TORNAR

Igualada inicia la celebració dels actes dels 500 anys del pas de Sant Ignasi per la ciutat amb el concert 'Ultreia et Suseia'

El concert de cant coral, amb la participació del Cor d’Homes d’Igualada, es farà aquest dissabte i obrirà el programa d’actes ’500 anys. Sant Ignasi, el seu pas per Igualada’, que culminarà el setembre amb la inauguració de l’alberg

cultura
Divendres, 27 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Igualada obre aquest dissabte el programa d'actes '500 anys. Sant Ignasi, el seu pas per Igualada' amb el concert 'Ultreia et soseia', amb el Cor d'Homes d'Igualada, la Coral Ginesta i el Cor Plèiade que, entre altres obres, interpretaran "Escala a la Glòria" de l'igualadí Pol Requesens, que s'estrena en aquest concert.

"Ultreia et Suseia" és la salutació que fan els peregrins en creuar-se pel camí. "Utreia" vol dir "continua endavant", una salutació que es respon amb "Suseia", que significa "i més enllà". Aquest gest dona nom al concert que es farà aquest dissabte 28 de maig, a les nou de la nit, a la basílica de Santa Maria d'Igualada. Un concert que obre el programa d'actes de commemoració del cinquè centenari del pas de Sant Ignasi per Igualada.

El concert comptarà amb la participació del Cor d'Homes d'Igualada, dirigit per Carles Prat; la Coral Ginesta, dirigida per Josep Miquel Mindán, i el Cor Pléiade, sota la direcció de Júlia Sesé, que obriran el programa amb "Santiago", del compositor londinenc Joby Talbot, un moviment de la gran obra "Path of miracles" (Camí de miracles) estrenada el 2005. És una obra composta a partir de diversos textos del codi Calixtinus i de la litúrgia romana, versada sobre el pelegrinatge a Santiago.

A continuació cantaran "Tempesta sonora", una breu improvisació coral de caràcter contemplatiu de la natura del camí i les inclemències del temps.

El músic i compositor igualadí Pol RequesensFinalment, interpretaran –en estrena mundial– "Escala a la glòria", del compositor igualadí Pol Requesens, escrita especialment per a l'ocasió per encàrrec de la Coral Ginesta. Aquesta obra, conceptualment propera a "Santiago", està inspirada en les cançons i danses del llibre vermell de Montserrat. Des de l'organització del concert assenyalen que "l'obra pretén ser un mirall de la primera peça, però en aquesta ocasió sobre el pelegrinatge a Montserrat. Comentant alguns fragments, molts d'ells són sobre cançons cantades pels pelegrins en el moment que arribaven a Montserrat, s'utilitzen diversitat de textos del mateix llibre vermell i d'altres textos parlen del pelegrinatge des d'una altra perspectiva, partint de textos de Verdaguer i populars com la llàntia del Rei Moro."

L'entrada és gratuïta, però l'organització recomana que reserveu el vostre seient a tiquetsigualada.com

Aquest concert també es podrà escoltar el pròxim 2 de juliol a Cervera, i el 3 de juliol a Sant Celoni, per si us pot interessar tornar-lo a escoltar o no podeu ser presents a igualada el dissabte 28.

Més activitats del cicle '500 anys. Sant Ignasi, el seu pas per Igualada'

El següent concert serà el 6 de juny a les 17.30 h al claustre de l'Escola Pia, en què Espurnes barroques intepretaran 'Madre, non mi far monaca' ('Mare no em feu monja') de l'Ensemble All'aura, que parla de la feminitat i de la vocació monàstica a l'edat mitjana. Caldrà adquirir l'entrada al web de TiquetsIgualada.

El 17 de juny a les 20h a la Plaça de l'Ajuntament es farà la presentació oficial de la recreació del vestit de Sant Ignasi, amb entrada gratuïta. Hi intervindran la directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia Marta Vives, la directora del Museu Tèxtil de Terrassa Sílvia Saladrigas i conduït per Jordi Rodó, on s'explicarà com s'ha fet aquesta recreació, per què s'ha fet d'aquesta manera i on estarà exposat el vestit.

Un mes després, el 21 de juliol a les 19 h, el claustre de l'Escola Pia acollirà la Xerrada sobre el Camí Ignasià, també amb entrada gratuïta. La subdirectora general de Desenvolupament Turístic de la Generalitat de Catalunya Carme Rubió en parlarà des d'un vessant turístic, lúdica i experiencial mentre que el director del Camí Ignasià José Luis Iriberri en parlarà des d'un vessant més espiritual.

Del 23 al 25 de setembre tindrà lloc la inauguració de l'Alberg i centre de visitants Cal Maco, ubicat en aquest edifici modernista de la plaça de la Creu, reformat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Comptarà amb 45 llits distribuïts en 8 habitacions pensades per a grups i famílies, una zona comuna amb una sala amb zona de lectura, una zona de treball, menjador, cuina per a pelegrins i banys públics, jardí i una terrassa superior accessible al públic des d'on es podran gaudir de les vistes. També, a la planta baixa s'hi podrà trobar l'oficina de turisme local i comarcal i el Centre d'interpretació de Cal Maco. En aquest espai hi podrem trobar l'atenció al públic per als visitants, així com un espai dedicat a la Igualada del 1500 i al pas d'Ignasi de Loiola per la ciutat. Entre altres elements, s'hi ubicarà la recreació del vestit que Sant Ignasi va adquirir ara fa cinc-cents anys a la ciutat, així com una maqueta de la Igualada de l'època.

El 23 de setembre es farà la inauguració institucional de l'alberg i centre de visitants a les 10.30 h, i els tres dies hi haurà visites teatralitzades a l'espai i visites guiades a l'Igualada del 1500, la Igualada ignasiana. El 24 també es farà la ruta del Camí de Sant Ignasi Verdú-Tàrrega-Igualada en e-bike, amb inscripcions a TiquetsIgualada.cat, i en paral·lel, des de davant de l'alberg, es farà la sortida de la 2a edició de la Ignasiana BTT cap a Manresa. I el 25 de setembre el tret de sortida de l'Alzehimer Race també serà des de Cal Maco, amb inscripcions a TiquetsIgualada.cat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.