TORNAR

Joves directors d'arreu del món al Curs Internacional de Direcció d'Orquestra

Antoni Ros Marbà a Igualada

cultura
Diumenge, 5 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dilluns torna el Curs Internacional de Direcció d’Orquestra, que arriba enguany a la 8a edició. Més d’una vintena de joves d’arreu del món es reuniran a Igualada dues setmanes per poder treballar amb un dels directors d’orquestra amb més ressò internacional de l’estat, Antoni Ros Marbà. A partir del dilluns 13, el curs comptarà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès amb qui es treballaran els aspectes més pràctics del curs.

Programa del curs

L'Orquestra Simfònica del Vallès serà de nou, l'orquestra pilot

El director i professor del curs, Antoni Ros Marbà

La idea del Curs Internacional de Direcció d’Orquestra, que s’organitza des de l’Escola de Música d’Igualada i amb el suport de l’Ajuntament, la va plantejar el mateix Antoni Ros Marbà en una taula rodona sobre orquestres joves en el si de la 1a edició de “Música a Debat” l’any 1997 on s’oferia (davant la importància que es donà en el debat a la formació dels directors) a assumir aquesta tasca.

L’any 1999 va tenir lloc la primera edició del curs, i des d’aleshores s’ha anat fent cada any i amb una periodicitat bianual des del 2003.

Per l’edició d’aquest any compten amb més d’una vintena d’inscrits, de nacionalitats són molt diverses: Noruega, Alemanya, Mèxic, Argentina, Holanda, Líban, Brasil, a més de tots els indrets de l’Estat Espanyol.

El dissabte 18 al matí és pot assistir gratuïtament a la última sessió d'orquestra.

Antoni Ros Marbà

Alumne i seguidor de la tradició que personificaren personatges de la importància d’Eduard Toldrà al nostre país, i de Sergiu Celibidache al món sencer, Antoni Ros Marbà, als seus 72 anys és el director de més projecció internacional del nostre país. Ha estat director titulars de orquestres com la RTVE, la Orquestra Nacional de España, la Nederlands Kamerorkest i ha dirigit les millors orquestres del món, entre elles l’Orquestra Filharmònica de Berlín.

La seva personalitat va més enllà de la seva faceta de director, ja que com a compositor té una producció considerable. Molts afeccionat a la música recordaran la seves cantates escrites pel Secretariat de Coral Infantils de Catalunya: el Tirant lo Blanc i el Concert Desconcertant.

En la Diada de l'11 de setembre de 2005, en un acte institucional que es va celebrar al Parc de la Ciutadella es va estrenar la nova versió de l'himne dels Segadors realitzada per Ros-Marbà. Va ser interpretada per lOrquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l'Orfeó Català.

Actualment és el director titular de la Real Filharmonía de Galicia, és professor i director titular da la Càtedra d'Orquestra de Cambra Freixenet de l'Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid i director de l'Escola de Altos Estudos Musicais de Galícia, càrrecs que compagina amb una intensa activitat concertística.

Equip pedagògic

A més de l’Antoni Ros Marbà, aquest curs compta amb la col·laboració de Jordi Mora (que també és el director de l’Orquestra de l’Escola Municipal de Música d’Igualada), Benet Casablancas (compositor i director del Conservatori Superior del Liceu), i Antonio Madigan (estudiós i autor del llibre de converses amb Antoni Ros Marbà “Un acto de libertad” en el qual surten algunes fotografies del curs d’Igualada)

A més, els alumnes actius compten amb classes individualitzades de Tècnica Alexander.

Orquestra Simfònica del Vallès

Després del mestre Ros Marbà, l’altre protagonista del curs és l’Orquestra Simfònica del Vallès, una de les tres orquestres simfòniques professional de Catalunya. Ha participat com a orquestra pilot del curs des del seus inicis.

Repertori del curs

Obertura de “La flauta Màgica” W.A. Mozart

Simfonia n.39, en mi b M. k.523 W.A. Mozart

Simfonia n.5, en do menor, op.67 L.van Beethoven

Concert per a piano n.3, en do menor. op. 37 L.van Beethoven

Simfonia n.3, en mi b Major,”Renana”. op. 97 R. Schumann

Variacions sobre un tema de Haydn, op. 56 J. Brahms

Opera “Carmen”, Quintet vocal del Acte II, G.Bizet

Serenata per a cordes en mi menor, op. 20 E. Elgar

“Prélude a l’après midi d’un faune” C.Debussy

“El sombrero de tres picos” (Segona Suite). M. de Falla

“La filla del Marxant”, IV Interludi (Scherzo) E. Toldrà

“Intrada sobre el nom de Dalí” B.Casablancas

Documents adjunts

Programa del curs



1 Comentaris

j

jordi

La Pobla

6 de juliol 2009.14:47h

Respondre

El fet d’organitzar un curs com aquest dóna a la ciutat d’Igualada un prestigi internacional dins el món de la música clàssica,però des del punt de vista de l’espectador i afeccionat... Llegir més local,el que recomano és assistir a la jornada oberta al públic i aprofitar aquesta oportunitat per comprovar d’aprop la part més vistosa del director,que és el treball davant l’orquestra.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.