//Plugins sense CDN ?>
El 2015 Igualada tindrà amb l'espai de Cal Badia la resolució d'una mancança històrica. Durant anys, les entitats i col·lectius juvenils esperaven que es concretés un equipament per acollir un casal. Aquests propers mesos, hi haurà els primers passos del projecte
Cal Badia desperta i en breu l'espai per a joves igualadí serà una realitat. Els darrers mesos, des del Departament de Joventut, es van consultar desenes de possibles ubicacions per a aquest espai. L'Ajuntament va descartar algunes ubicacions que podien ser ideals com a instal·lació, però que podien estar incloses en un pla urbanístic. Cal Badia, l'espai seleccionat, compleix amb els requisits d'idoneïtat i serà un establiment definitiu. Ara queda definir els òrgans de gestió, on l'Ajuntament hi vol, entre d'altres, gent de l'Espai pels Somnis.
L'aposta del consistori per Cal Badia implica inversions ja el 2014. "Hi ha 25.000 euros de despesa en neteja i el 2015, 100.000 euros per les obres" assegura Joan Requesens, regidor de Joventut. Els departaments de Joventut i Urbanisme han treballat conjuntament en aquesta operació. Ara, una vegada s'ha traslladat la colònia de gats, queda definir els usos en el procés participatiu que els joves estan duent a terme.
Un dels handicaps de Cal Badia és que és un edifici que sorgeix com a proposta de l'administració per resoldre la mancança històrica. Una solució que des de l'Ajuntament s’admet que "el moviment a l’Espai pels Somnis ha agilitzat". Fonts del consistori entenen que una part dels joves no voldrà perquè és una proposta que ha vingut des de les institucions, però que acceptaran altres col·lectius que no voldrien reunir-se en un local no validat per l'administració.
Per exposar la proposta de Cal Badia, s'ha fet un esforç per atansar-se a molts col·lectius, diferents entre ells. Els joves del Barri de Montserrat, o els membres de l'Espai pels Somnis també han pres part en les reunions. Ara, a finals de gener i principis de febrer, es durà a terme el tercer taller, on els joves podran comprovar en el propi lloc, si les seves propostes són viables. Durant tot el procés, que ha tingut el seguiment de La Col, una cooperativa d'arquitectes, té com a finalitat donar eines de comprensió als joves per a dur a terme les seves pròpies propostes.
La polèmica sobre Aldi
En el marc de la transformació de Cal Badia, hi ha també un canvi urbanístic important a la zona. La multinacional alemanya Aldi construirà un supermercat a la parcel·la del costat de l'equipament. Aquesta implantació ha estat molt protestada per alguns sectors, en part veïns de la zona. Des de l'Ajuntament es puntualitza que “l’operació urbanística d'Aldi és positiva: permet que es guanyi terreny per Cal Badia, ja que amb el canvi d'usos del solar del supermercat, hi ha una contrapartida en zona verda que es vincularà a l’equipament juvenil”.
Sales per a diferents usos
Una de les tasques de La Col ha estat fer el guiatge per a que es triïn les accions i els usos de cada sala. Hi ha a Cal Badia sis espais per activitats, de tipologies diferents. Un dels objectius és que no hi hagi duplicitats, ni dins de l’edifici ni amb altres activitats a la resta d'Igualada.
La gestió
El proper dia 24 s'han d'obrir les portes després de més d'un mes de neteja. Aquestes setmanes s’ha de definir el model de gestió de Cal Badia. En l'últim taller, es van posar diverses opcions sobre la taula: un espai com el Fontana de Barcelona, apadrinat per l'Ajuntament; altres de model mixt; o, finalment, com l'espai Flor de Maig, de Barcelona, regentat per ‘okupes’. L'Ajuntament d’Igualada garanteix que “seran els joves que triaran com organitzar-se i gestionar Cal Badia. Només donarem eines”. Segons Requesens. “l'equipament és de la ciutat, hi haurà un acompanyament fins que es defineixi model. L'Ajuntament i Joventut no desapareixen, però amb el temps volem tenir un model de gestió bastant autònom. això farà que l'Ajuntament no tingui perquè incidir. Només vetllarem perquè els valors que hi hem volgut donar, la inclusió i la diversitat, es mantinguin”. La gestió –autogestió de fet – de cal Badia es farà amb un òrgan en comú que estarà composat pels diversos col·lectius.
Es pot fer qualsevol aportació fins el dia 24 de gener, per via internet: a www.calbadia.cat. Fins ara, més de 100 joves hi ha pres part. A partir del febrer, es concretarà un grup motor obert als diferents col·lectius. El Departament de Joventut vol corresponsabilitzar els joves amb la gestió. S’espera que l'Espai pels Somnis estigui dins aquests òrgans de gestió. Uns òrgans en que l’Ajuntament hi vol una neutralitat absoluta, però que siguin autònoms.
gràcies per, almenys una vegada, fer política de manera diferent. gràcies per deixar que fem les coses entre totes. Ara només reclamar que aquest projecte es mantingui i els propers polítics de... Llegir més l’ajuntament no hi posin pals a la roda. l’última vegada que els joves van decidir un projecte (barraques) l’ajuntament ho va tratar d’impedir. però la força dels joves va fer que allò fos realitat. aixi. seguirem.
Ramon
23 de desembre 2014.10:13h
Com a jove em sembla molt bé el projecte, però aquest espai no compleix les necessitats que tenim:
-falten sales grans on fer actes (el principal problema que tenim les entitats). Per exemple,... Llegir més la Coll@nada cada any té deu-mil problemes (entre ells l’Ajuntament) per trobar un espai adient on fer els actes de Sant Faust o altres activitats puntuals. Aquest espai, no ho resol.
-falten espais on assejar els grups de música i/o percussions. Sense insonorització, això és impossible
-és un espai allunyat del centre de la ciutat, cosa que dificultarà l’ús d’aquest. La gent hi anirà si hi ha alguna cosa concreta que li interessa, però no esdevindrà un espai quotidià dels joves.
Tots aquests impediments ho resoldria l’espai de l’Escorxador: pagat entre tots i que està en desús