TORNAR
PUBLICITAT

L'Agrupament Jaume Caresmar-Ma Antònia Salvà convida a celebrar la Missa del Gall amb una nova òptica

Obren a la ciutadania l’acte des d’un punt de vista ”sensible a les diferents realitats” d’avui en dia

cultura
Dimarts, 18 desembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La vigília de Nadal, l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Ma Antònia Salvà proposa un nou enfocament a la celebració d'aquesta festa. Una vetllada per a la transmissió de valors, que recordarà la història de l'agrupació. 

PUBLICITAT

El proper dilluns 24 de desembre, a 2/4 de 10 del vespre, tindrà lloc la Celebració de Nadal de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Ma Antònia Salvà, al carrer del Rec 17 d'Igualada. Aquest any, els escoltes han treballat en la que fins ara era la Missa del Gall per adaptar-la a una celebració aconfessional que englobarà les diferents realitats religioses que es poden veure a l'agrupament. Sense perdre el sentiment de germanor, les cançons o la calidesa de la família els escoltes obren l'esdeveniment a tota la ciutat, perquè aquelles persones que vulguin passar la nit acompanyades ho puguin fer.

Serà una celebració es repassaran alguns dels moments destacats que hi ha hagut al llarg de la història de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Ma Antònia Salvà, tot alternant-los amb el cant de i la lectura de textos. Segons explica una de les responsables de l'agrupament, es posarà èmfasi en "la importància de la transmissió de valors i de l'evolució de la forma que tenim de fer-ho". També es projectarà un breu documental amb entrevistes a exescoltes i mossens, com a recull d'experiències del que havia estat la missa. No es deixaran de banda les activitats típiques d'aquesta nit, com el piscolabis amb coca, torró i cava; i els més petits faran cagar el tió de l'agrupament.

Des de sempre, la Missa del Gall ha estat una celebració molt important que ha servit per unir petits i grans en un acte molt emotiu. "El nostre objectiu d'aquest any serà mantenir l'emotivitat i el caliu, en un espai que esperem convertir en el més acollidor possible" apunten des de l'entitat una de les responsables; al mateix temps que convida a formar part de la vetllada: "per fer-ho possible necessitarem l'ajuda de tots, així que si mai heu estat vinculats a l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Ma Antònia Salvà d'alguna forma, us convidem a acompanyar-nos en el que espera ser una tradició adaptada a les noves realitats, però mantenint l'essència".

PUBLICITAT

4 Comentaris

M

Manuel

Igualada

18 de desembre 2018.12:24h

Respondre

Todo esto es muy de Nietzche.

Matamos a Dios, pero echamos en falta el ”caliu” que nos daba la fe, las vivencias de la Navidad cristiana.

No queremos ni Misa ni al Niño Jesús, hablamos de... Llegir més ”lo que había sido la Misa”, como un ritual medieval; pero nos encontramos vacíos, echamos en falta lo que suponía, y tenemos que montar un sucedaneo laico de sentimientos, valores i ”caliu”, que tape nuestro vacío.

A que no tenemos el valor de no hacer nada?. De hacer de verdad una Navidad atea!.

Nos damos cuenta que a la Navidad cristiana se la come el consumismo, el Papa Noel del Corte Inglés y la borrachera orgiástica discotecera. Y los sucedáneos laicos de copiar la Misa del Gallo, por mucho sentimentalismo que le pongamos, poca cosa podrán hacer.

A

Antoni

Igualada

18 de desembre 2018.11:16h

Respondre

No sé què en pensen els promotors històrics d’aquest agrupament. Com tantes altres entitats, ja fa temps que han perdut les arrels cristianes i catòliques. És una situació lògica, davant la... Llegir més pèrdua de referents cristians que està patint la nostra societat.
Ara bé, el dia 24 al vespre, es fa la Missa del Gall. Que es vulgui fer un acte de les característiques que proposen, em sembla perfecte. Però fer-ho justament el dia 24 al vespre, em sembla una mica provocador. Pots fer Missa del Gall o no fer-ne, però si no en fas, deixa el dia lliure, i aneu a fer el gran sopar entaulats. Posats a eliminar tradicions, potser que n’hi posem les que no ens són pròpies, tot i que són molt exitoses... (la teca acostuma a ser exitosa...)

R

Raphanus brassica

Igualada

19 de desembre 2018.15:41h

Les arrels no les han perdut ni les amaguen. De fet els valors que consten en el seu ideari són d’arrel i profundament cristians. El que fan és adaptar ritus al món actual.

A

Antoni

Igualada

21 de desembre 2018.11:38h

Sr Raphanus brassica
No l’acabo d’entendre. M’està dient que una missa no és un ritus del món actual? No hi he anat mai a aquesta missa del Gall en concret, però diria que, com totes... Llegir més les altres per aquesta zona, ja la feien en català, tothom la podia entendre, cantaven, etc.... Insisteixo, jo no critico que vulguin fer un acte d’aquest estil, simplement dic que fer-lo el dia de la Missa del Gall, no sembla pas que vulguin adaptar un ritus, sinó que el volen eliminar.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.