//Plugins sense CDN ?>
El Ball de Sant Miquel i els Diables s'inscriu en una tradició centenària de la festa a Igualada. Recuperat el 2011, el ball igualadí forma part d'un model de festa present sobretot a l'àmbit penedesenc.
El proper dissabte 3 d'octubre tindrà lloc la primera diada de Sant Miquel, organitzada pel Ball de Sant Miquel i els Diables, d'Igualada. L'entitat organitza aquesta diada en motiu de la celebració de Sant Miquel Arcàngel (29 de setembre) per a donar a conèixer l'històric ball de diables d'Igualada. La celebració començarà a les 7 de la tarda, a la Plaça de Pius XII es representarà el ball parlat propi de la ciutat, recuperat pel Ball de Sant Miquel l'any 2011 a partir de la documentació trobada a l'arxiu Joan Amades, on s'escenifica la lluita dels diables contra els exèrcits del cel i s'acaba amb el recitat de versos satírics sobre temes d'actualitat.
Per aquesta primera edició, a més de la colla local, hi haurà com a convidat el Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, un dels balls de diables de referència del país que també representaran el seu ball parlat. La primera notícia del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona data l'any 1853. En el cas igualadí, els Diables apareixen documentats per primera vegada el 1451. Segurament aquesta comparsa i la seva representació hauria tingut un origen en els entremesos, en forma de ball parlat o potser amb mímica en un primer moment, de manera que es pretenia explicar la caiguda dels àngels rebels a l'infern. Segurament també hi prenia part la víbria o drac que arrodonia l'esmentada representació del quadre infernal, contraposat a l'entremès o castell del paradís.
Després de mantenir-se durant tot el segle XVI i bona part del XVII, els retrobem en un programa de Festa major de l'any 1851. A partir d'aleshores s'anomenarà Ball de Diables. El Ball apareix a la Festa Major d'Igualada amb molta continuïtat entre 1851 i 1930 i esdevé un dels principals referents històrics catalans del què es coneix com a "model de diables penedesencs" amb parlaments vuitcentistes. Les darreres aparicions del Ball de Diables igualadí van ser segurament per la Festa Major de 1933 (encara consten al programa). Va tornar el 2011, amb la voluntat de recuperar aquest model de diables concret i característic. L'entitat ha volgut crear aquesta diada per a donar-lo a conèixer i per portar a Igualada de forma regular altres balls de diables que segueixen models similars.