TORNAR

Homenatge al poeta Antoni Prat i Gelabert

Poesia Viva

cultura
Dimarts, 20 gener 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dissabte Poesia Viva d’Igualada, va retre al Teatre de l’Aurora, un homenatge al poeta Antoni Prat i Gelabert, en la proximitat del primer aniversari del seu traspàs. La propera sessió de Poesia Viva tindrà lloc el 21 de febrer amb l’espectacle “Fantasia llum i color 2009”

L'Schola Cantorum va amenitzar l'acte

Obsequi a Paquita Tort

L’HOMENATGE

Obrí l’acte el president de l’entitat Lleonard del Rio, justificant aquest memorial que vingué afegit d’una colla de circumstàncies que el feren més correspost, entre d’altres la festivitat de sant Antoni abat. Així les coses es convidà a fer ús de la paraula a Magí Molas, president de l’Antic Gremi de Traginers; al fill de l’homenatjat i president de la Schola Cantorum, Antoni M. Prat; i a la regidora de cultura i festes, Maria Enrich. Tots plegats apuntaren trets remarcables de la personalitat d’Antoni Prat i Gelabert.

Es llegí una carta d’adhesió de Josep Colet, director del Seminari d’Investigació Poètica i Poesia Viva de Barcelona que havia estat company i preceptor del poeta igualadí. La comunicació acabava dient “el millor homenatge que podeu fer al poeta és llegir i rellegir els seus llibres, i l’homenatge ens el farà ell a nosaltres perquè ens deixarà sorpresos i enriquits.”

El preàmbul terminà amb l’obsequi d’un ram de flors a la Sra. Paquita Tort, viuda Prat.

Uns compassos dels musicals ambientaren la lectura d’uns poemes sobre els tres tombs i el cavall. Jaume Ferrer, autor del muntatge, s’encarregà de fer de fil conductor i va dir referint-se a la gran quantitat de poemes no publicats: “Seria imperdonable que el foc, o la pols, o l’abandó els consumís; ell en tindria un disgust si ho arribés a saber, però és que la ciutat perdria també un llegat poètic important.”

Participaren en la lectura de les poesies: Adoració Aliberch, Elisabet Bonet, Jaume Ferrer, Antoni Miranda i Lleonard del Rio.

El treball “L’infant i l’estrella” va servir de prolegomen a la primera actuació de la Schola Cantorum, la qual sota la direcció de David Andújar va oferir la cançó “La marxa dels Reis”.

Es llegí tot seguit el “Poema càlid” que l’autor divideix en dues parts: en la primera, Prat defineix el concepte que ell té de la poesia; la segona ja és càlida, obertament amorosa. I en aquest bloc continuà “Amor de nit” i “Sense vol”.

El primer parèntesi coral el posaren “Cançó de bressol”, “El Noi de la mare” i “Signore de la cime”.

La poesia d’Antoni Prat tingué continuació amb el poema “Saló de Cent” que serví de recordatori a la seva consagració com a “mestre en gai saber”. Seguiren “Com uns llibres” i “Cosa per cosa”. Després una nova tanda de tres cançons “L’emigrant”, “L’Empordà” i “Era pel maig”.

En el darrer tram Jaume Ferrer, remarcà la perseverança del poeta en millorar l’estil que el menà a aconseguir uns resultats excel•lents. La lectura de “Quaranta milions”, “L’avi” i una selecció d’epigrames serví de colofó al recital poètic. Un mim – Josep M. Bertran – posà el gest i l’expressió als epigrames. El cant de “L’himne de l’excursionista” suposà el punt i final a l’homenatge. La família Prat-Tort obsequià als intèrprets amb unes flors.

RODA DE POETES

Encetà la segona part de la vetllada el poema “Reverències” de Josep Colet, llegit per la conductora de la Roda de Poetes, Adoració Aliberch. En aquesta secció es presentaren els poemes següents: “Una carta important” de Tomàs Berzosa; “L’any nou, és l’any nou”, de Silveri Lecina (llegit per M. Carme Miserachs); “El crepúsculo de la noche” de Marisa de la Torre; “Paisatge invernal” de Montse Ventura; “El confort de l’amistat” d’Enriqueta Pàmies (llegit per Elisabet Bonet); “Tro” de Berta Torres (llegit per Josep M. Vilarrubias); “Sense títol” de Teresa Senserrich; “Amb el cor a la mà” de Rosa Rosich (llegit per Adoració Aliberch); “Dos mil nou” d’Enric Senserrich; i “Incomprensió” de Ramon Solé (llegit per M. Carme Miserachs). D’altra banda Montserrat Llopart va recitar “L’avet vell” de Mn. Antoni Navarro; Assumpció Ferran “El curs del dia” d’Antoni Canals; Eulàlia Valls “Endevinalla” de Miquel Martí Pol; Conxita Palau “Desfent la soledat” d’Antoni Prat; i Joan Martí “Casa pagesa” de M. Antònia Salvà.

RECORDANÇA A HAROLD PINTER

Elisabet Bonet va tancar la sessió amb una recorança a Harold Pinter (1930-2008) que va morir el proppassat 25 de desembre. La rapsoda esbossà la biografia d’aquest dramaturg, actor, director, poeta, guionista i activista polític anglès, que l’any 2005 va estar distingit amb el premi Nobel de Literatura. “Escriptor inconformista i compromès – comentà Bonet – és considerat el representant més reeixit de la dramatúrgia anglesa de la segona meitat del segle XX i un dels principals renovadors del teatre actual.” Esmentà la seva producció i recità un dels seus poemes en anglès.

PROPERA SESSIÓ: PLAY-BACK I BON HUMOR

La propera sessió de Poesia Viva tindrà lloc el 21 de febrer amb l’espectacle “Fantasia llum i color 2009” a càrrec del Grup de Play-back del Casal dels Avis d’Igualada. Presentaran un programa totalment renovat amb la màgia de les cançons, la música i el bon humor.

Poesia Viva


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.