb un criteri i sentit, saben de que parlen. Ningú està obligat a assistir-hi. Jo crec que es possible una entesa.

R

Ramon Puig

Igualada

11 de juliol 2019.14:01h

Respondre

Hola,

com molt be diu aquest article, l’ajuntament no s’ha mullat, com a organitzador de la Festa Major amb els diferents punts de vista en els actes tradicionals, i ha deixat fer totes les... Llegir més coses que es demanaven, sense imposar un criteri. Per tant, com ja vinc demanant des de fa anys, cal un protocol CLAR I ÚNIC que organitzi la Festa. Ja sabem que aquest, NO ACONTENTARÀ a tothom, però ja se sap que a vegades cal cedir.
El que no diu aquest article, és que des de 2008, quan van aparèixer les primeres entitats de la FESTHI, aquestes van anar proposant i IMPOSANT noves activitats, que gairebé sempre s’han fet en el dia i hora que ells han EXIGIT. Les úniques coses que s’han bellugat SEMPRE, son els actes que ja es venien fent anteriorment (cercaviles, correfocs, activitats de canalla, ....)

Una vegada més: Organitzadors de la Festa. Poseu protocol i criteri per encabir-nos tots i que el POBLE GAUDEIXI DE TOTS ELS ACTES.

D

David

Igualada

11 de juliol 2019.19:29h

Té gràcia, Ramon. La festa major només existeix des del 2008? O la imatgeria eclipsiana fou democràticament i assembleàriament consensuada amb la gent que aleshores mantenia la festa i que va... Llegir més néixer anys enrera?
A part d’això:
Protocol -”Formulari de l’etiqueta a observar per un cap d’Estat en les cerimònies oficials, en les relacions amb els ambaixadors, etc.”-
Quin sentit té protocol·litzar figures notablement mancades de gust i amb un acompanyament musical que només satisfà a una part de la ciutadania? Quina solemnitat festiva tenim a Igualada que reclami a crits un protocol? De protocol n’hi ha un de fet fa 9 anys, el que passa és que no l’ha fet l’Ajuntament i que no fa el pes als qui no hi surten...cosa que no vol dir que aquests no puguin ser part de la festa i participar-hi. De fet, ho fan, i en una mesura prou correcta, en d’altres actes.
No busqueu solucions en un protocol si, de moment, encara és més important un cap de setmana pel simple fet de ser-ho...
I el ”tothom a dins” ja es va provar el 2013 i va ser un gran bunyol, suposo que te’n recordes...bunyol que enguany es repetirà.

I

Irene

Igualada

11 de juliol 2019.09:03h

Respondre

Si hi ha ”solapament” és perquè els de la Festhi ens marejaran la perdiu cada any, segons com ”caigui” Sant Bartomeu, i els de l’Ajuntament, anar cedint

P

Pere

Igualada

11 de juliol 2019.08:59h

Respondre

El que hauria de fer l’Ajuntament és un cop a la taula del regidor de Cultura i acabar amb aquesta situació. Anar donant molles a banda i banda, perquè tothom estigui content (quan, al final,... Llegir més tothom acabarà endafat amb l’ajuntament i amb les altres colles), no soluciona res. S’ha de ser més valent.
Per exemple: el correfoc. Un element tradicional de la nostra festa i dels Països Catalans, que no només hem de preservar sinó que també hem de fomentar. Doncs, si el correfoc es fa divendres a la nit, els nois i noies de la Festhi haurien d’anar-hi i celebrar-lo. Però no, resulta que com que dissabte és Sant Bartomeu, la nit abans han de fer el ”Passacalle”, i això està per damunt de tradicions, elements nostrats com el foc, etc.
Senyors de l’ajuntament: si la nit de divendres es fa el correfoc, potencieu-lo, poseu-hi diners, que les colles igualadines puguin cremar molt, que puguin venir colles convidades i, sobretot, no contraprogrameu ”passacalles” per que els de la Festhi callin, ni concerts.

P

Pandor

Igualada

10 de juliol 2019.13:02h

Respondre

Al principi, la cercavila del sant es feia dijous. No hi havia cap problema, però la Festhi necessitava més protagonisme per poder aplicar el seu model, que no és el del poble. Des de... Llegir més l’ajuntament, màniga ampla i que facin el que vulguin (així els estalvien haver de fer la feina als responsables de cultura). Doncs aquí ho teniu. Només es pot fer la pasacalle la vigilia de St Bartomeu, inamovible i tradicionalíssim pels segles dels segles (amén)... Una pasacalle reinventada-recuperada-imposada a cop de flabiol per uns quants a costa de tots els igualadins. Doncs si coincideix amb el correfoc TRADICIONAL que es fa des de sempre els divendres, doncs dues pedres. I el mateix amb la cercavila TRADICIONAL de dissabte. Si s’obliga a fer una processó sí o sí el dia de St Bartomeu, i sí o sí ha de ser a la tarda, el que no podeu fer és obligar a la resta o bé a no sortir o bé a fer-ho (si a vosaltres us sembla bé) darrera de l’estampeta que treieu a passejar des de fa poc. I no us hauríeu de queixar gaire, doncs heu obligat a que l’horari bo dels dos esdeveniments se’l quedi la festhi.

Tan de bo madureu una mica (encara no teniu la majoria d’edat) i entengueu tots plegats que val més que vosaltres us adapteu una mica a la ciutat on viviu que no pas que obligueu a tota la resta a seguir les vostres passes (o les del sant) a toc de flabiol, fet que és més dictatorial que no pas popular, plural i assembleari.

I me n’oblidava: sort i saber fer pels versots que us toquen. No confongueu la ironia i l’acidesa amb la barroeria i el mal gust (com l’any passat)

a

albert

IGUALADA

12 de juliol 2019.10:59h

Bondia Pandor o com et diguis.
Crec que amb aquest comunicat es vol trobar solució a la falta de model de la festa major.
Veig que a tu no t’interessa gaire. Ja que sembla que... Llegir més t’agradi viure una festa major amb confrontació, on potser en treus benefici.
Diria que és l’única ciutat on passa.(VERGONYA)

Així de passada et contradiré 6 punts que em passen pel cap ràpidament.

1- (Al principi, la cercavila del sant es feia dijous. No hi havia cap problema) MENTIDA, només sortien les colles de la ciutat i no la dels barris, i hi va haver molt d’enrenou.

2 - (Doncs si coincideix amb el correfoc TRADICIONAL que es fa des de sempre els divendres, doncs dues pedres.) MENTIDA, el correfoc els últims anys s’ha fet divendres, però també s’ha fet la matinada de dissabte a diumenge o fins i tot dilluns portant la gent al castell de focs.

3. (I el mateix amb la cercavila TRADICIONAL de dissabte) Perdona però la cercavila tradicional es va començar a fer el diumenge al matí i molts anys havia estat una trobada gegantera (aquesta és l’herència que tenim dels anys 80 i 90). L’he vist començar des de 5 llocs diferents com a mínim.
L’estrella de la cercavila era l’elefanta que tirava aigua del grup Montserratí (grup de sardanes).

4. (Tan de bo madureu una mica (encara no teniu la majoria d’edat)) fa més de 20 anys que faig de diable a Igualada, hem format part de moltes iniciatives i entitats de la festa major i de l’antiga comissió de festes; i com jo uns quants del ball de sant miquel. UPS!!

5. (a toc de flabiol) El ball de sant Miquel dempre hem anat a toc de tabal, amb cordes, greus i amb ritmes militars.

6. Poses tradicional en majúscules. TRADICIONAL per tu deu ser tocar Txarango amb gralles, bombo i platillo pel mig de la rambla. (”otro mundo es posible”)

Deixa’m acabar fent una aportació, cosa que no fas tu.

Segurament el mal ve de lluny, molt abans que aparegués la FESTHI. (on hi ha 6 balls i estan federats)

A moltes viles i ciutats semblants a la nostra varen fer un estudi i una recuperació de la festa rigorós amb l’arribada de la democràcia. A Igualada no es va fer, hem perdut molts anys i ara ho estem pagant.

En totes aquestes dècades, han aparegut desenes d’iniciatives populars i de carrer, figures festives que s’han anat colocant sense cap ordre ni rigor . (com més serem més riurem).
Moltes d’elles ja han desaparegut, com l’intent del ball de la patera o el pobre caball d’igualada i la seva grua.

Els temps han canviat i potser hem de tornar enrere , per a solucionar els errors del pasat. Posem fil a l’agulla per a recosir ferides que fa anys que duren. I així reinventar la Festa amb un model digne on tothom hi sigui representat.
Haurem d’analitzar i investigar altres ciutats amb conflicte semblant al nostre.

Actualment no tenim model de Festa Major, i si n’hi ha, és el que va fer l’Entesa per Igualada amb Eclipsi Produccions, hereus d’una recuperació dels anys 80 i 90.

Si un dia ens van dir orgullosament que teníem la festa major més antiga de Catalunya, donem-li contingut i serà així com podrem viure amb orgull la festa major del futur.

A treballar i escoltar-nos!!, que tenim molta feina.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.